cuplu

Suntem previzibili in greselile noastre, avem aceleasi tipare de actiune, tindem sa repetam greselile, mai ales cele din cuplu, si chiar ajungem sa le facem “ca la carte”. Nici macar nu suntem creativi! Pentru noi, experientele noastre capata amplitudinea unor drame pe care nimeni nu le poate intelege si nimeni nu poate cuprinde suferinta noastra.

In acelasi timp, ne place sa credem ca suntem unici, diferiti, deosebiti. Si chiar suntem, caci atunci cand mixezi mai multe elemente, asa cum sunt in personalitatea, caracterul si experienta de viata a unei persoane, este greu sa obtii 2 rezultate identice.

Tot ascultand si intalnind oameni in cautarea iubirii care intra pe usa Umbrella for Two, am decis sa scriu o serie de articole pornind de la nenumaratele povesti pe care le aud si care par sa se repete. Seria “Ti se poate intampla si tie in cuplu!” va vorbi tocmai despre cutiile in care intram si din care cautam iesirea sau in care perseveram sa ne lovim de aceeasi pereti.

… sa uiti de tine

Atunci cand cunosc o persoana pentru prima data, dincolo de discutia despre persoana iubita, vreau sa descopar cine este in fata mea, ce o defineste, ce dorinte, aspiratii si valori are, ce este important pentru ea. Invariabil pun cateva intrebari: “Ce te face fericita cu adevarat?” Ce faci pentru tine, dincolo de job, copii?”, “Cum investesti in tine?”,“Ce iti aduce implinirea?”.

Nu de putine ori, oamenii se blocheaza, in special la primele doua intrebari, caci dupa aceea se calesc, desi nu si-au revenit din socul de a nu avea raspuns la aceste intrebari.

Constatarea faptului ca nu stiu ce le aduce bucurie, ca sa nu mai vorbim de fericire sau ca nu fac nimic pentru ei ca persoane sau pentru multumirea lor, lasa o unda de soc pe fetele lor. Daca doar cu cateva secunde inainte vorbeau energic despre joburile lor, dintr-o data energia scade si ii vezi cum parca privesc in interiorul lor, pentru prima data sau dupa foarte mult timp.

Suntem pe pilot automat, caci supravietuirea in ziua de astazi asta cere, viteza, sa avem reactii rapide la o multitudine de stimuli. Ne identificam cu mintea noastra, facem planuri, organizam, pastram lucrurile in ordine si avem senzatia ca suntem eficienti. Dar cand respiram? Cand ne oprim si ne uitam la noi? Cand revenim in pielea noastra? Cand privim atent persoanele dragi?

Provocarile unui cuplu nu sunt usoare

Cercul este vicios, pentru ca daca ne lipseste fericirea din suflet, o cautam in afara noastra si de obicei langa noi. Asa ca totul pica in capul partenerului de viata, a carei obligatie si responsabilitate devine fericirea noastra. Trebuie sa ne faca sa ne simtim fericite, iubite, dar fara ca noi sa stim sa cerem. Cum am putea cere, cand nici noi nu stim ce. Si pana la urma, daca partenerul de cuplu ne iubeste, ar trebui sa intuiasca, sa stie ce avem nevoie, sa vada dincolo de orbecaiala noastra? Vorbeam de previzibil si acesta spune ca nu vom primi salvarea de la altcineva si nu pentru ca Fat-Frumos nu exista.

Realitatea este ca in fisa postului lui nu ar fi trebui niciodata sa fie sarcina “salveaza printesa”. Mai nou, si el asteapta sa fie salvat, de catre o printesa feminina, calda si empatica. A descoperit ca totusi este si el om si nu un personaj fantastic.

Citeste si: O relatie la distanta. O poveste a timpului nostru

Foto: Guliver