limbajul iubirii

Se spune ca fiecare are propriul limbaj al iubirii. Mai exact, transmitem iubirea intr-un anumit mod si percepem si interpretam ca suntem iubiti atunci cand primim ceea ce traducem si interpretam noi a fi “iubire”.

Daca partenerul de cuplu nu stie sa “vorbeasca” in limbajul iubirii pe care noi il recunoastem, vom simti ca nu suntem pe aceeasi frecventa de unda. In egala masura, daca noi ne aratam afectiunea prin multe cuvinte dragastoase, dar partenerul asteapta timp acordat intr-o masura mai mare, atunci unul va simti ca nu este apreciat, iar celalalt ca nu este iubit.

Daca vrei sa te asiguri ca transmiti ceea ce simti catre persoana iubita, invata sa vorbesti limbajul iubirii in forma in care il recepteaza el. Daca vrei sa fii constienta de ceea ce percepti tu ca gesturi de iubire din partea partenerului, cunoaste-te pe tine mai bine, astfel incat sa subliniezi ceea ce face el bine.

Cuvintele de incurajare

Daca iti place sa auzi frecvent urmatoarele fraze: “apreciez faptul ca” sau “sunt foarte recunoscator ca” sau “iti multumesc ca”, atunci limbajul iubirii pentru tine este cel al cuvintelor de incurajare.
Incurajarea presupune o capacitate de empatie crescuta, sa te raportezi la celalalt, sa fii atent la el si sa-i observi si sa-i apreciezi comportamentele. Ii arati ca esti atenta la ceea ce face si ca iti pasa.

Timpul acordat celuilalt

Dorinta partenerului este de a primi atentie, de a i se acorda timp si de a face lucruri impreuna. “Atata timp cat stai cu mine inseamna ca ma iubesti”. Acest “timp” presupune cat mai multe activitati in doi, fie ca este vorba despre o conversatie, o plimbare, o iesire in oras sau alte activitati similare.
Timpul petrecut impreuna nu inseamna timpul in care stam efectiv unul langa altul, daca nu suntem conectati sau atenti unul la celalalt. A sta la televizor impreuna sau a face diferite activitati in care esti prezent doar fizic langa celalalt nu inseama timp acordat celuilalt.

Oferirea de daruri

Un cadou, un buchet de flori oferit direct persoanei iubite este un simbol ca ai fost in mintea lui si ca a planuit si pus in practica o intentie, un gand, o pornire. Sunt apreciate pentru ca prezenta lor fizica este de necontestat – ce-i in mana nu-i minciuna. Cumparate, manufacturate, planificate din timp, alergat dupa ele, este clar ca darurile presupun un efort.

Serviciile

Atunci cand preluam din sarcinile partenerului, ii facem o supriza – fie ca gaseste mancarea pregatita, vasele spalate sau iarba tunsa. Am vazut multe femei bucurandu-se cand vin acasa si gasesc parte din sarcinile lor deja realizate de catre partener.
Invariabil, le-am vazut multumirea in ochi sau exprimata verbal. Toate acestea preuspun grija fata de partener si dorinta de a-i usura munca, planificare si timp investit pentru a prelua din efortul celuilalt, daruire de energie.

Mangaierile fizice

Ganditi-va la cuplurile la inceput de drum care nu isi luau mainile unul de pe celalalt. Tinutul de mana, saruturi, imbratisari – sunt ingrediente foarte prezente in etapa de indragostire. Insa ele pot ramane ca limbaj principal de manifestare a iubirii si in cuplurile mature. Ati zambit vreodata vazand doi batranei tinandu-se de mana?

Ce este important de stiut este ca fiecare dintre noi avem un limbaj principal al iubirii, pe care il luam drept reper in a interpreta gesturile partenerului si in egala masura in a-i oferi celuilalt. De asemenea, putem avea si alte cateva limbaje secundare pe care le interpretam ca fiind iubire.

Tensiunile apar cand limbajele iubirii sunt diferite in cuplu, cand ceea ce dam celuilalt nu corespunde cu ceea ce inteprezeaza el a fi iubire.

Asa ca un pas important in cuplu este sa descoperi limbajul celuilalt si sa incepi sa “vorbesti” limba lui.

Foto: StockSnap.io