la bine si la greu

Asta ne-a spus preotul in biserica, iar noi am fost de acord. Inca descopar zilnic toate nuantele, formele si implicatiile acestui angajament facut “in orb”, cu naivitate si entuziasm. Am mizat amandoi “all in”, fara sa vedem cartile dinainte. Dar am castigat oare potul cel mare?

Ceea ce iubesc eu in relatie este acel moment cand ajungi acasa si te bucuri sa vezi ca el este acolo deja, te schimbi de hainele de peste zi si, in sfarsit, simti ca respiri. Si atunci se instaleaza linistea, relaxarea si placerea de a face sau a vorbi nimicuri in doi; fara presiune, spunand ce-ti trece prin minte, bucurandu-te de ceea ce inseamna caminul tau.

Facem lucruri impreuna, mergem in vacante frumoase, dar nimic nu se compara cu sentimentul de “am ajuns acasa”. Pentru mine inseamna ca am intrat in spatiul unde gasesc caldura, un zambet, o imbratisare si, mai ales, posibilitatea de a fi eu, cu veselie, cu vesti bune, cu surprize, cu tristeti, cu temeri, cu toane.
Si nimic nu se compara cu siguranta ca esti acolo unde trebuie sa fii si niciunde altundeva.

Este placut sa ai sentimentul ca cel de langa tine te cunoaste atat de bine incat nu mai este surprins de deciziile si reactiile tale, si, mai mult, ajunge sa le anticipeze. Este placut cand acel cineva iti spune ca, “asa cum te stie”, pentru tine este mai bine un anumit lucru.

Dar, dincolo de toate, e placut sa ai inca teren de joaca si sa generezi o reactie de genul “nu ma asteptam de la tine!”. Asta inseamna ca acel confort al familiaritatii poate fi completat de surpriza a ceea ce nu a fost dezvaluit sau descoperit inca.

Si este minunat sa te asezi langa el si sa-ti spui ca daca neprevazutul ar interveni intre voi si v-ar desparti brutal, ai avea sentimentul ca inca nu te-ai saturat de “noi doi”.

“La bine” pentru mine este o stare, o traire, o liniste, o armonie, o anticipare cu bucurie a ceea ce nu s-a asternut inca in fata, pe drumul vietii in doi.
Este atunci cand te uiti la el si la voi si realizezi ca ati trecut prin atatea incercari, dar de fiecare data ati ales sa ramaneti impreuna si esti mandra de ceea ce ati ajuns sa fiti impreuna; ca ai vrea sa-i multumesti pentru tot trecutul si prezentul, ca a avut rabdare si incredere in voi, ca a avut intelepciune si buna-vointa. Este atunci cand te intrebi daca i-ai dat tot ce avea nevoie si isi dorea.

“La bine” inseamna sa speri ca mai aveti timp impreuna, stiind ca inca mai aveti lucruri de trait, de impartasit, de simtit.