Cum ma ajuta meditatia sa trec cu bine de zilele stresante

1
De Andreea Raicu
16 nov. 2015

E luni, o zi pe care cei mai multi oameni o urasc. Si chiar daca nu o urasc, au ajuns sa o urasca tocmai pentru ca toti cei din jurul lor o urasc. Luni e acea zi in care nu ai chef sa faci nimic, dar in care trebuie sa-ti intri in ritm. Dar care ritm?

Acest ritm nebun al vietii din care nu ne oprim niciodata, in care avem foarte multe de facut, in care lumea vrea din ce in ce mai multe de la noi tocmai pentru ca le aratam ca putem din simpla dorinta de a demonstra ca suntem cei mai buni. O lume in care mailurile curg intr-una, mesajele si telefoanele la fel.

In fiecare zi vrei mai mult, faci mai mult, pentru ca vrei sa demonstrezi altora ca poti, pentru ca toate astea te fac sa te simti capabil. Ai o lista cu lucruri interesante pe care ai vrea sa le faci. Incepi multe, dar nu termini nimic, nu stii ce sa alegi din simplul motiv ca vrei sa le faci pe toate.

Esti fericita ca s-a terminat ziua de munca, ca vei ajunge acasa si ca te vei odihni, dar acolo te asteapta alte responsabilitati. Acasa trebuie sa ai grija de copii, de partenerul de viata, de familie… iar seara adormi franta si nu putine sunt serile in care, din cauza oboselii, nici nu poti sa adormi.

A doua zi incepe la fel si continua la fel, si-a treia, si-a patra, si-a cincea… pana cand speri ca responsabilitatile se vor termina si poti avea grija de tine. Dar ele nu se opresc niciodata. Si asa trec zilele, saptamanile, lunile, anii si ajungi sa simti multa tristete si frustrare pentru ca nu mai poti, pentru ca te simti prea obosita pentru a mai continua.

Inteleg perfect aceasta stare pentru ca am trecut de foarte multe ori prin ea. Cu cat faceam mai multe, cu atat aveam senzatia ca nu se mai termina niciodata toate acele lucruri pe care le aveam trecute pe lista.

Doar eu pot sa schimb toate situatiile neplacute

Am inteles ca singurul om care poate sa schimbe toata aceasta situatie sunt eu. Am invatat cat de important este sa fac pauze, sa ma gandesc care sunt lucrurile cu adevarat importante pe care trebuie sa le fac si care sunt cele la care trebuie sa renunt. E important sa intelegem ca nu putem sa le facem pe toate. Din momentul in care am inteles asta, viata mea a devenit mult mai linistita.

Uneori uit si ma reintorc in acelasi spatiu, dar am cateva metode care sa ma tina mereu ancorata in prezent, care ma ajuta sa las trecutul in urma si sa nu-mi mai concentrez atentia catre viitor. Singurul moment pentru care pot face ceva este momentul de acum. Prezentul este cel care conteaza.

Meditatia ma ajuta

Datorita acestor metode nu mai sunt pierduta in ganduri, asa cum mi se intampla foarte des. Yoga si meditatia joaca un rol foarte important in viata mea si pentru ca foarte multi oameni ma intreaba cum ma ajuta meditatia, la ce ajuta yoga, cum se face, de cate sedinte pe saptamana e nevoie, ce simti atunci cand meditezi…. am decis sa organizez un weekend in care vreau sa ne rupem de ritmul alert al vietii si sa ne indreptam atentia asupra noastra. Un weekend in care sa ne oprim din “alergatura zilnica” pentru ca doar asa putem sa vedem ce e cu adevarat important in viata noastra.

Impreuna cu Avi, profesorul meu de yoga, o sa petrecem trei zile, intr-o pensiune la  munte. In acest weekend incercam sa ne amintim de noi, sa meditam, sa facem yoga si sa intelegem cum putem sa ne creem o viata mai linistita, o viata in care putem sa luam lucrurile pe rand si sa avem timp pentru tot ce ne face placere.

Mai multe detalii despre weekend-ul de meditatie gasiti AICI

Credit foto: Alex Rosieanu