Andreea Raicu in bucatarie la Divan

N-as fi crezut niciodata ca o sa spun ca imi place sa gatesc! In urma cu cativa ani mi se parea o operatiune foarte complicata la care trebuie sa te pricepi si pentru care sa ai mult timp.

Am inteles ca realtitatea e cu totul alta 🙂

Nu gatesc foarte des, dar atunci cand o fac ma simt extraordinar. Imi place sa incerc tot felul de lucruri noi, sa testez ingrediente de care n-am auzit niciodata, sa caut retele si sa fiu creativa. Practic, sa ma joc cu ce gasesc prin bucatarie. Nici nu-mi dau seama cat de repede trece timpul. Ma simt ca un copil in parc.

Cel mai mult imi place cand vreau sa gatesc ceva ce mi-a placut la restaurant. Uneori sunt norocoasa si chiar bucatarul ma invita la bucatarie si imi da reteta si chiar imi arata cum se prepara.

Prima oara mi s-a intamplat in urma cu multi ani in Olanda. Cunoscand proprietarul restaurantului, i-am spus ca imi place la nebunie felul in care prepara scoicile si mi-ar placea enorm sa imi iasa si mie la fel drept pentru care el a fost atat de dragut incat m-a invitat sa invat sa fac asta chiar atunci, in bucataria lor supervizata de chef-ul lor.

A fost o experienta incredibila pentru ca in fix 10 minute am facute cele mai bune scoici pe care le-am mancat vreodata :). Le-am refacut si acasa si au iesit la fel. Le fac si in ziua de azi 🙂

Aceasta experienta am repetat-o in multe restaurante unde eram innebunita dupa ce gateau si stiam proprietarul; iar daca nu-l stiam gaseam eu o cale sa ajung in bucatarie 🙂

Unul dintre restaurantele din Bucuresti unde ador mancarea este Divan, care are bucatarie turceasca.

In bucatarie la Divan

Zilele trecute, nu am rezistat si am intrat in bucatarie sa invata cate ceva ce as putea prepara acasa 🙂

Atmosfera e extrem de incinsa. La propriu – pentru ca cele cateva cuptoare pentru pita si gratare erau la puterea maxima -, dar mi-am facut loc sa fur cate ceva si la propriu si la figurat 🙂

In bucataria la Divan

Am vrut sa invat sa gatesc ceva care sa nu contina nimic de origine animala, avand in vedere ca este perioada postului, si m-am gandit sa le impart cu voi. Sper sa va placa 🙂

Sper sa le faceti si sa-mi povestiti cum v-au iesit. Si neaparat poze!! Spor la gatit!!

Yesil Mercimek Salatasi (salata de linte verde)

Linte de la Divan

Ingrediente:

325 g linte verde sau maro

2 cepe rosii intregi

2 ½ linguri ulei masline

50 g nuci jumatati

80 g masline verzi fara samburi, tocate

1 mana patrunjel tocat

1 ceasca menta proaspata

100 g baby spanac frunze

200 g branza turceasca alba

Sos:

1 lingurita chimion

2 catei de usturoi, pisat

1 lingura sos rodii

1/2 lingurita miere de pin

1 praf pul biner

125 ml ulei masline

2 lingurite suc lamaie

Se pune chimionul la foc mic 2 minute intr-o tigaie, apoi se adauga usturoiul, sosul de rodii, mierea si pul biber. La sfarsit se adauga uleiul si sucul de lamaie. Se asezoneaza cu sare si piper negru.

Puneti lintea intr-o tigaie si adaugati apa suficienta cat sa acopere. Se pune la fiert pana cand lintea devine moale (nu foarte moale). Se scurge bine si se pastreaza la temperatura camerei.

Se taie ceapa in jumatati, apoi fiecare jumatate in 5 mm. Se amesteca cu ulei si se gateste usor 3-4 minute pana cand devine putin moale. Se racesc.

Se amesteca lintea gatita cu ceapa, maslinele, nucile, patrunjelul, menta intr-un bol mare, apoi se adauga frunzele de spanac. Se adauga sare, piper. Se pune branza turceasca deasupra, apoi sosul.

Imam Bayildi (vanata umpluta cu legume)

 Vanata cu legume de la Divan

Ingrediente

6 vinete (cam 15 cm lunge /900 g vinete)

180 ml ulei masline

4 cepe mici taiate fin (475 g)

12 catei usturoi taiati foarte marunt

2 rosii mari curatate de coaja si seminte ( 350 g )

1 legatura patrunjel tocat

2 linguri miere

Sare si piper

240 ml ulei masline

3 ardei gras verzi mici si lungi, curatati de seminte si taiati pe jumatate.

Incalziti cuptorul la 165°C. Se curata de coaja jumatate de vanata prin crearea efectului zebra. Se face un sant adanc de-a lungul centrului fiecarei vinete (nu taiati).

Se pun vinetele intr-un vas, se acopera cu sare multa, apoi se acopera cu multa apa. Se lasa 20 de minute .

Se incing 120 ml ulei de masline intr-o cratita adanca la temperatura peste medie.
Folosind o lingura de lemn se adauga ceapa, usturoiul, rosiile patrunjelul si mierea, sarea si piperul. Se adauga 60 ml apa rece si se amesteca bine la foc mic, se acopera si se lasa 12 minute, amestecand din cand in cand, pana cand ceapa este moale, dar nu maro. Lasati sa se raceasca fara capac.

Se clatesc vinetele sub apa rece. Indepartati excesul de apa si lasati sa se usuce pe prosop de hartie. Inabusiti 240 ml ulei masline light intr-o alta tigaie adanca. Prajiti vinetele pana cand devin maro deschis  pe ambele parti apoi se scot cu o paleta de scurs. Adaugati ardeiul verde in tigaie pentru 2 minute.

Se pun  vinetele intr-o tava cu partea deschisa in sus.

Se sareaza partea deschisa si se adauga amestecul de ceapa si jumatate de ardei deasupra fiecareia. Se adauga 120 ml apa si restul de ulei masline, se acopera cu hartie pergament si se lasa la cuptor 40 minute.