Populatia Globului este in crestere, nu in scadere, iar in prezent fiecare dintre noi adauga deseuri semnificative pe planeta. Stiai ca, de exemplu, numai in New York, oamenii produc suficient gunoi intr-o singura zi cat sa poata umple Empire State Building?

 Nu stiu daca stii, dar acum traim pe datorie! Cum adica? Populatia planetei a consumat deja toate resursele pe care Pamanatul le putea produce in acest an asa incat incepand cu data de 8 august consumam deja resursele anului viitor. Aceasta realitate simpla ne aduce in fata unei singure solutii: intrebarea nu mai este “Reciclam?”, ci “Cum putem recicla mai eficient?”.

E greu de crezut ca ne vom putea lua revansa fata de natura, dar tot trebuie sa incepem de undeva! Altfel, nu ne compromitem numai propriul viitor, ci le facem rau, garantat, copiilor nostri.

Te-ai gandit vreodata cum ar atata o lume in care toti oamenii ar purta mereu masti de gaze? Ti se pare un scenariu apocaliptic si, desigur, imposibil? Nu este! Acolo am ajunge intr-un final in care oamenii nu recicleaza, nu au grija de natura, nu compenseaza poluarea pe care o produc zi de zi!

Noi, locuitorii tarilor dezvoltate, am putea face usor diferenta. Doar ca mereu ne gasim scuze cand vine vorba de reciclare… cea mai frecventa? “As recicla, dar nu stiu unde se afla punctele de reciclare!”

Nu stii? De acum vei afla! Iti vine in ajutor Harta Reciclarii, aplicatia de mobil care integreaza toate punctele de colectare pentru electronice vechi si baterii uzate la nivel national. Intri pe site-ul www.undereciclam.ro.  si afli exact unde trebuie sa mergi!

Eu, de exemplu, am aflat astazi, datorita acestei aplicatii de mobil, ca am o multime de locuri prin imprejurimi unde as putea sa duc la reciclat atat bateriile, cat si echipamentele electrice sau electronice care nu mai functioneaza. La magazinul Flanco de pe Splaiul Independentei nr. 210, la Germanos Bd. Ion Mihalache 47 – 49, la UPC Romania pe Bd. Titulescu nr. 12 sau la benzinaria Mol Romania de pe Dinicu Golescu nr. 29A.

Harta Reciclarii: cum a aparut aplicatia de mobil si cine a creat-o

Ca tara membra a Uniunii Europene, Romania are obligatia asumata de a colecta si recicla, anual, 80.000 de tone deseuri de echipamente electrice si electronice (DEEE). Aceasta obligatie revine atat producatorilor, cat si autoritatilor centrale si locale, dar asta nu inseamna ca nu ar trebui sa te implici si tu.  Cel mai simplu ar fi sa ii lasi pe ceilalti sa recicleze, nu? E de datoria statului sa faca asta! Dar gandeste-te ca e sanatatea ta la mijloc! O dai pe mana altcuiva? Pasezi responsabilitatea atat de usor, fara sa te intereseze ce se intampla cu viitorul tau? Acceseaza www.undereciclam.ro!

Harta Romaniei, aplicatia de mobil creata de Asociatia Environ, iti faciliteaza accesul la un Pamant cu mai putine deseuri. Asociatia Environ este o organizatie colectiva non-profit de management DEEE, ce are ca scop preluarea responsabilitatilor producatorilor si importatorilor referitoare la colectarea, tratarea, valorificarea si eliminarea nepoluanta a deseurilor de echipamente electrice si electronice (DEEE), asa cum sunt prevazute in HG nr. 1037/2010.

Ce este mai exact reciclarea?

Acest proces implica mai exact transformarea materialelor folosite, care sunt etichetate ca fiind reciclabile, intr-un material pentru un nou scop. Un produs reciclabil este transformat din nou intr-o forma bruta, care poate fi utilizata pentru a crea un produs nou si diferit. Resurse naturale sunt limitate, dar eforturile de reciclare pot reduce in mod semnificativ deseurile care afecteaza Planeta, atat pentru noi cat si pentru generatiile viitoare.

De ce e important sa-ti descarci aplicatia de mobil Harta Reciclarii si sa reciclezi bateriile

Bateriile contin materiale corozive si metale grele care pot contamina mediul inconjurator, iar prin reciclare se reduce semnificativ pericolul acestor baterii pentru sanatatea umana si pentru mediu. Daca le arunci pur si simplu la gunoi compusii periculosi din interiorul bateriilor pot fi eliberati in mediul inconjurator, materialele toxice se pot scurge in sol, iar apoi acest pot ajunge in apa pe care o consumam. Nici arderea lor nu este o solutie deoarece ea conduce la eliberarea unor vapori toxici.

De ce ar trebui sa reciclam DEEE, adica deseurile de echipamente electrice si electronice?

Reciclarea DEEE asigura reducerea impactului negativ asupra mediului si sanatatii umane, favorizand economisirea resurselor naturale limitate si a materiilor prime. Ele contin o multime de resurse recuperabile si valoroase, cum ar fi materiale plastice, aur, cupru, aluminiu si fier, dar si materiale periculoase, cum ar fi plumb, crom, mercur, substante ignifuge si chimice, beriliu, care pot fi daunatoare pentru si sol. Calculatoarele si serverele pot contine cadmiu, mercur si crom, iar televizoarele CRT, cu ecran plat si ecrane LCD pot contine plumb.