impui limite sanatoase oamenilor

Ce am invatat eu de cand lucrez de acasa? Iti spun si tie cum sa impui limite sanatoase oamenilor. De la familie, pana la apropiati, prieteni, vecini, colaboratori. Iti dezvalui in randurile de mai jos care este disciplina cand lucrezi de acasa care m-a ajutat si pe mine.

De fapt, totul se poate rezuma pe un cuvant: centrare. Centrare pe propria persoana, pe nevoile tale si pe ceea ce ai tu de facut. Totul se rezuma la „aici si acum”.

Desi poate parea abstract, poti sa impui limite sanatoase oamenilor, intorcandu-te mereu si mereu la tine. Si invatand sa prioritizezi. Invata sa spui NU, chiar daca totul pare urgent si chiar daca toata lumea are nevoie sa vorbeasca cu tine ACUM. Disciplina cand lucrezi de acasa este esentiala. Este important si sa iti termini task-urile, dar si sa nu termini ziua stoarsa de energie si anxioasa.

Este bizar cum atunci cand esti la birou, daca ai ceva de rezolvat sau daca porti o discutie, nimeni nu te intrerupe. Lucrurile se schimba cand biroul este acasa. Cumva, oamenii se cred indreptatiti sa te intrebe lucruri sau sa iti ofere task-uri ori feedback la orice ora. Cumva, familia crede ca poate discuta cu tine orice, oricand. Hei, doar esti acolo, acasa! Cumva pana si tu ajungi sa crezi ca esti la dispozitia tuturor.

Cel mai mult conteaza disciplina cand lucrezi de acasa: invata sa separi mediul personal de cel profesional

Spuneam ca pana si tu ajungi sa crezi ca esti la dispozitia tuturor. De aceea, ca sa inveti sa impui limite sanatoase oamenilor, este vital sa te inveti pe tine cu niste limite. Cand am inceput sa lucrez de acasa, cateva luni mi-a fost greu sa separ energia de munca cu energia de relaxare.

Biroul era acasa si acasa era la birou. A fost destul de greu, insa m-au ajutat cateva trucuri. De aceea spun ca disciplina cand lucrezi de acasa este importanta! Pentru ca tu esti primul om pe care trebuie sa il re-educi. Restul va veni usor-usor de la sine. Asadar, invata sa spui NU. Si incepe cu tine. Apoi, treptat vei sti cum sa impui limite familiei si colaboratorilor.

 • Din nou, totul se rezuma la „acum, aici” si prioritizare. Repeta ca pe o mantra: nimic nu este urgent. Repeta la fel, ca pe o meditatie: fac tot ce pot, cum pot, cand pot. Asta te ajuta sa nu mai pui atata presiune pe tine si pe a rezolva cat mai multe, cat mai rapid.
 • Ca sa impui limite sanatoase oamenilor, invata sa spui NU. Si invata sa iti spui tie NU. Seteaza-ti un program de munca de 50 de minute alocate pentru rezolvarea sarcinilor si 10 minute de relaxare/odihna. In cele 10 minute, la fiecare ora, vei reusi sa faci ceva miscare, sa iti limpezesti mintea (ajuta enorm daca lucrezi la mai multe proiecte), sa mai faci ordine prin casa.
 • Disciplina cand lucrezi de acasa poate fi aliatul tau in a fi eficienta si productiva sau poate fi pilonul nereusitei. Da, am trecut si pe acolo. Pana la urma, nu iti „respira nimeni in ceafa”. Tu esti singura care te motiveaza. Asa ca seteaza-ti un orar de verificat e-mailurile si de „frunzarit” retelele sociale. Da, pana si eu am reusit sa fac asta si eu gestionez proiecte numai in mediul digital.
 • Seteaza-ti un orar zilnic si saptamanal si ai grija sa ai intervalul de munca bine stabilit. Comunica mai departe colaboratorilor si familiei cand esti disponibila. Daca incepi la 9 si termini la 18:00, respecta acest orar, desi nu ti-ai terminat task-urile pe acea zi. Astfel, vei invata sa vezi daca ai prea multe proiecte, ce este time consuming, ce se justifica ca buget si ce nu. In plus, astfel vei invata sa traiesti cu anxietatea ca nu ai terminat astazi. Pana la urma, daca ai lucra de la birou, ar fi zile cand ai pleca acasa, la program, si fara sa termini ce aveai programat.
 • Asadar, succesul este despre a gasi o balanta. O balanta intre a fi eficienta si a respecta orele de munca, dar si intre a reusi sa te deconectezi de munca si a incepe sa te relaxezi, acasa. Te ajuta si nu mai vorbesti despre munca, dupa terminarea programului, sau sa nu mai raspunzi la telefon si la e-mailuri. Dar despre asta, in detaliu mai jos.

Invata sa impui limite sanatoase oamenilor, pentru a reusi sa te deconectezi

Practic, ca in orice job, totul „arde”. Totul e urgent, prioritar. Si totusi, nimic nu este! Altfel spus, invata sa fii mai relaxata in abordarea proiectelor de munca. Invata sa prioritizezi sarcinile si clientii care iti respecta programul si care iti raspund la e-mailuri. Invata sa comunici ca ai un anumit program, de la care nu faci rabat. Invata sa inchizi telefonul si e-mailul dupa 18:00 si in weekend.

Desigur, toti colaboratorii, toti sefii vor spune ca este urgent. Prioritara, insa, este sanatatea ta. Crede-ma, la asta nu se gandeste niciun colaborator, niciun sef. Si la fel de bine, crede-ma, ca atunci cand vei ajunge la burnout si oboseala excesiva ori la epuizare si stres cronic, niciun colaborator sau sef nu va ezita sa te inlocuiasca, pentru ca… pentru ca, sincer, nu vei mai fi nici productiva, nici eficienta.

Sigur, am explicat ceva mai dur. Insa, aceasta este ideea de baza. Si de aceea trebuie sa prioritizezi sanatatea ta, starea ta de bine, odihna ta. Munceste eficient si productiv in orele de munca si apoi relaxeaza-te si uita de job, pana a doua zi. Faptul ca un colaborator nu ti-a raspuns la timp sau faptul ca un sef nu s-a organizat asa incat sa iti comunice task-urile in limitele programului nu tin de disciplina ta, ci de a lui. Este important, insa, sa stii sa comunici asertiv limitele tale. Este vital sa impui limite sanatoase oamenilor. Nici pasiv, nici agresiv. Ci, asertiv. Cum adica?

 1. Invata sa impui limite familiei si invata sa spui NU

Imagineaza-ti ca esti la birou. Te-ar suna sotul sa te intrebe ce mancati la cina? Te-ar intrerupe partenerul, copiii sau prietenii ori membrii familiei sa discutati despre mondenitati? Pai… nu prea. Si, cu siguranta, nu ai raspunde sau nu ai alimenta aceasta conversatie. Transmite clar mesajul ca ACUM esti la munca. Cum poti comunica asta asertiv? Comunica clar si fara incarcatura emotionala si uneori vino in intampinarea celorlati si anunta cand termini programul si puteti discuta. Unii dintre noi, adica eu!, au pus chiar placuta pe care scrie „Sunt la job”, atarnata de scaun, cand munceam. Cam atat de eficienta eram in a comunica faptul ca nu pot fi deranjata si cam atat de intelegatori erau cei din jurul meu.

 • Nu pot discuta in acest moment. Estimez ca voi fi disponibila in X minute sau la ora Y.

 • Te rog sa amanam aceasta conversatie pentru cand termin treaba.

 • Te rog sa respecti programul meu de la birou.

 1. Invata sa impui limite sanatoase oamenilor cu care muncesti

Energia asertiva conteaza mult daca vrei sa impui limite sanatoase oamenilor. Sigur, sa impui limite familiei poate fi mai simplu, mai ales ca, daca exista si iesiri, cei dragi te accepta. Insa, nu iti permiti acest lucru cu sefii, colegii sau colaboratorii tai. Iti permiti, insa, sa comunici ca tu esti disponibila intr-un anumit interval si atat. Poti sa comunici clar si „curat” (bine cantarit si sincer) cand poti furniza sau termina un serviciu.

 • In acest moment nu mai sunt la birou. Pot reveni cu un raspuns maine dimineata, la ora X.

 • Pot termina acest proiect in termen de X zile/ore. Astept feedback-ul tau.

 • In acest moment, nu pot vorbi. Putem stabili un interval orar in care esti disponibil?

Incearca, pe cat posibil, sa ai o disciplina cand lucrezi de acasa, asa incat sa nu te incurci nici pe tine si nici pe ceilalti. Si neaparat, cand inveti sa impui limite sanatoase oamenilor, fii consecventa si rabdatoare.

Citeste si: Cum sa te porti cu oamenii dificili. Invata sa impui limite!

Foto: Guliver