Pe cine iubesti mai mult: pe tine sau pe omul din oglinda?

E prima data cand fac un articol pornind de la o poza. De obicei, stiu exact ce vreau sa scriu, iar imaginea o aleg la final, in functie de ideile pe care vreau sa le transmit. De ce tocmai aceasta poza? Pentru ca mi-a dat multe de gandit in legatura cu mai multe subiecte sensibile: cine sunt in relatie cu mine? Dar cu ceilalti? Ma iubesc asa cum sunt? Ma identific cu imaginea din ochii celorlalti?

In cateva zile, implinesc 30 de ani si va trebui sa ma uit intr-o oglinda speciala, cea a sufletului. Stiu teoria legata de iubirea si increderea de sine, o aud mereu, ba chiar ii sfatuiesc pe ceilalti sa o puna in practica, dar, ca sa fiu sincera, mai am multi pasi de parcurs pana sa pot spune ca am o relatie buna cu mine. Sau ca ma cunosc atat de bine incat sa pretuiesc omul care se uita in oglinda!

Pe cine iubesti mai mult?

Ce femeie nu se uita macar o data pe zi in oglinda? Ne plangem de defecte, in special de cele fizice, dar uitam sa ne privim in suflete. Omul din oglinda, desi nu perfect, e totusi incorsetat de un ambalaj care ascunde bine emotiile, fricile, frustrarile, angoasele.

Uita-te bine la femeia din imagine: arata foarte bine si totusi e agatata de imaginea care se vede in oglinda. E ca un drog, ii da putere sa se vada pe sine fara bagajul emotional care o tine in loc in viata reala. Crezi ca lucrurile ar fi stat altfel daca era plinuta sau daca se vedea urata la fata in oglinda? Probabil ca da. S-ar fi temut pana si de imaginea din fata ei!

De ce uitam sa ne mai privim in oglinda cu ochii sufletului

Cand te-ai intrebat ultima oara daca esti fericita sau te-ai gandit ce te-ar face fericita? Cand ai luptat pentru ceea ce iti place cu adevarat, fara sa incerci cu incapatanare sa bifezi normele societatii? Nu-mi spune ca tu esti produsul societatii, ca te identifici cu normele generale de fericire si ca in acest proces ai uitat de dorintele tale. Nu te cred! Trebuie sa fie acolo ceva ascuns care nu te lasa sa te bucuri de ceea ce ai, care te macina si te indeparteaza de sinele tau.

Iti propun un exercitiu: ia o pauza si vorbeste cu tine. Pune-ti o oglinda in fata si impaca-te cu tine, bucura-te de compania ta, viseaza ca iti esti cel mai bun prieten. E o relatie complicata, stiu, dar cum ai putea altfel sa te deschizi in fata altora daca tu esti in razboi cu tine? Apoi fii sincera: te iubesti mai mult pe tine sau pe omul din oglinda? Iar daca balanta atarna in favoarea lui, cauta motivele care te impiedica sa te vezi drept cel mai de pret bun al tau.

E un proces greoi, va trebui sa iti infrunti demonii si sa te analizezi nu doar din perspectiva ta, ci si prin ochii celorlalti. Nu e vorba de cum te vad ei, ci de cum te privesti tu prin ochii lor. Iti place ceea ce vezi? Eu sunt de abia la inceput de drum, recunosc, iar raspunsul se lasa inca asteptat… Tu, insa, cea sau cel care ai citit acest articol, poate ai gasit raspunsuri, asa ca m-as bucura sa imi spui daca ai ajuns la o concluzie: te iubesti mai mult pe tine sau pe omul din oglinda? Cum te vezi cand te intalnesti cu tine?

Foto: Guliver

Citeste si: Stai prost cu increderea in tine? Treci peste!