pictura expozitie baroque urban

De cand n-ai mai plecat intr-o vacanta prin tara? Noi spunem ca daca esti din Bucuresti, merita sa vizitezi si alte orase din tara care s-au dezvoltat incredibil in ultima perioada de timp. Iar Timisoara se inscrie in aceasta categorie. Si daca tot ajungi pe acolo atunci ar fi bine sa ajungi la expozitia Baroque Urban, o expozitie care-l are in prim-plan pe pictorul Gheorghe Fikl.

pictura expozitie baroque urban

Dupa cum dezvaluie deja si numele, punctul de plecare al expozitiei il reprezinta barocul imperial, printr-o colectie impresionanta de gravuri originale ale Fundatiei Herczeg, obiecte de arta si de decor din colectia muzeului. Ele constituind reminescente ale stilului baroc si inceputul Timisoarei moderne, odata cu eliberarea de sub conducerea otomana de catre principele Eugeniu de Savoya.

afis baroque urban expozitie

Lucrarile artistului Gheorghe Fikl reprezinta unul dintre punctele de atractie ale expozitiei Baroque Urban

expozitie-baroque-urban-arta-digit

Cea de-a doua componenta, in jurul careia se redirectioneaza intregul traseu al expozitiei, este reprezentat de pictura si digigrafia artistului Gheorghe Fikl, unul dintre cei mai apreciati pictori romani contemporani. Reprezentant al stilului neo-baroc, Fikl reuseste sa se impuna in peisajul artei contemporane plasate in spatii atemporale, cu decoruri somptuoase si reprezentari dramatice de animale. Lucrarile sale sunt apreciate nu doar in Romania, ci si peste hotare, pictorul timisorean avand doua tablouri in colectia privata a Printului Charles si fiind preferat de foarte multi reprezentanti ai caselor regale din Europa. Tablourile sale sunt dispuse in sala baroca a Muzeului de Arta din Timisoara.

afis expozitie baroque urban

Ultimul segment al expozitiei este semnat de tanara artista franceza, Josepha Blanchet, care da barocul o noua dimensiune. Artista reuseste, prin intermediul instalatiei video intitulate “The lace” (Dantela) sa creeze o posibila proiectie a barocului in viitor. Blanchet ofera o perspectiva feminina prin care transmite o noua perceptie asupra barocului, folosind mijloace minimaliste si contemporane.

Expozitia Baroque Urban este amplasata la etajul al doilea al Muzeului de Arta din Timisoara si are dedicate cinci incaperi, incluzand si sala baroca. Expozitia poate fi vizitata pana pe 23 septembrie 2016. Organizatorii au mai pregatit si alte actiuni adiacente proiectului, cum ar fi ateliere de pictura in stil baroc pentru copii, dezbateri si evenimente speciale. Muzeul este deschis de marti pana duminica in intervalul orar 10:00-18:00, iar un bilet de intrare costa 10 lei.

Citeste si: Agenda de iunie: ce se intampla in aceasta luna in Bucuresti”!

Foto: PR