cartea controversata despre Donald Trump

Cartea controversata despre Donald Trump care ar fi trebuit sa fie lansata saptamana acesta a devenit disponibila mai devreme, drept raspuns al autorului la presiunile pe care avocatul presedintelui american le-a facut asupra sa.

Presedintele American Donald Trump a incercat sa anuleze lansarea unei carti controversate despre campania sa prezidentiala, ceea ce a dus la publicarea cartii cu cateva zile mai devreme de data anuntata initial.

Autorul Michael Wolff a scris joi, 4 ianuarie, pe Twitter, ca “Fire and Fury: Inside the Trump White House”, cartea sa, urma sa fie lansata la 5 ianuarie, drept raspuns la presiunile avocatului lui Donald Trump. Lasarea era programata, initial, pentru 9 ianuarie. In prezent, publicatia este disponibila pe Amazon.

Ce contine cartea controversata despre Donald Trump

Cartea controversata despre Donald Trump este semnata de jurnalistul care a scris si biografia lui Rupert Murdoch si se bazeaza pe interviuri cu fosti si actuali colaboratori ai liderului american. Unele informatii controversate vin de la fostul strateg al Casei Albe, Steve Bannon, fost consilier de incredere al lui Trump, care a dezvaluit noi detalii din campania electorala, referitoare la niste intalniri cu agenti rusi, dupa cum a anuntat The Guardian, citat de Huffingtonpost.com.

Steve Bannon l-a acuzat pe fiul cel mare al presedintelui de comportament care reprezinta o tradare, intalnindu-se cu o delegatie rusa, in iunie 2016, la New York.

Conform unor fragmente din carte, Bannon a sugerat ca presedintele Statelor Unite a avut cunostinta despre intalnirea lui Donald Trump Jr., fiul sau cel mare, si a lui Jared Kushner, ginerele sau, cu un avocat care are legaturi la Kremlin, desi Donald Trump a spus ca nu a stiut despre aceasta intalnire. “Cei trei seniori ai campaniei au crezut ca e o idee buna sa aiba o intalnire cu un guvern strain in incinta Trump Tower, in sala de conferinte de la etajul 25, fara avocati”, i-a spus Bannon lui Michael Wolff.

“Chiar daca nu ai fi considerat acest lucru ca fiind tradare sau lipsa de patriotism, – si eu cred ca e vorba de toate astea – tot ar fi trebuit sa anunti imediat FBI”, a mai spus Steve Bannon. “Sansele ca Don Jr. (Donald Trump Jr., n red) sa nu duca vestea in biroul tatalui sau, la etajul 26, sunt zero”, ar fi spus Bannon.

Cum a reactionat presedintele american

Presedintele Trump a emis o negare a spuselor lui Bannon, spunand ca fostul strateg de la Casa Alba “si-a pierdut mintile” dupa ce a fost concediat din administratie.

In ceea ce priveste cartea controversata despre Donald Trump, avocatii presedintelui SUA au emis scrisori in care au cerut incetarea de urgenta a distribuirii acesteia, scrisori ce au fost trimise lui Michael Wolff si editurii Henry Holt & Co. Drept raspuns, editura a lansat cartea mai devreme, numind actiunea “o contributie extraordinara la discursul nostru national”.

Avocatii lui Trump i-au trimis, de asemenea, o scrisoare de incetare imediata si lui Steve Bannon, spunand ca acesta a incalcat termenii de confidentialitate pe care i-a semnat cand s-a alaturat campaniei.

Cartea a fost lansata vineri si, potrivit Bbc.com, a devenit imediat bestseller. Publicatia descrie echipa de campanie a lui Donald Trump ca fiind socata de castigarea alegerilor, in timp ce inaltii oficiali din administratie l-ar fi numit pe Trump un “idiot”. Fiica cea mare a politicianului, Ivanka, ar avea ambitii politice, iar tatal sau isi petrecere serile uitandu-se pe trei ecrane mari la ceea ce se prezinta la televizor despre el. De asemenea, in ziua investirii, acesta ar fi fost dezamagit ca a fost aclamat de mai putina lume decat in cazul predecesorului sau, Barack Obama, si s-ar fi certat cu Melania incepand de dimineata. Mai mult, potrivit autorului cartii, presedintele american nu se simte deloc bine la Casa Alba si mananca de la fast food pentru ca ii este mereu frica sa nu fie otravit.

La o zi dupa lansarea cartii, Donald Trump a reactionat pe Twitter: “De fapt, de-a lungul vietii, cele mai importante atuuri ale mele au fost stabilitatea mentala si desteptaciunea. (…) Am trecut de la a fi un om de afaceri cu foarte mare succes la star TV de top si presedintele Statelor Unite (din prima incercare). Cred ca aceste lucruri ma pot califica drept genial, nu doar destept”.

Presa internationala, de care Trump se plange deseori ca este lipsita de onestitate, scrie ca o parte din informatiile furnizate de autorul cartii nu sunt conforme cu realitatea, ceea ce pune la indoiala celelalte lucruri prezentate despre presedintele american.

Citeste si: Teorii conspirationale despre Melania Trump si controversele din jurul ei.

Foto: Guliver