Cele zece simboluri eco
Powered By:

Daca am sti exact ce inseamna acele simboluri eco pe care le vedem pe ambalajele produselor, Planeta ne-ar multumi! Te-ai intrebat vreodata cat de greu de reciclat este ambalajul unui produs pe care il cumperi din supermarket? Probabil ca nu. Ai fi insa dispusa sa renunti la acesta, daca ai afla ca polueaza mediul inconjurator mai mult decat altele? Oricare ar fi decizia, ar fi bine sa cunosti cele mai importante simboluri referitoare la reciclare.

Simbolurile eco care te ajuta sa reciclezi

La reciclare, Romania ocupa locul al treilea pe plan european. Din pacate, locul al treilea de la coada. Doar Turcia si Bulgaria au performante mai slabe decat noi in acest domeniu. Agentia Europeana de Mediu a estimat pentru 2013 o rata de reciclare de doar 1%, in timp ce media europeana a fost de 39%.

Rate reciclare la nivel european

Specialistii in managementul deseurilor sunt de acord ca principala cauza a problemei o reprezinta ineficienta sistemului de colectareselectiva a deseurilor. Absenta infrastructurii si dezinteresul populatiei de a arunca separat plasticul, sticla, hartia si metalul par sa fie cele mai mari bariere. La acestea, se adaugasi o lipsa de informare a cetatenilor referitoare modul corect de colectare.

Putini stiu ca o cutie de lapte trebuie aruncatain containerul pentru plastic, iar si mai putini pot spune cu siguranta dacaun anumit tip de ambalaj poate fi reciclat sau nu. Pentru aceasta, ar trebui sa cunoastem semnificatia simbolurilor eco de pe ambalaje, lucru de care nu multi consumatori sunt interesati.

Cele 10 simboluri eco pe care trebuie sa le stii

O parte dintre aceste simboluri fac referire strict la reciclare. Ti le prezentam pe cel mai des intalnite:

Simbolul mobius

Contrar asteptarilor, simbolul cunoscut ca „Mobius Loop” nu indica un produs reciclat, ci unul reciclabil. Cu alte cuvinte, nu exista nicio garantie afaptului carespectivul produs va ajunge intr-adevar sa fie colectat selectiv si apoi reciclat, intrucat nu toti consumatorii il arunca unde ar trebuisi nu toate sistemele de colectare sunt obligate sail accepte.

Daca simbolul „Mobius Loop” este insotit de un procent, semnificatia sa se schimba: atunci, indica faptul ca o anumita parte din ambalajul produsului provine din materiale reciclate.

Simboluri eco Tidyman

Simbolul ne aminteste ca ar trebui să fim buni cetateni si sa aruncam gunoaiele la cos, iar nu pe jos.

Simboluri eco Green Dot

Cei mai multi consumatoriasociaza acest simbol cu reciclarea. El nu indicainsa nici faptul ca ambalajul este reciclabil, nici ca a fost sau va fi reciclat, ci ca producatorul a contribuit financiar la o schema de recuperare si reciclare. Din nou, nu exista garantia reciclarii lui.

Simboluri eco plastic

Un simbol care preia forma grafica de la „Mobius Loop” este cel care face referire la plastic. De aceasta data,insa, tringhiul va contine o cifra de la 1 la 7 in interior, indicand tipul de rasina folosita, iar dedesubt – cuvantul „PET” sau unul dintre derivatele sale.

Simboluri eco sticla

Simbolul avertizeaza consumatorul ca ar trebui sa arunce ambalajul intr-un container destinat sticlei.

Simboluri eco aluminiu

Prezent de obicei pe dozele de suc sau alte bauturi, semnul ne spune ca aluminiul din care este confectionat ambalajul poate fi reciclat. Prin urmare, trebuie depozitat corespunzator.

Simboluri eco otel

Am putea crede ca mai rar intalnit este simbolul care face referire la otel. Majoritatea conservelor sunt insa confectionate din tinichea, o foaie subtire de tabla de otel. Prin urmare, daca intalnim simbolul alaturat, trebuie sastim ca otelul din produs poate fi reciclat.

Simboluri eco Deee

Electrocasnicele, telefoanele mobile, echipamentele IT sau alte produse electrice sau electronice care au acest simbol pot fi reciclate.

Simboluri eco compost

Produsele care au obtinut dreptul de a afisa acest simbol pot fi transformate in compost. Certificarea este acordata de organizatia European Bioplastic, pe baza standardului european EN 13432/14955.

Simboluri eco hartie

Pentru a obtine dreptul de a utiliza simbolul alaturat, producatorul trebuie sa demonstreze ca hartia sau cartonul din care este confectionat produsul este obtinut in proporție de 50, 70 sau 100% din fibre de hartie sau carton reciclate, iar nu din resturi generate in mori. Prin urmare, atunci cand il intalnim, vom avea garantia unui produs obtinut total sau partial din materii reciclate.

Acum capoti evalua intr-o oarecare masura impactul pe care produsele preferate le au asupra mediului, speram cavei face alegerea corecta.

Foto: Guliver / Recyclenow.com