cat de curata e apa pe care o bem

O apa buna – de fapt, corecta din punct de vedere medical – este cea care nu are impurtitati, germeni, bacterii, reziduuri si un minim de nitriti, clor si calcar. Stii cat din aceste calitati indeplineste apa pe care o bei?

Dupa ani intregi cand generatii dupa generatii au baut apa de la chiuveta, acest gest este din ce in ce mai rar intalnit azi! Fie ca aleg apa imbuteliata, fie ca folosesc filtre, romanii au renuntat sa isi mai potoleasca setea cu apa de la robinet. O folosim insa la spalat si chiar si la gatit. Implicit, ajunge in corpul nostru si ne influenteaza starea generala de sanatate.

Apa curenta are doua doua probleme majore: clorul si nitritii. Cu cat concentratia lor este mai mare, cu atat avem de suferit: acestia reduc capacitatea corpului de asimilare a oxigenului! Din pacate, atat clorul – folosit pentru purificare – cat si nitritii – prezenti in cantitati considerabile in panzele freatice – sunt inevitabili!

Dincolo de rezolvarea punctuala – filtrarea – cel mai important este sa privim problema in ansamblu! Cum ajung aceste elemente nocive in apa pe care o bem sau o folosim? Colectand reziduuri si chimicale din sol. Cum ajung acestea acolo? Prin poluare!

Asadar, pe termen lung, e nevoie de o strategie mai ampla, nu doar sa ne cumparam un filtru de apa!

Daca vrei o apa curata, redu poluarea – recicleaza!

Descarca-ti de pe site-ul www.undereciclam.ro aplicatia Harta Reciclarii, care integreaza toate punctele de colectare pentru electrocasnice vechi si baterii uzate la nivel national. Afli, in timp real, unde e cel mai apropiat loc unde poti duce deseurile. Incepe chiar de azi sa colectezi gunoiul selectiv, sa nu mai arunci PET-urile in acelasi loc cu metalele, sa pui separat resturile menajere.

undereciclam

Tot ce nu arunci in locuri special amenajate, ajunge, intr-un final, in pamant. De acolo, in apa!

Potrivit normelor in vigoare, pe fiecare sticla de apa imbuteliata ar trebui sa existe  specificatia “reziduu uscat la 1000 de mililitri”. Valoarea ideala a acestor reziduuri trebuie sa fie sub 100 de miligrame la litru, spun datele Ministerului Sanatatii. Cititi cu atentie etichetele sticlelor de apa pe care le cumparati si nu ignorati niciodata valorile reziduurilor din compozitie!

Foto: StockSnap