Opiniile diferite se transforma mereu in certuri aprinse? Iata cum sa schimbi asta in 5 pasi

1
De Irina Constantin
3 oct. 2021

Cand apar pareri aflate in contradictoriu, nu este obligatoriu ca acestea sa fie discutate sub forma de cearta. Totusi, cearta este inevitabila, aproape de fiecare data.

Ne certam atat de des cu cei din jur, incat am putea spune ca gestionarea conflictelor este o arta. O arta pe care nu foarte multi o stapanesc.

Daca si tu transformi orice diferenta de opinie intr-o cearta monstruoasa, fara sa conteze cine se afla la celalalt capat al conversatiei, poti schimba acest lucru urmand pasii de mai jos.

Cum sa nu te mai certi din cauza parerilor diferite in 5 pasi simpli

1. Observa diferenta de opinii si abordeaz-o altfel

In momentul in care ti-ai dat seama ca parerea ta se afla la polul opus fata de parerea persoanei din fata ta, respira si devino cat mai constienta de dinamica dintre voi. Observa ca incepeti sa va indreptati in directii diferite.

In loc sa incepi sa iti aperi punctul de vedere sau sa demontezi parerea celuilalt, scoate in evidenta faptul ca aveti ocazia sa dezbateti un subiect interesant si sa invatati ceva nou. S-ar putea ca si interlocutorul sa sesizeze oportunitatea de discutie. Astfel, niciunul dintre voi nu va incerca sa „castige” o lupta, ci doar sa inteleaga o perspectiva noua.

2. Respecta parerea celeilalte persoane chiar daca nu esti de acord cu ea

Da, stim, unele afirmatii pot constitui declansatori foarte puternici. Cum poate aceasta persoana sa spuna si sa creada asa ceva?! Este in regula, respira adanc. Aminteste-ti ca diferentele de perspective decurg din faptul ca fiecare dintre voi se raporteaza la contexte diferite.

Poate ca ati trait in medii diferite, ati avut o educatie diferita sau va raportati la seturi diferite de valori. Inainte de orice, asigura-te ca persoana din fata ta stie ca ii respecti opinia si nu o judeci pentru ea. Din acest spatiu, reactiile emotionale violente pot fi evitate complet.

5 activitati care te reconecteaza cu sinele la finalul unei zile lungi

3. Nu incerca sa schimbi pareri; concentreaza-te pe echilibru si curiozitate

Cum ar fi daca, in loc sa gasim rapid contraargumente si sa le exprimam cu mandrie si competitivitate, am incerca sa abordam argumentele celeilalte persoane dintr-o zona de curiozitate? Brusc, orice ciocnire de pareri ar deveni o dezbatere super interesanta.

Asadar, nu te grabi sa incerci sa schimbi parerea persoanei cu care vorbesti. Mai degraba, incearca sa ramai tu flexibila si deschisa la ce are celalalt de comunicat. Ulterior, iti poti expune si tu punctul de vedere, intr-o maniera calma, si puteti purta o conversatie captivanta.

4. Cauta puncte comune, oricat de mici ar fi ele

Uneori, cand ni se pare ca persoana din fata noastra are pareri diametral opuse, ne poate fi foarte greu sa realizam ca, de fapt, nu totul este alb si negru. De cele mai multe ori, chiar daca avem opinii diferite, cu siguranta putem gasi similitudini.

Poate ca priviti subiectul din unghiuri diferite, insa valorile pe care le aveti sunt comune. Poate ca v-ati gandit la solutii diferite, dar care amandoua rezolva aceeasi problema de care va pasa atat de mult.

5. Analizeaza ce se afla in spatele furieri

Toate certurile sunt alimentate, in prima faza, de furie. Simti cum inima iti bate mai tare, te incalzesti, simti un ghem in stomac si iti vine sa urli, fara sa mai tii cont de absolut nimic.

Ei, bine, de cele mai multe ori, aceasta furie ascunde un alt sentiment principal, care ramane in umbra daca nu este scos la suprafata.

Jurnalul Emotiilor, 97 lei, shop.andreearaicu.ro

Daca vrei sa reusesti sa te controlezi mai bine atunci cand esti tentata sa te certi, pe langa pasii de mai sus, poti incepe sa iti analizezi emotiile. Pentru a face asta, poti folosi Jurnalul Emotiilor, creat de Andreea Raicu in colaborare cu doi specialisti in psihologie.

Jurnalul te va ajuta sa iti identifici emotiile de baza si sa iti dai seama ce zace in spatele furiei. Odata ce descoperi declansatorii de baza, totul va capata alt sens.

Foto: Pexels.com