Reguli cand iei pranzul la job.

Cand iei pranzul la job trebuie sa imparti unele lucruri cu ceilalti colegi. Bucataria, frigiderul, cuptorul cu microunde sau un colt de birou. Stii cum sa te comporti cand mananci alaturi de alte persoane care nu iti sunt foarte apropiate?

“Am o colega care critica intotdeauna, cu voce tare, ceea ce mananca altii cand iau pranzul la job. Locul de munca e unul mic si niciunul dintre noi nu castiga prea multi bani, asa ca, de obicei, ne luam mancare de acasa si mancam fie pe birouri, fie la bucatarie. Asa ca toata lumea stie ce mananca fiecare, iar mancarea e in atentia acestei colege carcotase. “Ooo, bei cola de dieta desi esti gravida? Nu stii ca nu ii face bine bebelusului?” sau “Iar mananci ton? Ai idee cum miroase?”. Aceasta este o situatie imaginara. Dar sigur ai si tu un astfel de carcotas la locul de munca.

Cand iei pranzul la job, e bine sa tii cont de cateva reguli de eticheta. Sau, mai simplu, reguli de bun simt. In primul rand sa nu fii o astfel de colega! Thekitchn.com a scris si despre alte reguli bune de urmat cand mananci la serviciu.

Reguli de urmat cand iei pranzul la job

1. Fii politicoasa

Intr-o lume ideala, nu ai manca pe birou. Dar, cum nu suntem in paradisul angajatilor, in multe birouri se mananca. Pe birou. Chiar si asa, cand iei pranjul la job pe birou, poti sa fii atenta la unele aspecte. Incearca sa nu te holbezi la monitor in timp ce mananci, mestecand cu gura deschisa! Nu scoate zgomote, nu scapa mancare pe jos si curata imediat locul in care ai mancat!

2. Nu evita mancarea care miroase!

De obicei, ti se spune sa nu iti iei la serviciu mancare cu mirosuri specifice. Dar, de fapt, orice miroase poate cauza cuiva o neplacere. Unuia nu ii place mirosul de curry, altuia nu ii place mirosul de ton. Problema este a celui care stramba din nas cand simte mirosul. De obicei, nu sunt agreate mirosurile neobisnuite. Totusi, daca are un miros foarte puternic, poate ar fi mai bine sa mananci la bucatarie.

3. Nu pune stapanire pe cuptorul cu microunde

Chiar daca toti angajatii au drepturi egale de a folosi cuptorul cu microunde, daca vrei sa pui in el ceva ce dureaza 10 minute, foloseste-l cand nu e aglomerat la bucatarie! De ce? Pentru ca pauza de masa este, de obicei, de o ora, si ii vei face pe colegi sa piarda mult timp.

4. Pastreaza pentru tine cunostintele despre nutritie!

Cand iei pranzul la job, abtine-te de la a comenta ce mananca si cum mananca altii! Chiar daca o spui pe un ton dragut, poate fi neplacut pentru ei. E irelevant si deranjant ca cineva sa comenteze ce mananci. Singurele remarci acceptate sunt: “Ce bine miroase!” sau “Ce bine arata!”.

5. Bucataria e un spatiu public!

Nu face mizerie! Daca se intampla, curata! Spala-ti vasele!

6. Frigiderul e un bun comun

Ca si bucataria, si cu frigiderul regulile sunt simple. Nu manca preparatele altora, asigura-te ca nu curge mancare in frigider si inchide bine caserolele! Din cand in cand, arunca o privire prin frigider sa te asiguri ca nu ai uitat acolo mancare veche, care sa se fi stricat.

7. Socializeaza!

E recomandat sa iesi cu colegii la pranz, atunci cand acest lucru este posibil, ca sa va cunoasteti mai bine. Chiar daca te intelegi mai bine cu o anumita colega, e bine ca, din cand in cand, sa ii invitati la masa, alaturi de voi, si pe ceilalti.

FOTO: Guliver

Citeste si: Cum te ingrasi la job fara ca macar sa-ti dai seama.