Mergand pe bicicleta, in drum spre ora mea de yogilates, m-am oprit la un semafor. Erau aproximativ sapte persoane asteptand semnalul verde pentru a traversa si toti erau prinsi in diverse activitati: trei vorbeau la telefon, doi trimiteau mesaje, iar alti doi erau complet pierduti in gandurile lor.

Una dintre persoane tinea pe umeri un copil si, de fapt, copilul era singurul care traia cu adevarat in acel moment. Ne-am intersectat privirile un moment, ne-am zambit si apoi am pornit fiecare pe drumul lui.

Mintea noastra este in cea mai mare parte a timpului pierduta in ceea ce eu numesc „gandirea materiala”, care se bazeaza pe emotiile determinate de griji si teama, lipsuri si goliciune.

Grija si teama se bazeaza pe senzatia noastra interioara de nesiguranta si atunci cand apar aceste sentimente, ceea ce se intimpla in cea mai mare parte a timpului, gandurile noastre se concentreaza pe cum sa fim mai in siguranta, si astfel devenim foarte ocupati cu planuri, munca, proiecte, incercand sa gasim modalitatile de a satisface aceasta necesitate disperata de a fi mai in siguranta.

Perpetua nevoie

In putinele momente ale vietii noastre cand gandirea nu este complet pierduta in temeri si griji, aceste momente rare cand ne simtim putin mai in siguranta ( in societatile din tarile vestice, aceste momente nu sunt chiar asa de rare, majoritatea oamenilor se simt intr-o oarecare masura in siguranta, ceea ce nu se intampla in societatile din celelalte tari), apare senzatia de neimplinire si gol interior si astfel ne petrecem timpul cautand modalitati de a le acoperi.

Cand ne simtim putin mai confortabil, avem timp si spatiu sa ne uitam la noi insine, pentru a ne experimenta si ceea ce gasim in general este un vid, in sensul ca ceva esential lipseste, in continuare avem nevoie de ceva. Probabil nu stim ce este acea lipsa esentiala, dar simtim acel abis in inimile noastre, care ne impinge sa facem ceva sa il umplem.

Bine cunoscuta ocupatie de a merge la frigider ca sa vezi ce poti manca, nevoia de o tigara, de sex, de relatii, experiente noi, petreceri, distractie, deseori nu sunt altceva decat modalitati de acoperi aceste vid.

Si astfel, gandirea materiala este fie generatoare de ganduri despre mai multa siguranta, fie preocupata de emotiile legate de griji si teama sau incercarea de a gasi un sentiment de placeresi ne petrecem cea mai mare parte a timpului nostru si energia incercand sa satisfacem oricare dintre aceste emotii. Am putea spune chiar ca pentru majoritatea oamenilor, viata inseamna a cauta siguranta si placere.

Dar exista si alte moduri de a gandi,pe care le putem denumi „gandirea ne–materiala”, si care sunt complet diferite de cea materiala.

Putem vorbi de trei categorii:

1/GANDIREA PSIHOLOGICA ( nu are o legatura directa cu notiunea de psihologie, asa cum e ea folosita in mod curent) este cea care ne permite, care are nevoie sa intre in contact cu noi insine, cu alte persoane, cu lumea intreaga. Este gandirea care este capabila sa se deplaseze dincolo de siguranta si placere pentru a atinge lumea mai mare a vietii.

2/ GANDIREA EMOTIONALA, este cea care poate experimenta emotii precum compasiunea si iubirea. Este capabila de a simti alte persoane, nu pentru ca are nevoie, ci pentru ca ii pasa. Gandirea materiala este interesata in alte persoane pentru ca poate sa obtine ceva de la ele. Este o gandire care are foarte multe cerinte si se uita la oameni ca obiecte si este atrasa de aceia care ii pot da siguranta si placere, si ii respinge sau este complet indiferenta fata de cei care nu ii pot asigura aceste lucruri.

Gandirea emotionala presupune un sentiment de comuniune cu alte persoane, are grija de ele, este constienta de sentimentul inascut de empatie pe care il avem cu totii, ceea ce gandirea materiala nu poate sa perceapa pentru ca este ascunsa in spatele unei „armuri”, adica a sentimentelor de seriozitate si importanta.

3/ GANDIREA SPIRITUALA, este cea care are loc pentru intrebari de genul : Ce este viata?, Care este sensul vietii?, Cine sunt eu? Este mintea care intuitiv stie ca trebuie sa fie ceva mai mult decat poate fi vazut cu ochiul liber; este mintea care stie ca siguranta, placerea, familia, jobul, profesia,ori cat de importante ar fi suntdeparte de a fi sensul vietii. Ea stie ca exista altceva, si ca merita sa cauti acel ceva.

Pentru ca gandirea ne-materiala, psihologica, emotionala sau spirituala sa apara, avem nevoie sa nu lasa m asa mult spatiu gandirii un spatiu materiale. Sunt multe modalitati si instrumente pentru a face acest lucru. Modul cel mai puternic, direct si cert este de a realiza ca acele emotii care caracterizeaza gandirea materiala-teama, grijile, lipsa si goliciunea- nu sunt emotii reale, deorece acestea nu fac parte din fiinta care ne defineste cu adevarat.

Dar aceasta realizare, am putea spune, este sfarsitul unei lungi calatorii. Inainte de a ajunge acolo, avem nevoie de cateva alte instrumente care sa ne dea o idee de gandirea ne-materiala, deoarece din punctul de vedere al gandirii materiale- cea in care ne petrecem cea mai mare parte din timpul nostru- teama, grijile, lipsa si vidul sunt emotii foarte reale. Atata timp cat credem ca ele sunt reale, gandirea ne-materiala nu are loc sa apara.

Cele mai traditionale metode de a trece de la gandirea materiala la cea ne-materiala sunt meditatia, citind mantre sacre, rugaciuni, ritualuri, exercitii de respiratie, diferite miscari speciale, utilizarea unor medicamente specifice precm si altele.

Dar exista si o alta modalitate mai putin cunoscuta, care nu inlocuieste in mod obligatoriu celelalte modalitati, dar este deasemenea foarte eficienta pentru multe persoane si poate fi mai usor accesat.

Acesta este intrumentul frumosului

 Tot ceea ce vedem are o anumita vibratie de energie( vibratia energiei este o modaitate simpla de a-l denumi). Gandirea ne-materiala are o frecventa foarte asemanatoare de energie cu frumusetea, astfel incat, cand experimentam frumusetea, cand suntem inconjurati de frumos, avem mult mai multe posibilitati de a ne conecta la gandirea ne-materiala.

Este ca si cum, sa spunem, pregatim terenul. Aceasta nu inseamna ca gandirea ne-materiala va germina ( putem fi inconjurati de frumusete si sa fim complet pierduti in gandirea materiala ), dar atunci cand exista frumusete, exista si mai multe posibilitati- terenul este mai fertil -, pentru ca gandirea ne-materiala sa inmugureasca.

Frumusetea poate veni din natura, in cazul in care este disponibila, sau sub forma artei atat de accesibila tuturor. Sunt inca uimit de cat de multa muzica clasica buna poate fi gasita pe youtube, acest instrument atat de uimitor pentru timpul si varsta noastra. Toti acesti compozitori uimitori, a caror lucrari sunt interpretate de mari muzicieni si orchestre dirijate minunat, toate acestea fiind la un click distanta de noi.

Este adevarat ca toate acestea fiind asa de usor de accesat, se pot si foarte usor dilua, dar posibilitatea de a-l folosi este foarte la indemana.

Si astfel, daca apreciem gandirea ne-materiala, putem folosi acest instrument al frumusetii ca o modalitate de a usura accesul ei in viata noastra de toate zilele; putem folosi frumusetea ca o modalitate de a avea momente sau atingeri ale gandirii psiholgice,emotionale sau spirituale in mijlocul vietii de zi cu zi.

Atunci cand acest lucru se intampla, gandirea ne-materiala se deschide, viata devine colorata si completa si coerenta.

Bineinteles ca trebuie sa avem grija de partea practica, se ne asiguram pe noi si pe cei dragi, dar daca ne vom dedica viata numai nevoilor practice, fara sa acordam atentie si gandirii ne-materiale, viata noastra este risipita.

Viata noastra are un scop numai insotita de gandirea psihologica, emtionala si/sau spirituala; numai aunci lucrurile devin cu adevarat vii.

Frumusetea poate deveni un instrument minunat pentru gandirea ne-materiala, pentru prezent. Dar ca oricare instrument necesita o pregatire pentru a fi folosit corect. Pentru a intelege mai bine cum sa utilizati cest instrument, va recomand din blogul meu denumit”5’ meditations”: http://yogilates.ro/blogs/5-meditation/.

Este o lucrare in desfasurare dar care va poate ajuta.

Planific deasemenea organizarea unor evenimente unde vom utiliza acest instrument mult in profunzime. Primul va fi duminica viitoare, 28 Februarie vom avea un eveniment pe aceasta tema. Gasiti detalii in link-ul de mai jos: https://www.facebook.com/events/1706767689608683/

Practic instrumentul frumosului este o modalitate de a ajuta sa ne deschidem la aspectele non-materiale ale vietii, intr-o lume in care ceea ce este important nu este atat persoana mea si nevoile mele, ci un sentiment de interdependenta cu tot ceea ce exista.

Ceea ce inseamna ca instrumentul frumosului nu este neaparat despre frumusete, ci mai degraba despre adevar.

 Va las sa va bucurati de acest exemplu de o mare frumusete.

Foto: Guliver