partenerul narcisist

Cateva dintre doamnele care ne-au vizitat la agentie in ultimele luni au povestit ca in trecut au fost in relatie cu un narcisist. Un partener narcisist inseamna o relatie toxica din care „victimei” ii este greu sa iasa.

Si pentru ca am citit acum cateva saptamani ca asistam la „o epidemie” de narcisisti din cauza „fenomenului Facebook”, am considerat potrivit sa fac un „portret” al barbatului narcisist.

11 semne ca esti in relatie cu un narcisist

– Principala caracteristica a unei persoane narcisiste, fie care este barbat, fie ca este femeie, consta in preocuparea excesiva pentru sine si interes scazut, aproape spre zero, pentru experientele altora.
Narcisistii sunt lipsiti de empatie, ceea ce inseamna ca nu pot intelege sentimentele, gandurile si suferinta ta. Narcisistii sunt cele mai egoiste si mai egocentrice persoane. Unui barbat narcisist nu i va pasa de problemele tale – pur si simplu este lipsit de empatie!

Narcisistul face o prima impresie excelenta! Pentru cei din jur, este persoana cea mai sexy, cea mai atractiva, cea mai competenta, cea mai de incredere si mai funny. Este persoana interesanta, seducatoare, carismatica, insa acest “glam” dispare odata ce incepi sa petreci mai mult timp alaturi de el si incepi sa il vezi asa cum sunt in realitate.

– Din cauza ego-ului puternic si a puterii pe care acesta le-o confera, narcisistii ocupa deseori functii de conducere. In cele mai multe cazuri, cei care sunt lideri au personalitate narcisista. “Pacaleala” lor nu tine a la long – cu timpul, cei pe care ii conduc isi dau seama ca sunt sefi tiranici, exploatatori si aroganti.

Narcisistii ii denigreaza pe cei din jur. Acest lucru poate parea paradoxal, pentru ca ei au nevoie in permanenta, ca de aer, de atentie. De aceea isi fac repede prieteni – tocmai pentru ca au nevoie de “public” care sa ii valideze constant si sa ii admire, dupa care incep sa-i “demoleze”.

– In relatii, narcisistii sunt exploatatori si manipulatori. Prietenii, familia sau iubita sunt “surse” de care profita pentru a-si alimenta ego-ul sau pentru a obtine bani, sex, statut social sau alte lucruri pe care si le doresc.

Narcisistilor le place sa vorbeasca despre ei si despre realizarile lor. Delirul de grandoare si importanta exagerata pe care o acorda sinelui sunt alte caracteristici ale narcisistului.

– Atunci cand sunt criticati sau au esecuri, narcisistii au izbucniri de furie si de agresivitate.

– Preocuparea excesiva pentru sine se manifesta si in privinta aspectului exterior. Narcisisul se va imbraca in haine elegante sau excentrice, astfel incat sa atraga atentia. Va purta accesorii scumpe sau gadgeturi de ultima ora, potrivite cu un statut social inalt.

– Din cauza faptului ca ei considera ca li se cuvine orice si ca nu accepta refuzul, narcisistii nu vor sa auda un raspuns negativ. Un narcisist nu va accepta sa fie respins de o femeie. Un studiu a relevat ca narcisistii sunt mai predispusi sa comita violuri si agresiuni sexuale.

– Pe cat de multa siguranta afiseaza, pe atat de nesigur este un narcisist. Ei se cred speciali si puternici, dar in realitate sunt foarte vulnerabili la esec. Stima de sine este oscilanta la narcisisti. De obicei, nu sunt persoane proactive, ci mai degraba pasive si timide.

Narcisistii cauta sa aiba mai multi parteneri si sa insele intr-o relatie. Dorinta lor de a controla si de a manipula merge mana in mana cu placerea perversa de a-si convinge partenerele sa faca sex in feluri in care altfel nu ar face-o.

Foto: Guliver