Cea mai buna tara din lume pentru femei.

Cea mai buna tara din lume pentru femei este, potrivit unui raport recent, Suedia. Aceasta este urmata de Danemarca si Norvegia, intr-un top care tine cont de drepturile femeilor si de egalitatea dintre sexe.

Suedia e cunoscuta pentru multe lucruri: faimoasele ei saune, stil de viata sanatos si prietenos cu natura, echilibrul dintre munca si viata personala, fika – pauza traditionala care are loc pe la ora 11.00, la care se socializeaza si se consuma cafea si dulciuri, cum sunt rulourile cu scortisoara. Insa peste toate acestea, Suedia este recunoscuta pentru egalitatea intre sexe de care da dovada, noteaza Cntraveler.com, care precizeaza ca mai multe studii intaresc convingerea conform careia Suedia este cea mai buna tara din lume pentru femei.

De ce e Suedia cea mai buna tara din lume pentru femei

Potrivit unui raport anual realizat de U.S. News & World Report cu titlul “Cele mai bune tari” si publicat in primavara acestui an, Suedia e cea mai buna tara din lume pentru femei. In “Top 10” se mai afla Danemarca, Norvegia, Olanda, Canada, Finlanda, Elvetia, Australia, Austria si Noua Zeelanda.

Dar de ce e Suedia cea mai buna tara din lume pentru femei? Pe langa faptul ca egalitatea de sexe este considerata o piatra de temelie a societatii acestei tari, guvernul acorda sprijin femeilor. Femeilor li se ofera cursuri prenatale gratuite sau subventionate, au dreptul, impreuna cu partenerul, la un concediu platit de 480 de zile sau 16 luni, cand un copil este nascut sau adoptat (concediul poate fi luat oricand, pana la varsta la care copilul implineste opt ani).

Femeile, tot mai prezente in politica suedeza

In 1998, Suedia a adoptat un amendament are stipuleaza ca scoala “lupta impotriva” stereotipurilor de gen. Scolile neutre din punct de vedere sexual au succes, in conditiile in care doua treimi din diplomele de absolvire sunt acordate femeilor. Profesional, Suedia este reprezentata de cele mai multe femei in parlament. In 1922, pentru prima data, au fost alese cinci femei. In 2015, 82 de femei si 90 de barbati se aflau in fruntea agentiilor guvernamentale din Suedia.

Ai nevoie si de alte dovezi ca Suedia e cea mai buna tara din lume pentru femei? In 1250, omul de stat King Birger Jarl a adoptat o lege referitoare la violenta impotriva femeilor. In 1845, au fost aprobate drepturile egale de mostenire intre femei si barbati. In 1921, femeile din Suedia primesc dreptul de a vota si de a candida pentru functii publice. In 1935, s-au adoptat pensile de baza egale pentru femei si barbati. In 2013, Suedia a devenit una dintre putinele tari care au o femeie arhiepiscop, cand Antje Jackelén a fost aleasa de catre Biserica Suedeza.

FOTO: Guliver

Citeste si: 5 tari de vizitat toamna pentru a te bucura din plin de noul sezon.