De ce am iesit in strada

Am iesit aseara in strada pentru ca am fost indurerata, revoltata, ingrozita din cauza tragediei din Colectiv. Revoltata e putin spus… e inadmisibil ca la patru zile de la aceasta nenorocire nimeni sa nu-si fi asumat raspunderea.

De ce am iesit in strada

Aveam impresia ca traiesc in tara nimanui, in tara in care politicienii isi aroga toate meritele pentru reusite (uneori care nici macar nu le apartin) si se fac nevazuti cand vine vorba de greutati.

Aceasta situatie trebuie sa inceteze!

Asa ca am iesit in strada! E important Facebook-ul, e important sa spunem ce simtim, dar cuvintele nu sunt suficiente. Fapte sunt cele care conteaza asa ca am trecut la fapte.
Cu toate ca asumarea raspunderii si demisia tuturor celor responsabili pe linie ierarhica erau niste acte cat se poate de firesti, la noi in tara nu se intampla nimic. Am iesit in strada ca sa ii trezim la realitate pe acesti oameni care ne conduc.

Am vazut in strada oameni tineri, oameni cu copii mici, oameni minunati, oameni lipsiti de agresivitate, care vor schimbare, nu anarhie, care m-au facut sa fiu mandra si increzatoare!

De ce am iesit in strada in Bucuresti

E, din pacate, doar o intamplare ca tragedia aceasta s-a petrecut in clubul Colectiv. Se poate intampla oriunde!!! Sunt scoli, spitale, sali de concerte… pana si mult aclamata Arena Nationala… toate functioneaza fara sa indeplineasca conditiile de siguranta.

Legislatia in vigoare e atat de complicata, atat de stufoasa incat devine o bariera! Avem nevoie de niste legi simple, clare, cu metodologii de aplicare limpezi pentru toata lumea. Birocratia nu trebuie sa mai fie o bariera si nici sa nu mai lase vreo portita celor care vor sa incalce legea.

Suntem expusi pericolului in orice clipa pentru ca sistemul e atat de corupt incat cei care ne pun in pericol nu se tem ca vor plati pentru asta! Sunt obisnuiti sa-si cumpere imunitatea cu spagi. E timpul sa se opreasca!

Vin sarbatorile de iarna, o sa inceapa sa apara artificii si petarde de vanzare in piete. Ce facem cu ele? Le dam foc in casa? Unde le folosim? Cat de multe stim despre regulile de protectie?
Cat de responsabili sunt cei care le vand? Cat de inconstienti sa fie sa le vanda copiilor? S-au vazut atatea astfel de cazuri si totusi au continuat!
Pentru ca nici lor nu le era teama ca vor plati inconstienta de care dau dovada. Stiu ca au un prieten, care are un prieten care are intrare “la cineva de sus”, care ii poate scapa basma curata.

Stop!

Avem nevoie de o schimbare de mentalitate. Nu e suficient sa schimbam politicienii, trebuie sa ne schimbam si noi. Trebuie sa ne asumam impreuna responsabilitatea pentru modul in care merge Romania.

De ce am iesit aseara in strada

Am o prietena care timp de zece ani a trait in Germania. Sotul ei, neamt, cum vedea ca ceva nu functioneaza cum trebuie – o groapa in asfalt, atitudinea unui functionar public, lipsa unui extinctor intr-un local – cum reclama autoritatilor problema.
Ea il condamna pentru acest comportament, i se parea ca e un paracios. Ei bine, el i-a raspuns foarte limpede: “Uite, din cauza asta Germania e la un nivel si Romania la altul! Pentru ca fiecare cetatean neamt are grija de tara lui. Romanii sunt comozi, reactioneaza la greseli prin pasivitate atata timp cat acele greseli nu ii privesc direct!”.
Dupa tragedia de vineri, prietena mea a interes exact ce voia sa spuna sotul ei. Bantuiti de fantomele comunismului, cand vedem pe cineva ca reclama ceva, il catalogam drept turnator.

Am cazut dintr-o extrema in alta, iar la mijloc stau ingropate regulile. Nimeni nu le respecta. E timpul ca asta sa se schimbe. De asta am iesit in strada. Pentru ca s-au intamplat prea multe, pentru ca am tacut prea des si prea tare, pentru ca indiferenta ucide. La propriu.

Eu insami ma simt vinovata! Eu insami am nesocotit reguli si le-am ridiculizat. Cand mergeam la cinema si vedeam anuntul referitor la restrictiile de inregistrare audio-video a filmelor care rulau pe ecran, radeam in sinea mea. “Cum ar fi sa vad pe cineva ca inregistreaza filmul si sa ma duc sa il reclam? Ar zice toata lumea ca Raicu e o raclamagioaica!” Stiti ce? De acum o sa fac asta! Pentru ca altfel, as fi complice la furt! Cand tolerezi raul, el creste si la un moment dat te sufoca!
Haideti sa nu mai inchidem ochii, sa nu mai fim indiferenti, sa nu ii mai lasam pe altii sa decida pentru noi si sa ne poarte de grija. Trebuie sa fie revizuite legile, sa fie facute in interesul real al cetateanului, iar punerea lor in aplicare trebuie sa se faca mereu cu deplina responsabilitate!

E timpul sa ne implicam! Sa ne asumam! E timpul sa nu ne mai neglijam viitorul!