Meditatia activa – ghid de utilizare

1
De Ioana Marosan
8 aug. 2019

Meditatia activa este o metoda excelenta de a strecura o perioada de timp zen intr-o zi aglomerata. Este metoda ideala de meditatie daca esti genul de persoana care nu poate sa stea locului prea mult.

Meditatia Vedica este un mod vechi de meditatie, care presupune sa stai nemiscata timp de 20 de minute, o data dimineata si inca o data dupa-amiaza. Este foarte eficienta, dar nu o poti practica pe termen lung, daca nu ai suficient de multa rabdare.

Insa, beneficiile meditatiei sunt incredibile: te simti mult mai usoara, mai calma, te concentrezi mai bine si poti lucra mai usor intr-un mediu de lucru stresant.

Din fericire, exista posibilitatea de a ajunge intr-o stare de meditatie chiar si atunci cand esti in miscare. Expertii in meditatie Adreanna Limbach, de la NYC meditation studio si Karunesh Bodhi ne explica felul in care putem sa incorporam meditatia activa in rutina zilnica.

Iar daca nu stii cu ce sa incepi, te invit sa testezi programul nostru de 28 de meditatii ghidate, conceput de Andreea Raicu in colaborare cu Rupda. Iti va da claritatea dupa care tanjesti iar la finalul celor 28 de zile vei fi si te vei simti cu adevarat un om nou.

Mersul ca meditatie

De ce meditatia activa?

Meditatia activa a fost inventata de Bhagwan Shree Rajneesh, cunoscut ulterior sub numele de OSHO, pentru a corespunde stilului de viata agitat din prezent.

“Te nasti intr-un mediu artificial, te dezvolti in el. Deci metodele traditionale… trebuie sa fie actualizate pentru a corespunde situatiilor din lumea moderna”, a declarat OSHO. El a continuat, povestind ca la primele contacte, occicentalii nu intelegeau de ce calugarii japonezi considerau ca gandirea provine din burta si nu din creier. “Ce prostie!”, spuneau acestia. “Cum se poate ca gandirea sa aiba punctul de plecare in burta?”

OSHO a pus la punct aceasta metoda de meditatie activa pentru a linisti mintea si pentru a muta atentia catre inima si burta. Cu totii avem sentimente viscerale despre anumite situatii si, adesea, viscerele, care sunt cunoscute ca fiind locul in care se afla intuitia, au dreptate.

Meditatiile active ne ajuta sa ajungem la acele sentimente si sa ne concentram mai putin asupra a ceea ce se intampla in mintea noastra.

Ghid de meditatie pentru incepatori: Iata ce trebuie sa stii!

Beneficiile meditatiei active

Bodhi considera ca meditatia activa are multe beneficii: “Nu pot decat sa vorbessc din propria experienta: meditatia activa ma ajuta sa-mi pastrez concentrarea indiferent de ceea ce se intampla si nimic nu ma mai copleseste. Dorm mai bine. Sunt mult mai deschisa si nu ma mai grabesc sa trag concluzii pripite.”

Meditatia activa este la fel ca meditatia traditionala?

Meditatia traditionala te aduce in mintea ta, meditatia activa te integreaza in corpul tau. “Sunt implicate mai multe simturi: miscare, respiratie intensa, scuturari – aceste impulsuri senzoriale te ancoreaza in prezent”, explica Bodhi. La polul opus, Limbach spune ca meditatia “presupune incetarea oricarei actiuni”, ceea ce face din meditatie o practica puternica in era in care atentia este permanent distrasa.

Cat de des ar trebui sa meditezi activ?

“Daca esti o persoana ocupata, fa-ti timp sa meditezi 10 minute, iar daca esti o persoana foarte ocupata mediteaza timp de 1 ora”, sustine Bodhi. In general, cu cat o faci mai mult, cu atat este mai bine. 

Cum sa meditezi?

Poti sa meditezi in timp ce iti indeplinesti sarcinile zilnice. Limbach a explicat cum poti face acest lucru:

“Data viitoare cand faci dus sau te speli pe fata, concentreaza-te la actiunea pe care o intreprinzi atunci.” Incearca sa-ti picioarele pe pamant si temperatura apei care iti atinge fata. Exista o diferenta intre temperatura gresiei de sub picioare si temperatura apei? Nu trebuie sa le etichetezi pe una ca fiind “rea” iar pe cealalta ca fiind “buna”. Trebuia doar sa observi.

Tehnici de meditatie sub dus care te ajuta sa fii mai fericita

Acorda atentie detaliilor

Ce inseamna, de fapt, “ud”? Acorda atentie zgomotului pe care il face apa atunci cand atinge suprafata chiuvetei. Fii atenta la celelalte zgomote din camera. Constientizeaza mirosul sapunului pe care il folosesti. Simte asprimea prosopului cu care iti stergi pielea.

Atunci cand mintea incepe sa hoinareasca, revino la simpla experienta senzoriala care se intampla in prezent, fara sa judeci calitatea experientei sau sa-i dai o insemnatate anume.

Poti sa meditezi in metrou

Poti folosi meditatia activa pentru a trece mai usor peste provocarile zilei, cum sunt cele legate de drumul pana la serviciu si inapoi acasa. “Exista meditatii mai scurte, pe care le poti face in timp ce te afli in miscare”, sustine Bodhi. “Stai in picioare, nemiscata si acorda atentie corpului tau. Imagineaza-ti ca nu poti fi clintita. Este meditatia perfecta pentru metrou. Incearca sa fii cat mai tare, sa-ti mentii corpul nemiscat si sa respiri calm.”

Foto: Shutterstock.com