copii-analfabeti

Cand citesti datele referitoare la accesul la informatie a copiilor din Romania sau despre rezultatele slabe ale acestora la invatatura iti doresti sa faci parte dintr-o astfel de campanie.

salvati-copiii

Stiai ca in anul 2013 aproape 366.000 de copii cu varsta intre 3 – 17 ani nu urmau nicio forma de invatamant, iar aproximativ 24.400 copii au abandonat invatamantul primar si gimnazial, in anul scolar 2012-2013?

Copii analfabeti

Din pacate, noi nu constientizam aceasta situatie pentru ca ne uitam in jurul nostru si nu vedem aceasta problema, dar sunt foarte multi oameni din tara care nu isi permit sa-si dea copiii la scoala si foarte multi copii care chiar daca merg la scoala sunt analfabeti (40% dintre copiii de 15 ani sunt semianalfabeti).

Tocmai de aceea va rog sa nu fiti indiferenti, indiferenta este cea care ne impiedica sa evoluam, indiferenta ne omoara.

Organizația Salvati Copiii ii invita pe toti cei care cred ca educatia ar trebui sa fie o prioritate pentru Romania sa adere la Manifestul pentru Dreptul la Educatie. Manifestul consta in 10 obiective ce aduc in discutie problemele urgente cu care se confrunta elevii din sistemul de invatamant:

– Utilizarea a minimum 6% din PIB pentru educatie si transparenta in folosirea banilor publici;

– Asigurarea accesului universal la educatie prescolara, primara si secundara pentru toti copiii;

– Imbunatatirea calitatii educatiei printr-o mai buna formare initiala si continua;

– Curriculum modern, actualizat stiintific si bazat pe cercetari si bune practici privind educatia copiilor;

– Incluziunea scolara a copiilor cu dizabilitati;

– Adoptarea si implementarea Strategiei nationale si a planului de actiune privind educatia timpurie;

– Introducerea educatiei interculturale si a educatiei pentru toleranta si eliminarea discriminării si, totodata, introducerea unor sisteme de prevenire si eliminare a violentei in scoli;

– Participarea copiilor in procesul decizional al scolilor (obiectiv propus de  copii);

– Asigurarea serviciilor de consiliere prin cresterea numarului de consilieri scolari, astfel incat unui consilier sa-i revina 300 de elevi;

– Consolidarea cooperarii dintre sectorul public si organizatiile neguvernamentale.

Alaturi de Organizatia Salvati Copiii, va invit sa  semnati petitia pentru schimbarea educatiei din Romania pe site-ul salvaticopiii.ro sau pe petitieonline.ro. Manifestul insotit de semnaturi va fi trimis Ministerului Educatiei, dar si celor doua comisii parlamentare pentru educatie din Parlamentul Romaniei.