Pentru ca relatia cu partenerul de viata sa ramana proaspata si sa nu cada in capcana rutinei, este nevoie de munca, efort, constientizare, asumare si determinare din partea ambilor parteneri.

Relatiile sunt ca niste organisme vii – au viata in ele, trebuie hranite. Daca fiecare partener aduce iubire, afectiune, bunavointa, toleranta, rabdare, suport in relatie, va primi inapoi ceea ce a dat. Daca unul “cultiva” nesiguranta, temeri, frici, neimplicare, intr-un fel sau altul acestea i se vor intoarce, iar relatia va avea de suferit.

1. Comunica! Spune-i ce simti, ce gandesti, ce faci, ce planuri ai! O buna comunicare prespune a fi un bun emitator, dar, deopotriva si un bun receptor. Arata-ti disponibilitatea de a-ti asculta partenerul.

2. Cultiva siguranta si sentimentul de incredere. Nimic nu se poate cladi pe nisipuri miscatoare. Arata-i ca ai incredere in tine si deopotriva in el si in actiunile lui!

3. Pastreaza-ti puterea si dorinta de a o lua mereu de la capat. Relatia nu este un loc de parcare sau stationare, ci un drum cu trafic intens, plin de furtuni, ploi si viscole. Dupa fiecare intemperie, iti cere sa te scuturi, sa te ridici si sa o iei de la capat cu forte noi.

4. Hraneste si munceste la relatia ta cu lejeritate, dar continuu! Adu iubire, bucurie, momente spontane. Nu te opri! Nu-ti lua pauze de la a munci in relatie! Acest exercitiu nu se termina niciodata. Important e sa muncesti constient si sa-ti faca placere in acelasi timp. Intreaba-te ce iti dorești in plus in relatia voastra si vorbește cu celalalt. S-ar putea sa constati cu surprindere ca si el gandește si simte la fel.

5. Invata sa iti redescoperi permanent partenerul! Priveste-ti partenerul ca si cand l-ai vedea azi pentru prima data, cu curiozitate. Continua sa acorzi atentie celui de langa tine, incearca sa-l surprinzi uneori, consider ca nu ai ajuns sa-l cunoști pe deplin. Trateaza-l cu respectul, consideratia si interesul pe care i-o acorzi unei persoane care tocmai ti-a fost prezentata. Primește-l acasa cu bucuria cu care imbratișezi un prieten pe care il revezi dupa mult timp. Fii atent la el așa cum asculti o persoana cu autoritate pentru tine. Ofera-i incurajari si apreciere, spune-i “multumesc” cand face ceva pentru tine.

6Gaseste timp doar pentru voi doi si cauta sa il umpli activ planificand din timp evenimente. Organizeaza macar o iesire in doi pe saptamana, cultiva un punct comun de intalnire – hobby-uri, preferinte, activitati, preocupari comune. Tuturor ne plac surprizele! Daca vrei sa primesti, ai in vedere ca implica a oferit, in primul rand!

7. Fii tu insati! Nu te pierde pe tine si nu te identifica total cu relatia, crezand ca poti sa-ti suplinesti nevoile doar din ceea ce obtii de aici. Creaza-ti propriul univers ca interese, preocupari, evolutie și dezvoltare individuala. Ia-ti momente de respiro de la relatie pentru a te putea intoarce cu forte proaspete si pentru a nu-l sufoca pe celalalt.

8Concentreaza-te pe partile pozitive ale familiei partenerului. Fiecare dintre noi venim cu un istoric de formare, o educatie si o familie de provenienta. Fii recunoscator familiei ca a contribuit la ceea ce este in prezent si la omul pe care il iubesti acum.

9. Invata sa spui “NU!” in relatie. Nu renunta niciodata la ceea ce vrei sau la ceea ce simti. Nu te indeparta de nevoile, dorintele si aspiratiile tale si cauta sa le negociezi in cuplu ca ele sa fie acoperite.

10. Nu astepta ca partenerul sa se schimbe! Accepta ca nu poti si nu este recomandat sa vrei sa-l schimbi pe celalalt. De altfel nici nu se va intampla acest lucru si vei reusi doar sa creezi frustrari si nemultumiri de ambele parti. Respecta-i si accepta-i punctele de vedere, alegerile si dorintele si implica-te cu delicatete in rezolvarea problemelor, astfel incat celalalt sa nu simta ca este obligat sa faca un compromis.

11. Faceti sex! Se spune ca atata timp cat inca mai faceti sex, relatia voastra nu este moarta. Aveti o multime de griji, responsabilitati, iar daca aveti copii, aceștia va solicita multe resurse și atentie. Acestea nu se vor termina niciodata, insa a face sex intra in vocabularul de manifestare a afectiunii, intimitatii și apropierii in cuplu.

Foto: StockSnap.

Daca ti-a placut acest articol, da un like paginii noastre de Facebook si vei gasi acolo si mai multe sfaturi pentru tine si iubitul tau!