Andreea Raicu si omul modern

Ma gandeam intr-o zi ca traim intr-o lume atat de bogata in informatii cum n-a fost niciodata pana acum. Accesul la orice fel de informatii este atat de usor in ziua de azi. Printr-o simpla cautare orice ai nevoie sa afli apare in cel putin cinci secunde dintr-o pagina de net.

Aproape orice vrei sa afli se afla acolo. Poti chiar sa te abonezi la diverse newslettere care sa-ti aduca in casuta ta postala exact informatia de care ai nevoie in fiecare zi.

Peste tot sunt carti, reviste, site-uri, cursuri, informatii care ne invata atat de multe.

Cum sa fii santos;

Cum sa traiesti viata pe care ti-o doresti;

Cum sa te relaxezi;

Cum inveti sa meditezi;

Cum sa respiri corect;

Cum sa ai mai mult timp liber…

Atat de multe “cum sa-uri” care vin in ajutorul nostru ca sa invatam sa facem ceea ce avem atat de multa nevoie: sa ne relaxam in pofida agitatiei lumii in care traim.

Paradoxul vine in momentul in care realizezi ca lucrurile astea care sunt menite sa ne ajute sa ajungem in directia dorita, de fapt, nu schimba nimic, ba din contra uneori. Ma uit in jur si vad ca lumea este din ce in ce mai stresata, mai nemultumita, mai epuizata si parca mai grabita.

Exista atat de multe reclame care ne promit linistea mult dorita. Ne abonam la toate, mergem la cursuri, citim multe reviste sau carti de specialitate, dar nimic.

Nimic pentru ca suntem atat de concentrati sa cuprindem toata informatia, sa asimilam cat mai multe, din fiecare sa invata ceva nou, sa mai facem ceva despre care am auzit ca ne-ar schimba viata.

Toata goana dupa informatie ne epuizeza si nu face altceva decat sa creeze si mai multa frustrare pentru ca nu ne aduce nimic din ce ne doream.

Nici nu are cum! Mesajul care se regaseste in cele mai multe din aceste materiale este, de fapt, sa faci mai putine lucruri ca sa poti intelge si integra informatiile adunate.

Vrem sa invatam cat mai multe, sa facem cat mai multe intr-un timp cat mai scurt ca sa rezolvam problemele cat mai repede.

“Nu exista un termen!”

Deseori la intalniri, conferinte sau seminarii aud intrearea: “Si daca ma apuc de meditatie si practic mindfulness in cat timp invat sa ma relaxez?”

Zambesc amuzata pentru ca si eu, la randul meu, in urma cu cativa ani, cand am inceput  sa fiu preocupata de dezvoltarea personala, meditatie si mindfulness puneam – in mod obsesiv as putea spune – exact aceeasi intrebare.

Eram foarte dezamagita de fiecare data pentru ca primeam mereu exact acelasi raspuns: nu exista un termen! Este o munca continua in care integrezi ceea ce inveti.

Cum cei mai multi oameni au personalitati orientate spre actiune, cu focus doar pe rezultat, acest raspuns este de-a dreptul descurajant.

Dar lucrurile sunt foarte simple.

Ganditi-va cum ar fi daca zecile de tehnici despre care cititi in fiecare zi ar fi comenzi pe care le dati in acelasi timp unui computer. Ce ar face? S-ar bloca pentru ca nu ar sti cu ce sa inceapa.

De aceea e recomandat sa te aboneazi la un anumit program, sa citesti o singura carte si sa nu incerci sa integrezi in rutina zilnica toate exercitiile de relaxare.

Daca citesti ca te ajuta sa te relaxezi:

  • sa stai in liniste 20 minute cand te trezesti
  • sa scrii intr-un jurnal cel putin trei pagini
  • sa faci yoga 15 minute in fiecare dimineata
  • sa faci o meditatie dinamica ce dureaza o ora
  • sa citesti 20 pagini dintr-o carte motivationala
  • sa alergi 30 de minute
  • sa inoti

Vei incerca sa le faci si te vei enerva ca nu iti vor iesi! Dar nici nu au de ce, daca vrei sa le faci in mod constant!

Alege-ti ceva cu care rezonezi, care iti face placere si continua sa il faci timp de o luna si abia atunci o sa vezi cum te simti.

Orice e mult, chiar si cand vine vorba de tehnici de relaxare, poate fi in detrimentul tau.

Echilibrul e cuvantul de ordine care ne ajuta sa traim o viata linistita. Nu te astepta niciodata la rezultate spectaculoase peste noapte, nu crede in “retete minune” si nu pune presiune pe tine. Rabdare. Echilibru. Liniste!

Foto: Alex Rosieanu