visezi cu ochii deschisi

Daca ti se intampla adesea sa visezi cu ochii deschisi poti avea o imaginatie bogata sau poate fi fuga de realitate. Beneficiile visarii sunt nenumarate, conform parerilor psihologilor. Insa cu o limita. Descopera ce limita sa nu depasesti cand visezi cu ochii deschisi.

Ti s-a intamplat macar o data sa privesti in gol si mintea sa iti zboare in taramuri imaginare. Fizic, esti prezenta in moment, mintal, insa, esti atat de departe. Cateodata, ni se intampla tuturor sa uitam de realitate si sa ne imaginam povestile care ar putea fi viata noastra. Si totusi, este bine, este sanatos, este recomandat sa visezi cu ochii deschisi?

Sigur ca poate fi o imaginatie bogata cea care coase noi si noi ite ale povestilor. Insa, conform parerilor psihologilor, nu visezi cu ochii deschisi pentru ca esti creativa. Atunci cand esti mai degraba plictisita sau extrem de stresata, visarea devine o fuga de realitate.

Pana la urma, cand incepi sa visezi, sa fantasmezi, aproape ca traiesti in capul tau. Traiesti atenta la toti stimulii reali si la ce este in jurul tau (de cele mai multe ori), insa traiesti si in visul tau, in povestea ta. Si esti constienta de tot ce gandesti, de toate ideile care iti trec prin minte si de toate vizualurile pe care le palpezi aproape.

Unul dintre beneficiile visarii este faptul ca iti acorzi o pauza de la realitate. Adesea, o realitate plina de stresori. Mintea ta, inconstient, incepe sa „se plimbe” printre ganduri si trairi.

Conform psihologilor citati de Elite Daily, visezi cu ochii deschisi ca sa procesezi experientele prin care ai trecut. Prin aceste fantezii, iti poti imagina un alt viitor, asa cum ti-l doresti. Sau poti visa in trecut, intrebandu-te cum ar fi fost sa existe alt deznodamant. Visarea aceasta este un fel de exprimare a emotiilor.

Cand visezi cu ochii deschisi inseamna ca fugi de realitate

J.K. Rowling spunea ca nu este bine sa cazi in visare si sa uiti sa traiesti. Psihologii sunt de aceeasi parere si sustin ca visarea este un mecanism prin care incerci sa gestionezi o situatie grea, stresanta. Un mecanism prin care, constient, alegi sa iti distragi atentia, pentru a evita ceea ce se afla de altfel in mintea ta.

Desi pe moment sa visezi cu ochii deschisi poate parea o solutie care iti ofera senzatia de bine, in realitate, pe termen lung, este o fatada care aduce mai degraba aspecte negative. Beneficiile visarii dispar pe termen lung, pentru ca inveti sa fugi de responsabilitati, de stresori, fara a gasi solutii, fara a gasi rezolvari. Atunci cand visarea devine fuga de realitate, ea devine toxica pentru maturitatea ta. Pentru viata ta de adult asumat.

Atunci cand visezi cu ochii deschisi, mintea ta nu face altceva decat sa activeze emisfera dreapta, adica sa caute solutii creative pentru probleme reale. Visarea, desi nu pare, poate fi o metoda de a rationa experientele reale, carora nu le gasesti rezolvare inca.

Ai grija la limite! Atunci cand visarea depaseste limita sanatoasa, vei avea probleme de somn. Specialistii spun ca visarea cu ochii deschisi cauzeaza insomnii. Oamenii care aleg visarea unei alte vieti sau a unor alte circumstante ajung sa aiba insomnii, ajung sa fie tinuti treji de propriile minti, care nu pot opri gandurile sa revina. Asadar, psihologii nu spun altceva decat sa alegem solutia matura, adulta, constienta si prezenta: sa solutionam problemele noastre, prin realitate, nu prin visare.

Citeste si: 8 mituri care te impiedica sa-ti traiesti visul si sa ai o viata implinita

Foto: Guliver