M-am saturat sa fiu barbatul in relatie

De cativa ani aud de nenumarate ori aceste cuvinte venind de la femei: “Nu mai vreau sa fiu eu barbatul in relatie”.

Dar sa simplificam lucrurile! Ce inseamna mai exact ca o femeie sa devina barbatul intr-o relatie? Spune-mi daca te regasesti, partial sau total, in afirmatiile de mai jos:

  • Tu esti cea care ia deciziile in relatie, fie ca este vorba despre achizitia unei case, despre viitorul copiilor, despre restaurantul la care sa iesiti, despre vacantele pe care le petreceti impreuna. Fie ca este vorba de lucruri importante , fie ca este vorba despre lucruri marunte de convietuire zilnica, tu ai intotdeauna initiativa.
  • Tu esti cea care actioneaza. Planul e facut, deciziile sunt luate si punerea lor in practica cade tot in sarcina ta. Si pentru ca deja ti-ai insusit rolul, nu mai astepti ca el sa se implice si preferi sa o faci tu. Asa ca tu faci rezervarea la restaurant, tu inscrii copii la scoala, tu chemi instalatorul cand se strica ceva in casa.
  • Folosesti frecvent un ton autoritar si directiv, usor iritat si nerabdator.
  • Ti se pare ca ai devenit rationala, pragmatica si mult prea practica chiar si pentru gustul tau.
  • Esti in alerta in cele mai multe momente, mereu prinsa cu ganduri si griji.

Este posibil sa nu-ti fi facut placere sa te regasesti in unele din trasaturile de mai sus. Dar in adancul sufletului tau stii ca lucrurile cam asa stau. Ti-ai dori sa te simti rasfatata, protejata, sa iti ia celalalt o parte din griji. Ai vrea sa se ocupe si el de unele sarcini, sa stii ca poti conta pe el, ca poate lua decizii si tu doar sa-l urmezi.

Ai luat hotararea ca iti vrei inapoi ceea ce ti-a fost dat de drept de la natura si vrei un “barbat adevarat” langa tine. Felicitari! Partea grea acum incepe, caci e nevoie, in primul, rand sa-i dai lui inapoi acest rol si, mai ales, sa-i permiti sa si-l exercite. Teoretic poate parea usor, dar ….

Cum sa-l determini sa-si exercite rolul de barbat in relatie?

In primul rand, simplifica rolurile. Lasa-l sa-si exercite el rolul de barbat: sa fie cel rational, sa fie cel care ia decizii, sa fie el cel care actioneaza. Sunt apanajele lui si da-i-le inapoi! Chiar daca asta inseamna ca nu se va misca la fel de repede ca tine sau in directia in care te astepti tu.

Fii FEMEIE (cu majuscule): adica cea care intelege emotiile, le filtreaza si le decodifica pentru cel de langa ea, cea care simte si isi manifesta aceste emotii, care daruieste, intelege, sustine, incurajeaza.

Ii ceri sa faca lucruri pentru tine si ii multumesti si-l recompensezi cu un cuvant sau gest cald. Lasa-l se se ocupe de masina ta sau sa faca orice altceva ce presupune  o activitate masculina, chiar daca esti in stare sa te descurci si singura.

Nu mai fa in locul lui lucruri sau actiuni pe care si el si le poate face singur.

Dar dincolo de toate, ce inseamna ca tu sa fii din nou femeie?

Trebuie sa inlocuiesti toate cele de mai sus cu altceva, pentru ca daca scoti aceste comportamente din programul tau, nu poti lasa “locul” liber.

Poti fi tu cea care asculta mai mult.

Spune cu blandete ce-ti doresti fara a da si solutia. Intreaba-l ce crede despre o alta abordare fara a spune ca este cea corecta.

Solicita-i ajutorul, maguleste-l, fa-i complimente cand te ajuta si face ceva pentru tine.

Daca ti s-a parut util acest artciol, da like paginii nostre de Facebook si vei gasi acolo si mai multe informatii utile ca sa duci o viata frumoasa si implinita!