Sfarsitul unei epoci: Regina Elisabeta a II-a nu se mai intoarce la Palatul Buckingham

1
De Maria Constantin
10 mart. 2022

Emblematica resedinta a suveranei va fi in continuare sediul central al monarhiei britanice.

Regina Elisabeta a II-a are multe locuinte. Se pare ca ea nu va mai locui permanent in cea mai faimoasa dintre acestea, Palatul Buckingham.

Suverana in varsta de 95 de ani, care a stat timp de doi ani, de la inceperea pandemiei, la Castelul Windsor, nu se va intoarce la Buckingham Palace, relateaza The Sunday Times.

Un purtator de cuvant al casei regale britanice nu a comentat informatia, insa regina continua sa-si indeplineasca unele angajamente oficiale, iar o sursa a declarat ca palatul in care ea isi avea resedinta va ramane „baza centrala” a monarhiei.

Lumea s-a schimbat, planurile la fel

Regina s-a mutat la Castelul Windsor, aflat la aproximativ 36 de kilometri de Londra, dupa ce a inceput pandemia, in martie 2020. De atunci, nu a mai locuit la Palatul Buckingham, scrie People.

In 2016 a fost anuntat un plan de renovare a palatului, costurile fiind estimate la 460 de milioane de dolari, iar regina urma sa continue sa locuiasca acolo pe durata desfasurarii lucrarilor.

Intre timp, toata lumea s-a schimbat, iar regina s-a razgandit, fiindca acum se simte mai confortabil la castel, unde a locuit cu Printul Philip pana la moartea lui, in aprilie, relateaza The Sunday Times.

Asemenea multor milioane de oameni, dupa izbucnirea pandemiei, Elisabeta a II-a s-a orientat spre conferintele video si continua audientele zilnice cu primul ministru Boris Johnson, uneori telefonic, chiar si cand s-a imbolnavit de COVID-19.

Cum infrunta Regina Elisabeta suferinta si scandalurile din familia regala: „Este disciplinata mental“

Regina a avut luni prima intrevedere in format fizic dupa diagnosticarea cu COVID – ea l-a primit pe premierul canadian Justin Trudeau la Castelul Windsor.

Elisabeta a II-a ii are indeaprope pe membrii familiei regale, inclusiv pe fiul ei, Printul Andrew, care locuieste la Royal Lodge, situata pe proprietatea regala, si cel mai tanar fiu, Printul Edward si fiica acestuia, Sophie, Contesa de Wessex, care locuiesc in vecinatate. Cei doi frati au mers frecvent la Castelul Windsor in ultimii doi ani, scrie People.

„Scena balconului”, o traditie care continua

La sfarsitul lunii februarie, Regina Marii Britanii i-a primit la Frogmore House (resedinta aflata pe proprietatea Castelului Windsor) pe nepotul ei, Printul William, sotia acestuia, Kate Middleton, si copiii lor, Printul George, Printesa Charlotte si Printul Louis. Conform Daily Mail, au fost prezenti atunci si Printesa Beatrice si fiica ei in varsta de cinci ani, Sienna.

Regina Elisabeta a II-a va reveni la Londra luni, 14 martie, la slujba de Commonwealth Day de la Westminster Abbey. Tot aici, ea va participa, pe 29 martie, la o slujba in memoria Printului Philip.

Palatul Buckingham nu isi va pierde, totusi, semnificatia pentru monarhia britanica, noteaza People. Palatul va servi in continuare ca loc central pentru reuniunea casei regale cu ocazia paradei Trooping the Colour, care aniverseaza ziua de nastere a reginei.

Foto: Instagram/@theroyalfamily