sapte ani de casnicie

Am participat in urma cu putin timp la o masa de sarbatoare in familie, alaturi de cei apropiati si cativa prieteni. Invariabil, asa cum se intampla de obicei cand se aduna mai multe generatii, am ajuns sa discutam despre cupluri si fericirea in cuplu.

Una din ideile care a aprins foarte multe spirite a fost legata de o idee pe care initial multi au criticat-o. Cum ar fi sa te casatoresti cu gandul ca din sapte in sapte ani sa reinnoieste juramintele, sa fii intrebat daca vrei sa prelungesti “contractul” si sa nu se mai considere ca, odata casatorit, uniunea este pentru toata viata?

Foarte vehemente in favoarea aceastei idei erau tocmai cuplurile “batrane”.

Argumentele au inceput sa vina din toate partile si, dupa iuresul creat, cateva au ramas in aer si au framantat mintile tuturor in tacerea ce a urmat.

In primul rand, atunci cand nu ai garantia ca partenerul si-a asumat un angajament pe viata si ca dupa o perioada prestabilitata sansele de a continua sau a “opri” relatia sunt egale, esti mult mai atent la cel de langa tine. Nu-l mai iei ca pe un “dat”, ca pe o garantie. Pana la urma multi se plang ca rutina si confortul ucid relatia. Ei bine, neasteptatul si incertitudinea vin in contra-punct la celelalte doua!

Priveste partenerul ca pe cineva pe care trebuie sa-l cuceresti zilnic pentru urmatorii sapte ani. Priveste-l ca pe cineva pe care trebuie sa-l respecti cu adevarat, sa-l iubesti, sa-l apreciez!  Unele voci ar spune ca acestea nu se exclud nici in cazul actualei formei de mariaj. Adevarat, dar sa recunoastem ca  exista momente cand consideram partenerul ca pe un “bun” cucerit si care ni se cuvine si ca uitam sa ii aratam cat de important este pentru noi!

Cineva spunea: “In acest fel, am posibilitatea, dupa sapte ani, ca si eu, la randul meu, sa-mi evalueze starea de fapt si cat sunt de multumit. Altfel merg inainte, incercand sa scot ce-i mai bun din ceea ce am”.

Perioada este si suficient de relevanta ca sa descoperi ce este important pentru tine, sa te rodezi in relatie, sa-ti cunosti mai bine partenerul. In prezent, investim o multime de timp si resurse in relatii, fara sa stim de ce stam acolo.

Exista si cealalta varianta: suntem intr-o goana permanenta dupa relatia perfecta, dupa sufletul-pereche. Risipim iubire in stanga si in dreapta, ne obosim, ca in final sa ajungem sa fim dezamagiti. Alternativa este sa alegem o relatie in care sa stam aceasta perioada “determinata”, sa ramanem in ea si sa muncim impreuna la a o creste si a o dezvolta. Apoi tragem linie si ne gandim la rezultatul obtinut dupa sapte ani.

Voi ce argumente pro sau contra puteti gasi pentru astfel de propunere?

Daca ti-a placut acest articol, da like paginii noastre de Facebook sau aboneaza-te la newsletter si o sa gasesti acolo si mai multe astfel de informatii!