avocado bun

Sa gasesti un avocado bun poate fi o mare corvoada! De cele mai multe ori, acel avocado verde si frumos, pe care il cumperi din supermarket, este, de fapt, tare si necopt cand il tai… Si pun pariu ca nu-s eu singura care a patit-o! Dar, intr-un final, am castigat batalia cu avocado! Va spun secretul!

Pana sa ma imprietenesc mai bine cu avocado, l-am urat. Cand am vrut sa-mi fac prima data guacamole, nu mi-a iesit nici pe departe, cremos si fin, asa cum mi se spunea in reteta, ci, mai degraba, a fost “zgrunturos” si neapetisant. Nici cand l-am pus in salata, nu m-a impresionat – a fost tare si fara gust. Iar adevaratul dezastru a venit cand m-am hotarat sa-mi fac o masca de par cu avocado! In loc sa ma bucur de un tratament beauty delicios, am ajuns sa transform o seara relaxanta intr-un cosmar, fiindca nu puteam sa-l mai scot din par.

Si toate astea s-au intamplat fiindca n-am stiut sa aleg cum trebuie un avocado. Lucrurile nici n-aveau cum sa stea diferit – cand avocado este tare, inseamna ca e necopt; iar cand e necopt, inseamna ca nu o sa iasa nimic bun din el. Pana sa-mi dau seama de asta, am aruncat multe fructe de avocado si… multi bani.

Secrete simple ca sa cumperi un avocado bun

Daca vi s-a intamplat si voua sa patimiti ca si mine cu fructul de avocado, va spun cateva secrete pe care e musai sa le stiti ca sa-l cumparati pe cel mai bun!

Daca ai chef sa mananci mai light in seara asta si te gandesti sa treci pe la supermarket inainte sa ajungi acasa, ca sa-ti cumperi un avocado pentru guacamole, orienteaza-te, mai degraba, spre unul cu coaja inchisa la culoare. Un avocado copt trebuie sa fie mov inchis – maro la culoare (exista si astfel de avocado in supermarket, dar e mai scump ca cel verde, tocmai fiindca e deja copt!). De un astfel de avocado ai nevoie daca vrei sa-l consumi imediat. Daca, insa, doar faci cumparaturi si urmeaza sa folosesti avocado in cateva zile, poti cumpara si unul verde, tare. Poate parea surprinzator, dar fructul de avocado se coace si singur, acasa la tine! Ceea ce ne duce la pasul urmator!

Cand cumperi un avocado prea tare, e clar ca e necopt. Nu-l strica folosindu-l asa la mancare, ci asteapta cateva zile ca sa se coaca! Poti sa-l lasi la temperatura camerei, intr-un loc mai intunecat ca sa se coaca. Dar cel mai indicat este sa pui fructul de avocado intr-o punga de hartie si sa o legi la gura – e important sa faci asta fiindca avocado-ul tau elibereaza o substanta care se numeste etilena si care il ajuta sa se coaca mai repede; daca faci asta, vei avea un avocado copt cam in trei zile – verifica-l din cand in cand fiindca incepe sa se inchida la culoare, iar asta e semnul ca se coace. Daca vrei sa se coaca si mai repede, poti sa pui si o banana in punga fiindca aceasta elibereaza o cantitate mai mare de etilena.

Cand cumperi un avocado, chiar daca e verde la culoare, e important sa-l pipai ca sa vezi daca e copt (exista o multime de sortimente de avocado si nu doar acele fructe inchise la culoare sunt, neaparat, coapte!). Apasa-l usor cu degetele, dar nu-l strange prea tare, fiindca il poti strica. Daca e moale, inseamna ca e copt si poate fi consumat. Daca e prea tare, mai ai de asteptat pana sa-l prepari. Se poate intampla, insa, ca atunci cand il strangi in mana, avocado-ul sa fie prea moale – in aceasta situatie, e posibil sa fie prea copt.

Daca cumperi un avocado verde si tare, nu-l pune in frigider fiindca nu se va coace deloc. In schimb, un avocado deja copt, poate fi tinut la frigider cateva zile. Totusi, nu-l uita pe acolo fiindca incepe sa se inmoaie si daca il tai, vei vedea ca isi pulpa s-a innegrit si nu mai are gust bun.

Dupa cum vezi, nu e mare filosofie sa gasesti un avocado bun. Trebuie doar sa tii cont de acesti cativa pasi ca sa nu patesti ca mine! Si chiar daca deja ai patit-o, ia-o de la capat si mai da-i o sansa! Eu n-am renuntat la el fiindca am tot citit despre cat de bun e! Teoria, poate, o stiti si voi: avocado este o sursa nemaipomenita de grasimi sanatoase pentru inima, este bogat in proteine si in tot felul de vitamine si minerale de care avem nevoie zilnic, printre care vitamina K, vitamina C, acid folic, vitamina E, vitamine din grupa B-urilor si potasiu.

In ciuda batailor de cap pe care mi le-a dat la inceput, pot sa spun ca avocado este cel mai minunat lucru pe care l-am descoperit in ultimul an. Asta fiindca imi tine de foame mai bine ca orice alt fruct, este salvarea mea cand n-am chef sa stau sa-mi prepar micul dejun si il pun in blender si-mi fac rapid un smoothie cu ce mai am prin frigider, il adaug in salate in loc de carne. Si nu mai spun ca, intre timp, am invatat sa fac si cel mai bun sos guacamole din lume. Cel putin prietenii mei asa zic!

Foto: Guliver