Cum sa te iubesti mai mult

1
De Andreea Raicu
17 mart. 2015

Ca sa treci de obstacole ai intotdeauna nevoie de incredere in tine si de puterea de a intelege cat de important e sa inveti sa te iubesti cu adevarat

Eu nu sunt un om singuratic, stiti bine cat de mult imi plac oamenii, cat de mult ii iubesc pe prietenii mei si cat de apropiata sunt de familia mea. Foarte important e insa ca omul cu care ma inteleg cel mai bine sa fiu chiar eu! Doar cand suntem confortabili cu noi insine putem lua cele mai  bune decizii. O astfel de decizie a fost sa-mi devin cea mai buna prietena! Da, eu mie!

Fericirea ocoleste oamenii care cauta cu indarjire lucrurile negative

Ani de zile mi-am fost cel mai mare critic, cu mine eram cea mai exigenta si nu acceptam sa fac nicio greseala. Presiunea pe care o puneam pe umerii mei era din ce in ce mai grea pana cand am ajuns sa inteleg ca nu e sanatos ce fac. Cat timp nu suntem multumiti de noi, de corpul nostru, de atitudinea cu care privim lucrurile din viata noastra cu atat avem mai multe sanse sa fim nefericiti!

Cum am ajuns sa fac pace cu mine? Cum am ajuns sa fiu impacata si fericita cu mine? Iata:

  1. Am incetat sa mai fiu cel mai mare critic al meu.

E adevarat ca am reusit in viata pentru ca am fost un om foarte exigent cu mine insami. Nu acceptam sa fac nicio greseala, daca faceam ceva si nu eram multumita de rezultat in repetam pana cand ajungea sa-mi placa, imi faceam in permanenta mustrari! Am muncit mult pentru ca nu am acceptat niciodata jumatati de masura. E adevarat ca rezultatele nu au incetat sa apara, dar ele au venit intotdeauna la pachet cu presiunea pe care o puneam permanent pe umerii mei! Caram in spate propriile criterii de excelenta pana cand am obosit! Nu, perfectiunea nu exista! Oricat as fi incercat eu sa o ating, fugeam dupa o himera. Incet, incet am inteles ca greselile nu sunt o tragedie, ci niste lectii din care putem invata foarte multe! Gresim, invatam, mergem mai departe! E simplu si viata noastra devine mult mai simpla. Cu cat suntem mai toleranti cu noi insine cu atat avem sanse sa ne atingem scopurile. Imaginati-va aceasta situatie: e ca si cand ati conduce o masina si pe scaunul din dreapta ar sta o persoana foarte nefericita, care bombane intruna, care va face mereu observatie, care va cearta si nu e multumita de niciuna dintre deciziile pe care le luati. Cum va veti simti cand ajungeti la destinatie? Obositi, stresati, enervati! Mai aveti putere sa va bucurati de locul in care ati ajuns? Slabe sanse! Fiti pentru voi cel mai bun partener de drum! Si calatoria, si destinatia vor fi o incantare!

  1. Ma comport cu mine asa cum o fac cu cea mai buna prietena

Va invit sa faceti o analiza simpla: cum ii tratati pe oamenii pe care ii iubiti? Asa e ca sunteti calmi cu ei, ca va straduiti sa le cunoasteti interesele si placerile, ca le indepliniti dorintele, ca le purtati de grija si ii protejati cat de mult va sta in putinta? E adevarat ca le dedicati timp si energie, ca le impartasiti bucuriile voastre, ii feriti de neplaceri? Le oferiti cea mai buna mancare atunci cand vin in vizita, corect? Sau cel putin va straduiti sa le dati ceea ce le place! Ei bine, faceti acelasi lucru cu voi insiva? Faceti un experiment si o zi, doua comportati-va cu voi ca si cand ati fi un alt om, cea mai buna prietena de exemplu! Veti vedea ca o sa fie ceva diferit: atentia! In general le acordam celor din jurul nostru mai multa atentie decat noua insine. Cand ne vom plasa pe acelasi nivel, cand vom invata ca suntem cei mai buni prieteni ai nostri si ne vom comporta ca atare totul se va schimba. Va garantez. Eu am facut asta si sunt mai fericita si implicit le pot da celor pe care ii iubesc mai mult din fericirea mea.

  1. Nu ma mai concentrez pe partile negative din viata mea

Fie din cauza educatiei primite in familie, fie din cauza sabloanelor sociale foarte multi oameni ajung sa vada doar defectele din jurul lor. Ne uitam la un tablou si imediat observam ca rama e putin ciobita! Vedem o fata pe strada si privirea ni se duce pe cele doua suvite de par care ii ies din coc! Ne uitam la casa noastra, la masina, mobila, haine, carti, la tot ce ne inconjoara si avem o tendinta nesanatoasa de a cauta partile rele. Daca e un singur punct negru pe un intreg perete alb spunem ca tocmai am vazut un perete murdar. Si eu am fost un vanator de greseli! Chiar unul inversunat, iar tinta mea predilecta eram eu insami si ceea ce faceam – de exemplu, mi se parea ca am soldurile prea proeminente si automat credeam ca nu arat bine. Restul corpului nu mai conta, doar acea parte care nu-mi placea!
Incercati sa nu mai puneti atata accent pe partile negative. Nu numai ca e important sa vedem partea plina a paharului, dar chiar si intr-un pahar gol putem vedea un loc care abia asteapta sa fie umplut. Sigur ca mereu e loc de imbunatatiri, sigur ca pentru a putea evolua e esential sa decoperim disfunctionalitatile ca sa le putem remedia, dar conteaza cata importanta le dam! Cand gandim rau, ne simtim rau. Cu cat suntem mai pesimisti, cu atat ne vom afunda in mlastina nemultumirilor.

  1. Nu ma mai irosesc in lucruri si actiuni in care nu cred

Majoritatea oamenilor din jurul meu se plang de lipsa timpului. Sunt furiosi, nemultumiti, stresati pentru ca nu au vreme sa-si indeplineasca dorintele si spun mereu ca au ajuns sa traiasca o viata care nu le mai apartine. Probabil ca e adevarat, dar sta doar in puterea lor sa schimbe situatia. Ca sa avem cu adevarat timp, trebuie sa ne stabilim niste prioritati. Ce e important pentru tine? Timpul cu familia! Ok! Atunci organizeaza-ti toate celelalte activitati in functie de asta. Daca iti concentrezi toata atentia si energia pe ceea ce ai de facut la birou nu ar trebui sa te miri ca nu ai timp pentru familie. Timp exista – avem 24 de ore la dispozitie intr-o zi. Conteaza insa cum le gestionam. Toate activitatile suplimentare manaca timp din cel dedicat pasiunilor si dorintelor noastre. Daca acestea nu va aduc cu adevarat niciun beneficiu, daca nu va indeplinesc anumite nevoi si placer, renuntati sa le mai faceti. Mergeti in mall doar ca sa va uitati la haine, nu pentru ca aveti nevoie de ceva anume? Nu va mai duceti, ci stati cu cei dragi! E doar un exemplu! Faceti o evaluare si nu va mai irositi in ceva ce nu credeti

  1. Sunt rebela!

Am mai scris despre aceasta revolta a mea in raport cu ceea ce spune “lumea”. Ganditi-va, nu lumea traieste in locul nostru, nu lumea se straduieste in locul nostru… chiar daca lumea asta are anumite pretentii si cerinte de la noi, nu inseamna ca noi trebuie sa le indeplinim. Fiti liberi, curajosi, mandri de ceea ce visati sa faceti si nu va mai loviti de parerile celor din jurul vostru. Cel care trebuie sa fie multumit esti tu! Cu cat veti incerca sa multumiti mai multe persoane, cu atat veti fi mai stresati, mai nefericiti, mai neimpliniti! Stabiliti-va un set de reguli proprii si nu va abateti de la ele, chiar daca sunt criticate de oamenii din viata voastra. Doar asa veti invata sa va asumati responsabilitatea propriilor fapte, doar asa veti invata ce inseamna lupta pentru un scop si satisfactia indeplinirii lui.