carti de citit in metrou

Nu lasa pe maine ce poti citi azi. Stiu ca scuza preferata a noastra este ca nu avem timp, insa de fapt exista o multime de timp morti pe care am putea sa-i folosim fie pentru a asculta muzica, fie pentru a citi o carte buna.

Sfatul nostru este sa-ti folosesti istet timpul pe care-l petreci in mijloacele de transport in comun in drum spre birou sau spre casa. In loc sa te uiti in gol pe geam sau sa privesti plictisita ceilalti calatori iti poti indeplini o mica placere. Tocmai de aceea astazi am facut o scurta lista cu carti de citit in metrou.

Carti de citit in metrou: cu ce ne ocupam timpii morti

Arta de a cere, Amanda Palmer de pe vellant.ro, 34,90 lei

Amanda Palmer este interpreta, compozitoare, activista, regizoare si bloggerita, iar pentru cei mai multi dintre voi este probabil cunoscuta ca jumatate a celebrului duo punk cabaret, The Dresden Dolls. In aceasta carte revelatoare ea exploreaza barierele din viata ei si din vietile celor din jur si descopera aspectele emotionale, filozofice si practice ale artei de a cere. Volumul de fata te va inspira sa-ti regandesti viziunea despre a cere si a darui, despre arta si iubire.

Eleganta ariciului, Muriel Barbery de pe nemira.ro, 22,14 lei

In Eleganta Ariciului sunt doua eroine: o fetita precoce si o portareasa care-si ascunde bine jocul, incearcand sa lase impresia ca e doar o portareasa, ea fiind de fapt foarte citita, foarte erudita si foarte fina. Sunt doua singuratati care, pe masura ce in cladirea in care locuiesc se petrec anumite evenimente, ies incetul cu incetul din singuratate, se schimba, se transforma, renasc. “Pentru unii, este o combinatie intre Lumea Sofiei de Jostein Gaarder si saga familiei Malaussene de Daniel Pennac. Pentru altii, o versiune romanesca a filmului Fabulosul destin al lui Amélie Poulain. Oricum ar fi, cititorii nu-i pot rezista!“ a conchis foarte bine un jurnalist pentru Le Monde.

Lectie de magie, Elizabeth Gilbert de pe humanitas.ro, 33,72 lei

Autoarea bestsellerului Mananca, roaga-te, iubeste s-a simtit inspirata sa scrie un ghid de creativitate pentru numerosii ei cititori, si nu numai. Cu stilul ei spumos, plin de umor, dar şi cu seriozitatea persoanei care s-a daruit cu totul muncii creative, Elizabeth Gilbert ne adreseaza un indemn esential: sa scoatem la iveala comorile ascunse in noi si sa alegem cea mai buna dintre vietile pe care le putem trai. Cheia unei vieti fericite este sa ne lasam condusi de curiozitate, nu de frica.

Lectie de magie este unul dintre cele mai oneste discursuri despre procesul creativ, Gilbert adopta un ton jucaus, dar nu face nicio greseala si-i vorbeste direct cititorului. Atitudinea ei nu te face sa ai asteptari nerealiste si nici nu descrie melodrame inutile atasate conceptului de a “trai creativ”. ea cere tuturor oamenilor care se simt chemati sa creeze (scriitori, pictori, muzicieni, patinatori, etc.) sa-si accepte in liniste si cu bucurie inclinatiile lor creative. Ea le aminteste sa abordeze creativitatea cu curiozitate si deschidere, cu spirit ludic si bucurie, chiar si atunci cand este greu si nu concureaza pentru niciun premiu Pulitzer sau medalie olimpica.

Inventeaza ceva, Chuck Palahniuk de pe polirom.ro, 29,95 lei

Inventeaza ceva aduce laolalta douazeci si trei de povestiri scrise de-a lungul mai multor ani si publicate in diverse reviste literare sau cu totul inedite. Sumbre sau amuzante, provocatoare, excentrice si tulburatoare, povestirile lui Chuck Palahniuk sint, fiecare in parte, un exercitiu stilistic de o originalitate si o inventivitate cuceritoare. Ca e vorba de un adolescent eminent, lobotomizat dupa o sesiune de electrosocuri cu defibrilatorul din cabinetul medical al scolii, ca in „Zombi”, sau de un fiu increzator in terapia prin ris care incearca sa-si salveze tatal bolnav de cancer in faza terminala cu o colectie de glume nesarate, ca in „Cioc-cioc”, sau de primele aparitii ale faimosului Tyler Durden din Fight Club, cum se-ntimpla in „Expeditia”, povestirile sale infioara, uluiesc sau incinta, insa nu te lasa nici o clipa indiferent.

Parcul cioburilor, Alina Bronsky de pe all.ro, 27,92 lei

Acest roman si-a facut un debut remarcabil atunci cand a fost publicat in Germania, îi 2008. iar autoarea cartii, de douazeci si noua de ani, de origine rusa a fost considerata un wunderkind al literaturii contemporane. Eroina acestui roman enigmatic este Sacha Naimann, de 17 ani, nascuta la Moscova. Sacha traieste acum la Berlin, cu cei doi frati mai mici ai ei si este orfana de mama. Ea este precoce, independenta si sceptica. Ea-si doreste sa scrie un roman despre mama ei si sa puna capat vietii lui Vadim, omul care a ucis-o. Ceea ce este cel mai surprinzator in acest roman este vocea Sachei. Candida, sigur pe ea, matura si copilareasca, in acelasi timp: o voce, ca vocile multora din generatia ei, cu amestecul caracteristic de nevinovatie si scepticism.

Axolotul. Povestiri cu cronopi si glorii de pe editura-art.ro, 25 lei

Aceasta este una dintre cartile legendare ale lui Julio Cortazar, o privilegiata introducere in lumea sa fantastica. Imaginatia si umorul coroziv suprarealist se regasesc aici in incercarea autorului de a evada din mrejele rutinei. Povestirile din acest volum sunt un antidot sigur impotriva plictiselii, universul ludic al lui Cortazar fiind un amestec delicios de proza si poezie, filosofie si comedie, cronica si fantezie.

Cu intamplari din mijloacele de transport in comun bucurestene este si articolul “12 motive ca sa nu stai cu ochii in telefon in metrou”!

Colaj: Irina Cucu

Daca ti-a placut acest articol, da-ne un like pe pagina noastra de Facebook si vei afla si mai multe informatii interesante!