Conferinta "Sport pentru corp frumos si sanatos" la care am avut-o invitata pe Cori Gramescu am dedicat-o importantei pe care miscarea o are in viata noastra.

Conferinta “Sport pentru corp frumos si sanatos” la care am avut-o invitata pe Cori Gramescu am dedicat-o importantei pe care miscarea o are in viata noastra.

Andreea Raicu si Cori Gramescu - www.andreearaicu.ro

Adevarul e ca eu am un cult al sportului! E esential in viata mea nu numai pentru modul in care ma face sa arat, ci pentru starea de spirit pe care mi-o da! Imi place sa spun ca atunci cand eram mica am facut toate sporturile. Sigur ca e o exagerare, dar adevarul e ca am facut gimnastica, atletism, inot, practic tot ce auzeam la scoala ca mai faceau colegii mei, voiam si eu, Nadia era (si este) un model! La un moment dat insa – cand deja luasem in serios aceste sporturi si le acordam foarte mult timp – parintii mei m-au pus sa aleg intre “scoala si scoala”.

Cori Gramescu nu numai ca face sport, dar il si explica perfect

Nu, nu m-au pus sa renunt la sport, dar mi-au dat de inteles ca e nevoie sa investesc din ce in ce mai mult timp in studii, mai ales ca nu aveam de gand sa ajung sportiv de performanta. Inca de atunci era vorba de echilibru, de fapt! Parintii sunt cei care mi-au dat de inteles ca sportul e fundatia – atunci cand nu il practicam la un nivel competitional, pentru ca atunci rolul lui ajunge la un alt stadiu – tuturor lucrurilor pe care vrem sa le facem. In primul rand pentru ca nu il facem numai pentru corp, ci mai ales pentru minte! Astfel, inca de cand eram mica am inteles ca sportul e despre disciplina, despre responsabilitate, despre constientizare, despre ambitie, curaj si incredere! Aceste lucruri le-am marturisit si participantelor, ca si cea mai importanta concluzie la care am ajuns: sportul ne da energie, nu ne-o ia! Si, de asemenea, cat de frumos e sa faci sport cu bucurie!

Cori – puterea exemplului

Cand am invitat-o pe Cori Gramescu sa vorbeasca la aceasta conferinta, petrecusem deja catva timp impreuna. Cu fiecare discutie ma uimea cu puterea ei de a transforma sportul intr-un mod de viata, intr-o sursa de inspiratie si de putere. Si exact asta m-a cucerit la ea! Faptul ca nu vorbeste despre sport ca despre un chin, despre o conditionare, ci ca despre unul dintre motivele de bucurie pentru corp, dar si pentru suflet.

In seara asta povestea ei m-a impresionat inca o data. “Eu am fost un copil gras. Am fost si o adolescenta supraponderala si m-am apucat sa fac sport pentru ca, atunci cand eram in liceu, imi placea de un baiat si mi-am dat seama ca nu o sa ma nicio sansa sa ma placa si el daca eu insami nu o sa ma plac, daca nu o sa fiu multumita de corpul meu. Si nu eram absolut deloc!”, este o confesiune pe care ne-a facut-o si care e exact ca o usa deschisa spre sufletul ei. Nu e usor sa-ti recunosti momentele de slabiciune, dar e minunat cand treci peste ele.
Sinceritatea ei e incredibila! E o persoana care de peste 10 ani studiaza acest domeniu – a umblat prin toata lumea pentru a participa la conferinte si cursuri de teorie si aplicare a sportului in viata de zi cu zi, dar si la nivel competitional – si pe cele adiacente – nutritia si sistemele de alimentare corecta pentru corp au devenit a doua ei specializare – si care are disponibilitatea de a povesti celor din jur cat de important e sa facem miscare!

Cori despre solutiile pentru corp

“Exact cum am inceput sa fac sport, asa am continuat: eu fac sport pentru ca vreau ca atunci cand ma uit in oglinda sa-mi placa ce vad! Chiar daca nu sunt machiata, aranjata, dichisita, chiar daca nu port cine stie ce tinute, sa am incredere in corpul meu, sa-mi placa si sa fie sanatos! Iar ceea ce castigam o data cu sportul – dincolo de modelarea trupului – este dialogul permanent pe care il purtam cu corpul nostru! Suntem mai atenti la noi, la ce simtim, la reactiile pe care le avem, devenim proprii observatori si asta e minunat pentru ca putem astfel sa prevenim probleme pe care altfel le-am depista in faze deja avansate!”, sunt de asemenea marturisiri facute de Cori.
Ne-a vorbit despre importanta adaptarii sportului la capacitatile si nevoile individuale, despre modul in care trebuie sa ne alegem sportul asa incat sa ne placa si sa si dea rezultate – relatia dintre exerictiile fizice si placerea pe care o resimtim e esentiala! – si, mai ales, despre importanta gasirii motivatiei reale de a face sport! Ganditi-va exact de ce vreti sa mergeti la sala, de ce vreti sa alergati sau sa inotati! Fiti sinceri cu voi! Fiecare om are un scop propriu si nu trebuie sa va lasati dusi de valul general – daca e la moda zumba, facem zumba, daca prietenele sau colegele noastre fac tae-bo, facem si noi! – pentru ca o sa renuntati cu siguranta! Faceti sport pentru sanatate, pentru ca vreti sa va relaxati, pentru ca va doriti sa dormiti sau sa aratati bine… pentru orice vreti voi, dar numai si numai pentru asta!