Animale de companie in avion

Ti-ai rezervat camera de hotel, ai cumparat biletele de avion, iar bagajele sunt aproape gata, dar ce faci in cazul in care vrei sa iei cu tine si animalul de companie? Chiar daca foarte multi iubitori de animale isi iau cu ei patrupedele in vacanta, trebuie sa stii ca exista cateva reguli privind transportul de animale de companie in avion. 

Companiile aeriene se straduiesc sa ofere cele mai bune servicii atunci cand vine vorba despre transportul de animale de companie in avion, dar, in acelasi timp, impun si foarte multe reguli de siguranta. Daca vrei sa calatoresti cu animalul tau de companie, trebuie sa fii bine informata si sa tii cont de toate aceste reguli.

Animale de companie in avion

Reguli esentiale privind transportul de animale de companie in avion

In primul rand, este important sa iti planifici calatoria cu cel putin doua luni inainte si sa contactezi compania aeriana pentru a cere mai multe informatii despre transportarea animalelor de companie. Foarte multe companii aeriene cer calatorilor sa faca rezervare pentru animalul de companie cu cel putin sase saptamani inainte sa plece in calatorie. Un alt detaliu important este greutatea animalului. De exemplu, un caine nu trebuie sa aiba mai mult de opt kilograme. Exceptie de la aceasta regula fac cainii care insotesc persoane cu dizabilitati. Cainii trebuie sa fie tinuti intr-o cusca speciala si sa fie consultati inainte sa fie luati in calatorie. Dimensiunile custii trebuie sa fie proportionale cu cele ale cainelui, iar pe parcursul calatoriei nu este permisa eliberarea cainelui din cusca. Orice animal de companie trebuie sa aiba obligatoriu apa si mancare in cusca, iar in cazul calatoriilor mai lungi se poate opta pentru sedarea acestuia. Fiecare animal de companie trebuie sa aiba bilet de avion si de alte cateva acte, cum ar fi pasaportul european, eliberat de medic, si certificatul medical care atesta ca animalul are toate vaccinurile la zi.

Transportul animalului de companie la bordul avionului

Compania aeriana Tarom permite doar transportarea cainilor si pisicilor la bordul avionului. Pentru a fi acceptate in cabina de pasageri, animalele de companie trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:

 • sa fie anuntate inca din momentul in care pasagerul isi rezerva biletul de calatorie
 • sa nu aiba probleme de sanatate
 • sa aiba cip de identificare si sa fie vaccinate
 • sa fie transportate in cusca standard IATA (se poate achizitiona de la ghiseul Emiteri Bilete din aeroportul Otopeni)
 • sa fie curate
 • sa nu fie gestante
 • sa nu aiba un comportament agresiv
 • sa nu aiba mai mult de cinci kilograme

Compania Lufthansa cere ca rezervarea sa fie facuta din timp, dar nu mai putin cu 24 de ore inainte de data plecarii. Pasagerii au voie sa isi ia cainele sau pisica la bordul avionului, iar orice animal de companie trebuie tinut intr-o cusca speciala. Animalul de companie nu trebuie sa aiba o greutate mai mare de opt kilograme, iar cutia sa aiba dimensiunile de maximum 55X40X20cm.

Compania Blue Air permite accesul cu animale de companie la bordul avionului, dar acestea trebuie sa fie de dimensiuni din clasa PET (animal de companie + cusca, iar totalul sa fie de sase kilograme). Pasagerul are obligatia sa tina cainele in cusca speciala si sa nu-l elibereze pe perioada zborului.

Transportul animalului de companie in cala avionului (AVIH)

In cazul companiei Tarom, trebuie respectate urmatoarele reguli:

 • animalele de companie sa fie mentionate in momentul in care este facuta rezervarea
 • sa fie sanatoase
 • sa aiba microcip
 • sa fie transportate intr-o cusca IATA
 • sa fie curate
 • sa nu fie gestante
 • pasagerul trebuie sa plateasca o taxa pentru excedent de bagaj

Transportul animalelor nu este permis in cala aeronavelor Airbus318. Nu este permis transportul animalelor catre urmatoarele destinatii: Marea Britanie (Londra/Luton) si Emiratele Arabe (Dubai).

Aceleasi reguli le impune si compania aeriana Blue Air, insa pe lista cu destinatii in care nu este permis transportul animalelor se numara si Irlanda. Pentru cursele Bucuresti – Cluj, Cluj – Bucuresti, Bucuresti – Timisoara, Timisoara – Bucuresti, Timisoara – Constanta, Constanta – Timisoara, Bucuresti – Arad, Arad – Bucuresti, Bucuresti – Florenta si Florenta – Bucuresti nu se accepta transportul animalelor in cala de bagaje a aeronavei.

Pentru persoanele care calatoresc cu animalul de companie in avion, alocarea locurilor se face pe penultimul rand.

Compania Lufthansa cere ca animalele de companie care sunt transportate in cala avionului sa fie tinute in custi speciale, in conformitate cu IATA. Custile trebuie sa fie echipate cu un vas de apa, iar animalul trebuie sa aiba suficient spatiu sa se miste.

Daca ti-a placut articolul despre animale de companie in avion, iti propun sa citesti si de ce esti mai fericita daca iti iei un animal de companie.

Daca ti-a placut acest articol, da-ne un like pe pagina noastra de Facebook si vei afla si mai multe informatii interesante!

Foto: Guliver