cum iti alegi partenerul

Investim o multime de timp si efort in a ne construi o cariera, in a ne forma si a ne dezvolta profesional, trecem prin multi ani de scoala si traininguri. Dar ce facem pentru viata noastra personala si pentru alegerea unui partener de viata?

Una din cele mai importante decizii ale vietii noastre o lasam hazardului, inspiratiei, intuitiei sau consolarilor de genul “ce-o vrea viata”, “ce-i al meu e pus deoparte”. O clienta de-a mea, o femeie cu o solida cariera in HR, spunea cu convingere:  “Da-mi orice sa fac in zona profesionala si sunt zmeu; pune-ma sa ma concentrez pe viata personala si nu stiu de unde s-o apuc si ce sa fac”. Si totusi, ce sta la baza alegerii unui partener de viata potrivit?

Chimia? Iubirea? Similaritatea sau complementaritatea stilului de viata? Educatia? Probabil putin din toate, insa ceea ce consider ca este baza unei relatii sanatoase si durabile este zona de valori compatibile.

Dar ce intra la acest capitol al valorilor?

In primul rand comportamentul fata de ceilalti, fata de familia noastra, fata de prieteni, fata de lume, in general sau fata de chelnerul de la restaurant, in particular. Si ne vom da seama cu usurinta daca ceva ne place sau nu in ceea ce priveste reactiile lui. Important este sa nu alegem sa trecem cu vederea.

In al doilea rand, atitudinea fata de munca si fata de bani. Ii place sa leneveasca si sa cheltuie tot ce produce pe placeri imediate si pe experiente inedite in timp ce tu esti cumpatata, calculata, econoama?

Sau invers, tie iti place sa achizitionezi lucruri frumoase si poate scumpe, iar el sa economiseasaca si sa stranga cureaua? Drept urmare, il percepi ca fiind zgarcit. Ii dispretuieste pe cei care muncesc pe branci si considera ca sunt lucruri mai importante in viata decat munca, ii place sa duca o viata “dulce”, in timp ce tu lucrezi cel putin 8 ore pe zi.

In al treilea rand – valorile familiale si intentiile in ceea ce priveste copiii. Diferentele de dorinte si obiective in ceea ce inseamna a dori un copil sau nu, de cele mai multe ori duc la ruperea relatiei. Aveti aceleasi valori familiale, aceeasi atitudine si implicare fata de familia de baza, va place sa-i vizitati, sa petreceti timp cu ei, va place sa pastrati legatura, acceptati si asimilati familia celuilalt.

In al patrulea rand, religia. Tu esti credincioasa si religioasa, iar el este ateu – destul de mare diferenta de valori in acest caz si aici se intra intr-un teren minat.

Dar dincolo de orice, raspunde-ti la o intrebare: iti place de el? Nu te intreb daca esti indragostita sau il iubesti, ci daca, atunci cand il priveste detasat, iti place omul? Iti place cum gandeste, cum se poarta, ce principii are? Daca ai avea un copil, ti-ai dori ca acesta sa se casatoreasca cu un om ca el?

Daca ti-a placut acest articol, da un like paginii noastre de Facebook si vei gasi acolo si alte articole la fel de interesante!