iepurasul de Paste

Cu totii cunoastem, inca de mici, povestea lui Mos Craciun. Ce stim, insa, despre iepurasul de Paste, in afara de faptul ca este legat de ideea de cadouri?

Fiecare sarbatoare cu “mascota” ei. Craciunul il are pe batranul burtos si barbos in straie rosii cu alb, care imparte cadouri copiilor cuminti. De Paste, apare in peisaj un iepuras pufos, alb, care aduce daruri. Am urmarit povestea iepurasului de Paste de la originile ei pagane, prin folclorul german si ne-am oprit la mallurile din intreaga lume.

Cum spuneam, Mos Craciun imparte cadouri. Pana si Zana Maseluta are rolul ei, dar ce face iepurasul de Paste cel pufos?

Iepurasul de Paste, mai batran decat Pastele

Sa ne lamurim pornind de la origini. In paganism, iepurele – de casa sau de camp – a fost mult timp asociat acestei perioade a anului. Sarbatorile prilejuite de echinoxiul de primavara, numite si Ostara sau Eostre – in numele zeitei primaverii – il aveau pe iepure ca simbol al fertilitatii, stiut fiind faptul ca este un animal extrem de prolific.

Si ouale, un alt simbol al Pastelui, erau, in epoca precrestina, simbol al vietii si al renasterii si de aici s-a ajuns ca, in prezent, de sarbatoarea Nasterii Domnului, sa se creeze o legatura stransa intre iepurasul de Paste si ouale pe care acesta le aduce.

De asemenea, iepurele a fost perceput ca mesager al zeitei primaverii, mai ales in culturile germanice timpurii, unde se credea ca acest animal vine si aduce oua pe care le imprastie pe camp si prin curti pentru a marca renasterea naturii. Credinta s-a pastrat si in crestinism, desi Eostre a devenit Easter (Paste). Iepurele, insa, a ramas acelasi, ca parte intrinseca a Sarbatorii.

Obiceiul a ajuns in Statele Unite prin anii 1700, adus de imigrantii germani.

Pe scurt, iepurasul de Paste, pe care cei mai multi il credeau legat de ideea de copilarie, joaca, este, de fapt, un simbol strans legat de ideea de sexualitate.

Daca ti-a placut acest articol, da-ne un like pe pagina noastra de Facebook si vei afla si mai multe informatii interesante!

Foto: Guliver