caini si pisici iubirea pentru stapan

Dezbaterea despre caini si pisici care incearca sa determine ce animal de casa este mai devotat stapanului a ajuns la final. Fanii ambelor specii vor afla in sfarsit care este adevarul.

Datorita unui nou studiu realizat de profesorul neurolog de la Universitatea Claremont Graduate, Dr. Paul Zak si prezentat in emisiunea de pe BBC2, Cat v. Dog, avem raspunsul.

Cainii iubesc oamenii de cinci ori mai mult decat pisicile. Dar, spre deosebire de comenzi precum “stai”, “culcat” si “adu mingea”, rezultatul nu a fost atat de simplu de descoperit. Studiul a fost precum mintea unei pisici, adica mult mai complex.

Zak luat probe de sange de la 10 caini si pisici inainte si dupa ce s-au jucat cu stapanii lor. El a testat fiecare animal de doua ori si a verificat nivelul lor de oxitocina.

Caini si pisici: studiul ar putea fi refacut in conditii mai bune pentru pisici

“Oxitocina este un atasament neurochimic sau transmitator”, a explicat Zak pentru The Huffington Post. “Este o substanta chimica pe care o producem in creierul nostru atunci cand ne pasa de cineva. Este ceea ce elibereaza mamiferele pentru a stabili o legatura cu puii lor.”

Potrivit lui Zak, oamenii produc oxitocina ori de cate ori au o experienta pozitiva, iar cantitatea pe care o produc este conditionata de cat de stresati sunt atunci cand au acea interactiune pozitiva.

O repartizare generala, in conformitate cu studiul lui Zak, este ca noi producem intre 15 si 25% oxitocina atunci cand avem o interactiune placuta cu un strain; 25 pana la 50 la suta, atunci cand interactionam placut cu o persoana pe care o stim si peste 50% daca e vorba de un copil sau un sot.

Pe parcursul experimentului lui Zak, cainii, au produs in medie 57,2%. “Deci, cainele te iubeste cu adevarat… mult”, a spus Zak. “Dar ceea ce face acest lucru uimitor este ca produce oxitocina pentru un reprezentant al altei specii.”
Pisicile, pe de alta parte, au produs doar 12% – si 50% dintre felinele testate n-au produs deloc oxitocina. Dar daca esti genul care iubeste pisicile nu te supara… Zak subliniaza faptul ca pisicile sunt mai putin sociabile decat cainii si sunt extrem de teritoriale. Experimentele au fost efectuate in laboratorul lui Zak, care a fost un loc steril si nefamiliar pentru pisici, creand o situatie mai stresanta pentru ele decat pentru caini.

Cand a fost intrebat daca pisicile ar fi reactionat mai bine daca acestea ar fi fost testate in casele lor, Zak a spus, “Cred ca da. Sau cel putin mai multe pisici ar fi produs oxitocina.”

Citeste si: “Top 6 cele mai iubitoare rase de pisici”!

Foto: iStockphoto