Penseta sau ceara

Dupa trei saptamani de la ultima sedinta de stilizare a sprancenelor, simteam ca toata lumea se uita la cat de nepensata eram. Dar am promis sa nu smulg niciun fir in aceasta perioada, asa ca m-am tinut de cuvant si am utilizat tot felul de trucuri ca sa maschez problema: bretonul mi-a devenit aliat, la fel si rujul intens. La a treia sedinta de pensat, am venit pregatita cu o lista lunga de intrebari, iar Luminita Ivanici mi-a explicat cateva notiuni importante legate de ingrijirea sprancenelor, cum ar fi si o nedumerire a mea daca penseta sau ceara e mai buna pentru indepartarea firelor nedorite.

Luminita Ivanici, designer sprancene, Phibrows Microblading Artist si estetician Make-up Cafe, cea care se ocupa de corectia sprancenelor mele, mi-a explicat ca exista mai multi termeni care au legatura cu ingrijirea sprancenelor: pensatul, stilizarea sprancenelor si designul de sprancene.

Dupa a treia sedinta de corectie a sprancenelor, am observat ca firele sunt mai compacte si nu mai am atat de multe spatii goale. Luminita, insa, spune ca acesta e doar inceputul…

Pensatul este metoda clasica, in care se smulg fire de par care cresc in plus pe langa forma sprancenelor. De obicei, pensatul se face de catre cosmeticiana, fara ca aceasta sa aiba specializari si calificari in domeniu.

Stilizarea sprancenelor implica si ea folosirea pensetei, insa forma reprezinta un aspect important. De obicei, stilizarea sprancenelor se face de catre persoanele specializate, acestea avand ochiul format.

Designul de sprancene se face de catre un specialist, designerul de sprancene, care are diverse certificari in domeniu, participa la workshop-uri, cunoaste trendurile internationale si are instrumentele necesare pentru obtinerea unei simetrii in functie de chipul persoanei respective. Ideal ar fi ca designerul de sprancene sa detina si cunostinte in ceea ce se numeste corectia de sprancene prin metoda revolutionara numita microblading, adica trasarea de fire subtiri semipermanente cu pigment pe piele. Se face cu ajutorul unei ustensile folosita mecanic (nu electric, cum este aparatul de tatuaj), acolo unde sprancenele nu mai cresc si forma sprancenei trebuie completata.

Metode de stilizarea a sprancenelor

Sprancenele se stilizeaza cu ata, penseta sau ceara.

In caz ca te intrebi daca penseta sau ceara este mai buna pentru indepartarea parului nedorit, Luminita recomanda stilizarea sprancenelor cu penseta sub lupa cu lumina rece, in pozitia orizontal, si apoi verificarea simetriei in picioare.

Avantaje

Firele se smulg doar in sensul cresterii lor, pentru a evita cresterea dezordonata a sprancenelor, si are loc o crestere mai greoaie a firelor dupa pensat (pensatul tine mai mult). Forma este realizata mai bine prin folosirea pensetei si este o metoda mai putin dureroasa. In plus, metoda iti permite sa folosesti si cealalta mana, pentru ca e foarte important sa perii sprancenele atunci cand realizezi forma. Folosind pensete de o inalta finete si precizie, se poate curata si puful, astfel incat forma sa fie scoasa perfect in evidenta.

Dezavantaje

Aceasta metoda dureaza mai mult decat celelalte.

Pensatul cu ata: argumente pro si contra

Avantaje

Este o metoda mai rapida si se pot face linii foarte drepte. Uneori, liniile exagerat de drepte par insa nenaturale.

Dezavantaje

Este dureroasa si firele se smulg in sensul invers cresterii lor, ceea ce face ca radacina sa migreze si firele sa creasca nenatural, in diferite directii.

Penseta sau ceara: care e mai eficienta?

Avantaje

Metoda de stilizare a sprancenelor cu ceara dureaza cel mai putin.

Dezavantaje

Firele se smulg in sens invers cresterii lor: acestea se rup si cresc mai repede in zonele nedorite. Radacina migreaza si, in timp, firele crescute devin aspre, se slabeste muschiul si, in timp, pielea din jurul sprancenelor se va lasa. Acolo unde se foloseste ceara, adica in jurul formei sprancenelor, pielea se va pata de la soare, deoarece prin epilare se face si o usoara exfoliere, pielea devenind vulnerabila la expunerea la soare.

Ce e important de retinut in a treia pagina din jurnalul sprancenelor mele

Sfatul Luminitei este sa alegi un designer de sprancene daca vrei sa ai o forma frumoasa, care sa iti incadreze armonios trasaturile. Specialistul trebuie sa te consulte inainte sa se apuce de lucru si sa stie sa identifice forma ideala in concordanta cu ceea ce ai deja (fire). In plus, trebuie sa tina cont intotdeauna de forma ta naturala. O spranceana naturala, fie ea si cu o plantatie mai rara sau care contine fire subtiri in mod natural, va arata intotdeauna mai bine decat sa ai un tatuaj sau o micropigmentare nereusita.

Daca vrei sa imbogatesti plantatia si sa corectezi spatiile libere din spranceana, procedura revolutionara de microblading este eficienta, dar asta numai dupa ce a trecut aproape un an de cand ai incercat sa dai o forma sprancenelor si ai lasat firele de par sa creasca in mod natural, iar rezultatul nu este cel dorit.

Daca ti-a placut articolul cu a treia pagina din jurnalul sprancenelor mele. Penseta sau ceara: care e mai buna?, citeste si: A doua fila din jurnalul sprancenelor mele: concluzii dupa 14 zile.

Foto: Alina Georgiana Popa