ce trebuie in relatie

Ideea este simpla: cat este de important sa alegi pe cine trebuie versus sa faci ce trebuie in relatie? Primul implus ar fi sa spun ca este esential. Dar o intamplare recenta m-a pus pe ganduri.

Un client a gasit acum cateva luni, potrivit spuselor lui, “exact persoana pe care o asteptam de atata timp. Ea era tot ce imi doream”. Si totusi, toata atractia, pasiunea si motivatia nu au fost suficiente pentru a face relatia sa functioneze. Nu vom investiga motivele pentru care s-a ajuns aici, insa faptul ca ai gasit pe cine trebuie nu iti ofera garantia ca vei face ce trebuie pentru relatie, pentru voi doi si pentru fiecare in parte.

Presupunand ca aceasta este o axioma, raman doua aspecte care imi atrag atentia.

 Cat timp esti dispus sa cauti pe cine trebuie?

Idealizarile, filmele si povestile cu care am crescut ne-au creat asteptari nerealiste fata de partener si relatie si i-a trimis pe multi intr-o cautare avida a persoanei care trebuie. Cu cat alocam mai mult timp cautarii, cu atat luam din “felia” alocata trairii si cresterii relatiei. Stim cu totii ca, pana la urma, totul are un termen limita, inclusiv viata. Iti doresc ca la final sa spui: “Am cautat mult timp, dar, in sfarsit, am gasit”. Dar, pentru o multime de oameni, lucrurile nu evolueaza neaparat in aceasta directive.

Deseori se pierd in cautare, uitand ca scopul este sa traiasca relatia si ca acolo este adevarata provocare si fericire. Aceste persoane pun multe criterii, filter si casute pe care trebuie sa le “bifeze” celalalt si fac un scop in sine din cautare, sperand ca astfel drumul relatiei va fi mai usor, mai sigur, mai de succes. Cele mai multe povesti de viata si de iubire implica daruire, compromis, munca, efort, perseverenta, consecventa, angajament, afectiune, indulgenta si o multime de alte ingrediente care nu tin de scurtaturi sau garantii.

Oare a face “ce trebuie” intr-o relatie, poate transforma pe “cine nu trebuie” in “cine trebuie”?

Daca pui in relatie toate ingredientele potrivite, de calitate, cu grija si iubire, nu vad niciun motiv pentru care nu ati savura impreuna gustul placut. Si cum pana la urma conflictele in cuplu se reduc la o suma de reprosuri, se pare ca secretul tine mai mult de actiune decat de lucruri statice, calitati existente in celalalt. Poti fi o persoana calda si buna, insa sa nu stii sa-ti exprimi sentimentele sau sa nu stii sa-ti manifesti afectiunea in felul in care sa aiba valoare pentru celalalt. Atunci toate aceste calitati devin nule in fata lipsei de translatare in cuplu.

Pana la urma, ajustarea la celalalt si reglarea instrumentelor de comunicare si reactie sunt mai importante decat faptul ca fiecare este o persoana minunata de sine statator, dar mai putin impreuna. Am vazut o multime de persoane frumoase din toate punctele de vedere care nu au reusit sa faca ce trebuie pentru ca relatia sa reziste. Dupa cum am vazut si persoane care au reusit sa-si armonizeze relatia, desi cei din jur se intrebau ce cauta impreuna.

Raman cu un singur lucru in minte. Daca am de ales intre a iubi si a trai iubirea si a cauta “filmul” perfect, voi opta de fiecare data sa investesc timpul in prima varianta.