Oscar 2016: de ce ma bucur ca a castigat Spotlight

1
De Andreea Raicu
29 feb. 2016

Pentru mine, ziua cand se decerneaza premiile Oscar vine la pachet cu foarte multe amintiri. Multe nopti petrecute in fata televizorului sau seri pline de emotie, de cand ma aflam in America in aceasta perioada din an.

De fiecare data urmaream cu sufletul la gura fiecare moment, incepand cu primele clipe de la aparitia starurilor impecabil aranjate pe covorul rosu pana la anuntarea castigatorilor si discursurile lor de multumire.

Emotia si lacrimile de bucurie imi umpleau fiecare vizionare.

Azi-noapte nu am reusit sa ma trezesc sa urmareasc cea de 88-a editie a Galei de decernare a premiilor Oscar, insa m-am trezit dimineata cu mesaje de la unul dintre prietenii mei din Los Angeles care imi scria entuziasmat “Leo won”, “Spotlight wins!!!”

Nu pot sa va spun cata bucurie si ce energie mi-au dat cele doua mesaje. In special pentru ca aseara am fost la film si am vazut Spotlight. Filmul a avut un impact imens asupra mea, asa cum sunt sigura ca a avut asupra tuturor celor care l-au vazut.

Oscar 2016: doavada ca o poveste buna e cheia succesului

Spotlight are o poveste extrem de puternica, ispirata din fapte reale, in care o echipa de jurnalisti de la Boston Globe dezvaluie abuzurile pe care preotii catolici le fac asupra minorilor de zeci de ani, acoperiti fiind de Biserica Catolica.

Asa cum multi critici au spus, nu este o poveste axata pe jurnalisti, dar nu poti sa nu ramai impresionat de pasiunea si de dorinta lor de a face lumina intr-un caz care ani de zile a fost tainuit in fel si chip.

Intr-o lume guvernata de puterea politica, intr-o lume in care puterea Bisericii intimideaza orice critica si nu lasa sa se scurga nicio informatie negativa, curajulor lor nu poate sa nu te impresioneze chiar daca ei nu si-au facut decat meseria.

Tom McCarthy, regizorul Spotlight spunea ca a facut acest film pentru toti jurmalistii care au continuat sa ceara socolteala pentru tot ce s-a intamplat si pentru supravietuitorii acestor drame, al caror curaj de a impartiasi prin ce au trecut este absolut inspirational. Si nu in ultimul rand, a facut acest film ca sa se asigure ca aceasta poveste nu se va mai repeta.

Sunt foarte curioasa care va fi reactia Bisericii Catolice – daca va exista una – dupa amploarea pe care sunt sigura ca o va lua acesta poveste odata cu adjudecarea premiului Oscar.

Daca nu ati vazut acest film, va recomand sa o faceti!

E adevarat ca sunt probabil subiectiva – este singurul dintre filmele nominalizate pe care l-am vazut, asadar nu ma pot pronunta in ceea ce le priveste pe celelalte – dar Spotlight e remarcabil si isi merita pe deplin premiul. Pentru ca dovedeste, inca o data, ca o poveste buna face cat o mie de efecte speciale! Viata bate filmul!