Andreea Raicu face yoga in Grecia

Vacanta mea in Grecia s-a suprapus cu unul dintre cele mai importante momente din istoria recenta a Europei: Grexit! Criza, Tsipras, referendum, cozi la bancomate, goana dupa benzina. Ei bine,la fata locului, situatia e putin diferita!

Vacanta mea in Grecia s-a suprapus cu unul dintre cele mai importante momente din istoria recenta a Europei: Grexit! Criza, Tsipras, referendum, cozi la bancomate, goana dupa benzina. Ei bine, la fata locului, situatia e putin diferita!

Ilustrata din Grecia

Ador Grecia!!! Imi plac mancarea, atmosfera, marea, linistea, muzica… Grecia are un aer aparte. Nu cred ca trece vreo vara sa nu ajung macar un weekend in Grecia.

Acum o luna am primit un mail de la una dintre prietenele mele care ne propunea (mie si inca unei prietene) sa plecam in vacanta in Grecia. Pentru o saptamana. Nici n-am stam pe ganduri si am zis DA.

Insa, surpriza! Cam cu o saptamana inainte de plecare au inceput sa apara intrebarile celor din jur care aflau ca urma sa plec in tara care este in acest moment in centrul atentiei lumii.

“Cum sa pleci in Grecia, nu ti-e frica?”
“Poate o sa ramai blocata acolo fara sa te mai poti intoarce. Daca se inchid aeroporturile?”
“Tu nu vezi ce se intampla?”
“Cum de ai curajul sa pleci acolo? Daca totusi vrei sa pleci, sa ai bani lichizi pentru ca nicaieri nu poti plati cu cardul!”

Nimic nu m-a impiedicat sa plec in vacanta mult asteptata, dar recunosc ca am luat in calcul faptul ca ar fi posibil sa nu pot sa-mi folosesc cardurile si atunci am plecat cu bani lichizi.

Andreea Raicu in Rhodos

Am aterizat in Grecia, cu destinatia Rhodos. Nimic nu parea sa fie schimbat. Oamenii aveau aceeasi energie, acelasi entuziasm, pe strazi erau tot atat de multe masini ca de obicei. La hotel am fost primite cu aceeasi caldura si nu ni s-a dat nicio lista cu lucruri pe care ar trebui sa le avem in vedere pe perioada vacantei.

Am fost la plaja, la masa, ne-am plimbat, am stat de vorba cu oamenii si nu am avut parte de nicio experienta neplacuta sau de nimic altceva care ar fi trebuit sa ma puna in garda.
Am intrebat la receptie daca pot plati cu cardul si mi-a raspuns ca o pot face fara nicio problema.

Andreea Raicu face yoga in Grecia

“E tara mea si nu o sa plec de aici!”

Intr-o seara am stat de vorba cu Maria, barmanul din barul hotelului. O grecoaica adevarata cu pielea maslinie si parul ca abanosul, cu vocea vesela si plina de energie. I-am pus tot felul de intrebari legate de situatia actuala a tarii ei.

“Bani nu au fost niciodata!”, a fost unul dintre primele lucruri pe care ni le-a spus.
Din ce ne-a povestit se intelegea ca oricum lor le merge rau de ceva vreme. Iar acum, pentru oamenii obisnuiti, vietile decurg la fel. Doar la nivel politic situatia e diferita. Referendumul nu a indreptat niciun rau, dar era o chestiune de demnitate sa participi.

Singurul lucru schimbat este ca nu-si pot accesa toti banii pe care ii au in conturi. Nu au voie sa scoata mai mult de 50 de euro pe zi de la bancomat. Asa ca zilnic isi facea drum la banca.
Relaxata, ne-a spus ca putin ii pasa daca va primi in viitor drahme sau euro pentru oricum tara nu are bani.
Grija ei principala era sa poata sa aiba acces la banii ei, pentru care muncea sa isi poata umple frigiderul.

Ne povestea ca sunt multi turisti din Germania care vin cu mare placere in Grecia. Si chiar zilele trecute servise un cuplu de nemti, cu care vorbise despre lucruri marunte fara sa atinga nici pe departe situatia in care se afla Grecia. Oamenii se comporta la fel. Nu imprumuta disputele politice, nu se comporta ca Tsipras sau Angela Merkel.

La plecare, cand Maria a deschis nota, a gasit un mesaj:
“We are sorry that your country is treating you like this. We love you!”/ Ne pare rau ca tara voastra va trateaza asa. Va iubim!

Cand am intrebat-o daca ar vrea sa plece in alta tara, mi-a aruncat un NU foarte hotarat. “Asta este tara mea si n-am s-o parasesc. Aici am familie, copii si sot. De aici sunt si aici o sa raman!”

M-a impresionat Maria. Poate asta e doar parerea ei, dar a stiut sa si-o sustina cu o autenticitate incredibila.

Asa ca, dragii mei, daca va doriti sa veniti in Grecia, puteti sa o faceti fara nicio grija. Eu una ma bucur de o vacanta extrem de frumoasa si linistita. Luati-va bani cash, pentru orice eventualitate, si fiti fara grija. Stiu ei zeii de ce au ales tara asta!