adevarul gol golut

Acum cativa ani, sotul meu mi-a facut cadou de aniversare o pereche de cercei de la un brand foarte cunoscut. Nu mi-au placut deloc! Nu voiam insa sa-l descurajez sau sa-i arat ca gestul si intentia lui nu au fost apreciate. Drept urmare, am preferat sa dau un raspuns politic corect –“Imi plac tare mult, esti un dragut” si alte complimente care mi-au venit la indemana.

Si pentru ca nicio fapta buna nu ramane nepedepsita, m-am trezit cativa ani la rand cu acelasi tip de cadou, de la aceeasi firma. Omul prinsese o pista, ma facuse fericita si decat sa-si sparga capul cu idei de cadouri pentru mine, a procedat ca orice barbat practic si eficient: a mai luat o pereche si inca o pereche.
Si uite asa, m-am trezit cu o colectie care a facut gaura in bugetul familiei si care, in plus, ma stresa ca trebuie sa gasesc ocazii de purtare, macar cand ma duc la magazinul din colt, numai si numai sa ma vada cu cerceii.

Acum cateva zile, dupa ani de chin, se uita la mine si imi zice: “Nu prea ti-au placut cerceii de la mine. Ce m-oi fi chinuit atat cu ei?”. Imi venea sa urlu: “Tu te-ai chinuit?!” Si am ales de data asta sa joc cartea sinceritatii si sa-i spun cum stau, de fapt, lucrurile. Culmea, amandoi am fost multumiti si usurati!

Acum, acesta este un exemplu care, pentru mine, patita fiind, va ramane memorabil. M-am intrebat:

Oare de cate ori intr-o zi alegem sa nu dam raspunul corect, ci raspunsul asteptat, raspunsul previzibil? Si de ce?

Pentru ca nu avem incredere in celalalt ca are capacitatea sa inteleaga sau sa suporte adevarul gol-golut?

Daca ii spuneam din prima ca nu imi place cadoul lui si ii spuneam si de ce, cel mai probabil sotul meu s-ar fi chinuit a doua oara sa gaseasca ceva diferit. Cu siguranta, m-ar fi surprins in bine sau in mai putin bine, dar, cel putin, am fi facut pasi laterali si nu am fi batatorit acelasi drum inutil.

Pentru ca ne este frica sa nu fim catalogati, judecati, etichetati?

Da, m-am gandit ca o sa ma vada ca fiind pretentioasa, dificila sau greu de multumit si eu nu vrea sa-mi creez imaginea unei persoane critice. Dar asta era doar in capul meu, nu era gandirea lui. Practic, am pus semnul egal intre nesiguranta mea si capacitatea lui de a analiza corect o situatie si niste reactii.

Pentru ca ne este frica de conflict?

Am preferat sa nu stau sa gestionez dezamagirea lui in fata reactiei mele si, mai ales, cum il stiu impulsiv, nu aveam chef de reactia “Bine, data viitoare te trimit sa iti iei singura!”, reactie care stiu bine ca dureaza 10 secunde. Asa ca m-am pus confortabil la locul sigur si am jucat cartea castigatoare pe moment.

Pentru ca ne este frica sa nu-l jignim sau ranim pe celalalt, ceea ce, din start, este tot o presupunere si o lipsa de incredere in el?

“Adevarul va va face liberi” spune Biblia. Insa, de cele mai multe ori, nu este vorba de adevarul absolut, ci de adevarul mic, care iti mananca viata de zi cu zi. “Iti place ce ti-am adus? Iti place ideea mea? Iti place alegerea mea? Iti place planul meu? Vrei sa ….?”

Si sunt sigura ca nu exista limite cand te gandesti la toate situatiile dintr-o zi cand nu ai fost sincera cu tine, ca apoi sa fii cu cei din jur. Ma suprinde cat de multe persoane iubitoare de adevar si sinceritate intalnesc, dar care iubesc principiul in sine, caci aplicarea lui in detaliu lasa mult de dorit. Adevarul are un stil parsiv de a se ascunde vederii, lasandu-ne iluzia unei sinceritati filosofice.

Nu spun ca nu exista forme recomandate in care sa transmiti si sa “imbraci” mesajele tale. Nu cred in acea onestitate care nu aduce nimic bun sau care raneste, jigneste, care baga un pumnal in sufletul celuilalt, ramanand, in final, reactia buimacita: “Dar ce am zis? Doar am fost sincer!”. Acesta este un alt subiect de discutie, insa.

Spun doar ca ar trebui sa avem mereu curajul sa spunem frumos – de ce nu chiar cu simtul umorului?! – ceea ce simtim, ce gandim si ce ne dorim in raport cu absolut orice lucru, minor sau nu. Este un exercitiu care este greu de facut primele doua-trei dati, dupa care devine evident ca trebuie continuat mereu.

Foto: StockSnap.io