Am sentimentul ca omul modern penduleaza intre doua extreme: de la “am devenit mult prea tehnici, mai avem putin si ne transformam in roboti” pana la “fara laptop sunt un om mort!” e o granita din ce in ce mai fina, pe care o sarim frecvent, in functie de nevoi. Daca ne luam insa ragazul de a analiza putin situatia, o sa vedem ca nu are tehnologia nicio vina pentru dependentele pe care le dezvoltam. Totul – cum am mai spus-o – tine de echilibru.

Am in jurul meu atat oameni nostalgici, cat si tipologii pur “mini-tehnicus”. Din prima categorie fac parte oamenii care, din cand in cand, amintesc de telefonul fix, cu disc, la care se straduiau ore intregi sa prinda o legatura cu provincia, de video-ul mult ravnit, “alimentat” cu casete VHS sau de primele pagere folosite “cu manusi”, ca sa nu se strice.

Pe partea cealalta a balansoarului stau cei care aclama frust: “eu fara telefon sunt mort!”. Cum telefonul din discutie nu se rezuma la dispozitivul cu care suni sau esti sunat de catre o alta persoana, ci un device complex, care iti asigura permanenta legatura cu oamenii de pe tot globul, indeplinind cu brio functiile unui adevarat computer, avem de-a face, de fapt, cu o dependenta de comunicare bidirectionala. Evolutia tehnologiei a insemnat, de fapt, setarea unor legaturi aproape indestructibile intre oameni. Da, putem comunica (aproape) oricand, cu oricine, indiferent unde ne-am afla!

Uitandu-ma in jur, insa, am ajuns sa ma intreb: “Putem comunica, e adevarat, dar comunicam cu adevarat?” Daca putem vorbi oricand cu cineva, mai avem timp sa vorbim cu noi insine?

Poti fugi, dar nu te poti ascunde! Cineva te va gasi, fie la telefon, fie pe mail, fie pe Facebook, WhatsApp, Snapchat, Instagram…

Ma stiti, sunt omul echilibrului, asa ca am incercat sa ies din paradigma supra-comunicarii generate de explozia tehnologiei moderne.

Cum? Incerc, pe cat posibil, sa folosesc fiecare device exact pentru ce e creat! Telefonul e destinat convorbirilor. Ok! Sigur ca nu reusesc mereu, dar mi-am pus in minte sa folosesc din ce in ce mai putin telefonul pe post de computer! Citesc de pe telefon doar e-mailurile urgente, incerc sa nu accesez in exces retelele sociale, decat sa scriu 10 mesaje, mai bine dau un telefon si stabilesc mult mai repede ce e de stabilit.

Am un P.S. la acest capitol: aplicatiile! Da, la asta nu pot renunta! Am pe telefon cateva aplicatii care imi fac viata mai usoara. De la cea care imi inregistreaza cantitatea de apa pe care am baut-o pana la Black Cab, cred ca sunt indispensabile oricarei femei active! Am gasit insa chiar si aici o rezolvare: agenda Traieste frumos! Tot ce tine de intalniri, a luat calea agendei. Telefonul a iesit din ecuatie. Si ce bine e sa scrii de mana! 🙂

Lasati computerul sa lucreze pentru voi

Restul functiilor pe care le “imprumutasem” telefonului, le-am redat computerului.

De altfel, nici nu e greu sa ne transformam computerul intr-un aliat, care ne poate ajuta sa ne petrecem timpul eficent,sa ne organizam intalnirile, calatoriile, viata intreaga! Sigur ca poate fi “dusmanul” care ne mananca tot timpul! Depinde insa doar de noi! Nu, daca te joci toata ziua pe computer nu e vina lui!

De altfel, realele avantaje de a avea un PC de ultima generatie sunt inestimabile! Numai cand ma gandesc ca am libertatea de a lucra de oriunde din lumea asta unde exista acces la internet mi se pare minunat. Ganditi-va la generatiile anterioare, care erau “legate” de birouri! Daca trebuia sa primesti un fax, stateai langa aparat pana sosea! Nu venea, nu plecai. Acum, ai laptopul cu tine mereu! Planuri, proiecte, mailuri… totul e la un click distanta!Dimineata lucrezi, seara esti pe plaja!

Unde mai pui ca noile computere sunt si… demne de o fashionista! 🙂

Nu mai cari dupa tine un PC care iti rupe geanta si nici nu mai esti legata de rucsacele tip “carapace de broasca testoasa”, voluminoase si aproape imposibil de asortat cu rochii! 🙂

Avem la dispozitie atat computere “slim-fit”, cu dimensiuni prietenoase cu umerii, dar si laptopuri 2 in 1. Acestea din urma sunt detasabile – ecranul se desparte de tastatura si astfel devine tableta –  sau convertibile, care se rasucesc la 360 de grade si pot fi folosite ca tableta. Laptopurile 2 in 1 cu procesoare Intel, de exemplu, fix pe acest principiu functioneaza: laptop cand ai nevoie, tableta cand doresti! Bonus: nu sunt doar usoare, ci au si o baterie care dureaza pana la 12 de ore.

INTEL

Folositi tehnologia in favoarea voastra, nu invers! Nu, niciun device nu ne poate manca timpul – nu e un monstru care se hraneste cu minute – mainile noastre functioneaza perfect si daca nu tin in mana un telefon, degetele noastre nu trebuie sa tasteze in permanenta. De noi depinde impunerea limitelor. Si cand aceste limite functioneaza in favoarea noastra – intreaba-te mereu: “Chiar trebuie sa imi verific mailul din cinci in cinci minute?”, “E chiar esentiala notificarea pe care am primit-o acum de la Facebook?”, “Nu e mai elegant si mai eficient sa-mi notez intalnirile intr-o agenda clasica?” – vom reusi sa avem controlul propriei vieti.