plastic free july
Powered By:

Am fost un om al extremelor. Pentru mine lucrurile trebuiau sa fie ori albe, ori negre. Mi s-a spus ca sunt rigida si ca in viata lucrurile nu sunt chiar asa. Am auzit-o de atatea ori. Prietenii mei mereu au incercat sa ma faca sa vad lucrurile diferit, dar nimic. Pentru mine totul era alb sau negru.

Mi-a luat ceva timp sa inteleg ca lucrurile nu sunt mereu asa. Au trecut ani pana cand am aflat ca in afara de alb si negru mai exista si gri sau alte nuante. Am inceput sa fiu mai putin radicala. Am invatat sa fiu fexibila si trebuie sa recunosc ca lucrurile sunt mult mai simple asa.

Mi-am adus aminte de acest lucru odata cu campania Plastic Free July si Cruelty Free International, care au provocat reactii destul de vehemente.

Prima este in primul rand o campanie de constientizare. Sunt sigura ca nu v-ati gandit niciodata cat de mult plastic consumam sau cat de mult poate influenta acest consum atat sanatatea noastra, cat si mediul inconjurator.

Plastic Free July este o campanie in care incepem sa realizam ce putem face. Ce schimbari putem aduce ca sa eliminam cat mai mult plastic din viata noastra. Asta nu inseamna ca de maine aruncam tot plasticul din viata noastra. Nu. Sincer, cred ca ar fi imposibil fara ca acest lucru sa nu aduca frustrari sau sa creeze probleme.

plastic free july

Andreea de acum cativa ani asa ar fi facut si ar fi fost extrem de vehementa daca cei care se implica in aceasta campanie nu ar fi facut la fel.

Nu cred ca lucrurile trebuie duse la extreme. Cred ca trebuie sa facem pasi mici, dar extrem de importanti pe care putem sa-i facem in mod constant pana cand ajungem in timp sa eliminam cat mai mult plasticul din viata noastra.

Nu cred ca traim inca intr-un sistem care sa ne faciliteze acest lucru, dar putem crea cat mai multe lucruri in microclimatul nostru. Asa ca m-am gandit sa va spun cu ce am inceput eu.

 • refuz sa mai primesc/cumpar pungile care mi se ofera la piata sau supermarketuri. Aleg sa am o sacosa din panza sau din hartie
 • pana cand imi voi instala filtrul de apa pe care l-am comandat deja, am inlocuit sticlele de plastic cu cele de sticla. Da, stiu ca e mai complicat, dar cred ca sanatatea mea si mediul merita un astfel de efort din partea mea
 • am inceput sa cumpar numai suplimente ale caror recipiente sunt din sticla, nu din plastic
 • caserolele de depozitare de plastic au fost inlocuite cu cele din sticla
 • fundul de taiat este doar din lemn
 • imi comand mancare care stiu ca este livrata in alte ambalaje decat cele de plastic sau polistiren
 • lingurile de salata din plastic au fost si ele inlocuite cu unele din metal
 • peria de par din plastic au fost inlocuite cu cele din lemn
 • incerc pe cat se poate sa refuz plasticul de unica folosinta (tacamuri, farfurii de unica folosinta, pahare de unica folosinta, paie de unica folosinta, pahare de la cafea/ceai to go) si optez pentru recipiente reutilizabile (caserole, cani, sticle de inox, sacose din panza)

Astea sunt doar cateva lucruri pe care am inceput sa le fac. Probabil ca in timp voi renunta si la altele. Nu cred in schimbari radicale, dramatice din doua motive:

 1. Este extrem de greu, nefiresc, nenatural sa faci atat de multe schimbari intr-un timp atat de scurt, intr-un sistem care nu iti ofera foarte multe alternative
 2. Tocmai din cauza primului motiv, aceste schimbari radicale nu sunt durabile. De cele mai multe ori ajungi sa te frustrezi si sa renunti la ele.

Va invit sa incepeti sa fiti constienti si sa faceti pasi mici care sa nu va faca sa va simtiti ca va dati viata peste cap.

Atunci lucrurile vor functiona mult mai usor si veti fi fericiti ca faceti ceva atat pentru sanatatea voastra, cat si pentru mediu.

Pentru mai multe informatii puteti accesa site-urile andreearaicu.ro si greenreport.ro