idei gresite despre feminism

Intr-o societate in care feminismul abia a aparut, exista deja o multime de idei gresite despre feminism. Astazi vom vorbi despre preconceptiile legate de egalitatea intre sexe.

Cred ca este corect sa afirmam ca feministele doresc sa vorbeasca despre feminism. Si, desi, feministele isi doresc drepturi egale, dupa secole de inegalitati nedrepte, inca exista idei gresite despre feminism.

Exista cateva argumente pe care feministele le-au tot repetat. In continuu. De mult timp. Argumente despre rasa, identitate, sexualitate, abilitati si despre multe alte cai ce influenteaza ierharhiile puterii. Argumente despre cum arata egalitatea de gen, argumente despre cum putem obtine egalitatea sexelor.

Desi, miscarea feminista sustine destul de bine aceste argumente, inca exista idei gresite despre feminism. Este cel putin ciudat, intrucat ideologia de baza a feminismului este simpla: egalitate economica, politica si sociala a sexelor.

Si totusi, complexitatea identitatii umane cunoaste multe fatete. Deci, argumente tot apar. Exista multe stereotipuri si idei gresite despre feminism, bine inradacinate in constiinta colectiva. Am gasit pe Bustle cele mai pertinente argumente de a sustine feminismul.

  • A fi feminista nu inseamna ca urasti barbatii

Cel mai raspandit stereotip este acela ca “feminismul este anti-barbati”. Aceasta idee falsa legata de feminism provine tocmai din lunga istorie a activismului anti-feminist. Altfel spus, este una dintre acele idei gresite despre feminism, care au ca scop discreditarea miscarii feministe.

Acest lucru se face portretizand feministii drept nenaturali, agresivi, isterici, urati. Exista feministe care urasc barbatii. Sigur! Exista anti-feministe care urasc barbatii? La fel de sigur! Exista barbati feministi ce urasc femeile? La fel. Si tot asa.

Insa prejudecata conform careia a fi feminista inseamna a uri barbatii nu este din feminism. Feminismul se refera la imbunatatirea vietii femeilor, ca ele sa se bucure de drepturi si oportunitati egale, in acelasi timp, fara a pedepsi sau denigra barbatii.

  • Una dintre cele mai intalnite idei gresite despre feminism: feminismul lupta pentru suprematia femeilor

Scopul feminismul nu este acela de a crea o societate matriarhala, in care barbatii sunt servitori ai unei suprematii de sex feminin. Aceasta este una dintre cele mai des intalnite idei gresite despre feminism.

Feminismul se straduieste sa obtina egalitatea. Sa schimbe un sistem ce favorizeaza inerent barbatii. Feministele nu isi doresc un tratament special. Doar aceleasi privilegii.

  • Feministele nu sunt toate la fel si nu cred toate in aceleasi idei

In general, feministele sunt de acord cu doua lucruri:

  1. Toti oamenii ar trebui sa aiba drepturi egale, indiferent de sex
  2. Egalitatea de gen nu exista in prezent.

Dincolo de asta, exista multe idei gresite despre feminism, inclusiv in randul feministelor. De cele mai multe ori se judeca o majoritate prin prisma unui individ. Doar pentru ca o feminista uraste barbatii nu inseamna ca toate feministele urasc barbatii.

  • Da, un barbat poate fi feminist!

Barbatii pot fi feministi. A fi feminist inseamna a sustine drepturile si oportunitatile egale ale tuturor. Feminismul este benefic pentru toata lumea, pentru ca viata fiecaruia devine mai buna atunci cand oamenii au drepturi egale.

Barbatii nu mai resimt presiunea conformarii unor stereotipuri sociale, care de altfel le limiteaza masculinitatea. Iar femeile vor scapa de frustrarea de a nu fi auzite, vazute, apreciate.

  • Idea ca sexismul a murit si ca totul e perfect si nu mai este nevoie de feminism

Una dintre cele mai auzite idei gresite despre feminism este acela ca feminismul e depasit si trebuie sa dispara pentru ca nu mai exista sexism, pentru ca feminismul si-a facut treaba.

Este metoda ideala de a ignora lumea in care traim. De a trai in negare. De exemplu: femeile reprezinta jumatate din populatia SUA, si totusi doar 20% din Congres sunt femei. Femeile primesc 77 de centi la dolar, fata de un barbat, la locul de munca. Femeile reprezinta mai putin de o treime in filme.

Sunt doar cateva exemple intr-o tara extrem de “deschisa” la egalitate. Aceste exemple nici nu vorbesc despre violenta sau opresiunea ori abuzul cu care se confrunta femeile din alte tari.

Sigur, conditiile pentru femei s-au imbunatatit considerabil in ultimul secol, insa nu s-a ajuns la egalitate intre sexe.

Feminismul este “un organ” de reglare, daca vreti. Iar ideea ca sexismul a disparut si ca feminismul ar trebui sa moara este una dintre cele mai nesanatoase idei gresite despre feminism.

Citeste si: Egalitatea intre sexe. 5 mantre care te ajuta sa crezi in tine

Foto: Guliver