in cautarea iubitului pierdut

Intr-o zi, relatia s-a sfarsit si a ramas doar amintirea momentelor placute. Ai impresia ca nimic nu va mai fi ca inainte. Daca vei ramane cantonata in trecut, chiar asa va fi: nu vei mai putea vedea sansele si oportunitatile, iar fantoma “fostului” te va tine legata de o iluzie.

Dupa discutii indelungi cu unele dintre doamnele care vin la noi la agentie, am constatat ca sunt femei care cauta o “sosie” a fostului partener. Dezamagite dupa o relatie in care au investit energie, dragoste, timp, aceste femei vor, de fapt, o continuare “copy-paste” a fostei relatii.

Vor o noua iubire in viata lor, dar cea trecuta, care s-a consumat de mult timp, le ocupa tot spatiul mental. Vor un barbat care sa nu le mai dezamageasca, cum a facut “fostul”, dar amagindu-se ele insele, dezamagirea va fi inerenta in orice noua potentiala relatie. Pentru ca fiecare barbat pe care il vor cunoaste va fi comparat, automat, cu “ex-ul”.

Sa se revizuiasca tot, dar sa nu se schimbe nimic

Este greu de inteles, la nivel rational, de ce intotdeauna “fostul” este mai bun si “mai sus” decat barbatul “care bate la usa”, care o place si este dornic sa fie acceptat. Ca si personajul caragialesc, vor sa revizuiasca tot, dar sa nu schimbe nimic.

“Fostul meu partener nu facea niciodata asa”, spunea o doamna dupa prima intalnire cu un potential partener. Si asa aflam ce nu facea “fostul”: nu mergea sa sustina echipa nationala de fotbal cand avea meciuri importante, nu era obsedat de curatenia masinii, asa cum neinspirat a apucat sa spuna  “cel nou”, in dorinta de a-si etala calitatile si a o cuceri pe femeia frumoasa si inteligenta din fata lui.

Atunci cand il cauti pe “fostul” in toti ceilalti care vor sa te cunoasca, le vei vedea acestora toate defectele reale sau imaginare. Refugiindu-te in trecut, iti ratezi viitorul. Traind din amintiri, nu te vei putea bucura de clipa prezenta. Frumusetea vietii consta tocmai in neprevazutul ei.

Daca nu lasi sa se intample minunea care s-ar putea ivi spontan intr-un zambet, intr-un gest, intr-o strangere de mana, nu se va produce nici “chimia” aceea invizibila care leaga doi oameni pentru un parteneriat a la long. Ruperea de trecut este primul pas pe care trebuie  sa il faci pentru a lasa noul sa intre in viata ta.

Nu perpetua la nesfarsit “doliul” dupa o relatie defuncta: hainele cernite ale sufletului tau ii vor indeparta pe toti cei care ar vrea sa te cunoasca. Trage adanc aer in piept in fiecare dimineata si spune-ti ce isi spunea Scarlett O’ Hara: Si maine va fi o zi!