mustang cele mai bune filme din 2015

Iti doresti o retrospectiva cu cele mai bune filme din 2015? Le gasesti in acest weekend la Cinemateca Union. Ai prefera mai degraba documentare? Sunt programate mai multe proiectii la Muzeul Taranului Roman. Dupa cum vezi, poti dedica acest weekend in totalitate filmului...

Mustang: pelicula care mi-ar placea sa castige Oscarul pentru cel mai bun film strain

Am adorat The Virgin Suicide-ul Sofiei Coppola, asa ca ideea unei variante turcesti a povestii nu m-a facut sa cred ca va altera povestea, ci doar ca-i va da o dimensiune noua, cel putin la fel de interesanta. Tot 5 surori sunt si de aceasta data in prim-plan, insa surburbia american a fost inlocuita cu un sat uitat de lume din Turcia. Familia fetelor este la fel de conservatoare precum cea a surorilor Lisbon, insa torturile de acasa menite sa le “imblanzeasca” si sa le transforme in sotii ascultatoare sunt parca si mai teribile.

Desi filmul are un mesaj feminist extrem de bine formulat, el nu agreseaza privitorul, lasand povestea sa se desfasoare natural, fara sa apeleze la agresivitati vizuale gratuite. Tonul filmului este unul surprinzator de sensibil, chiar amuzant pe alocuri, desi subiectul este unul extrem de serios. Scena mea preferata: cea in care Lale si Ece, ajunse in prizoniere in propria casa, se imbraca in costume de baie si-si imagineaza ca patul din dormitorul lor comun este o piscina.

Poti vedea Mustang duminica, 31 ianuarie, la Cinema Elvira Popescu.

Cele mai bune filme din 2015 se dau la Best Film Fest

In fiecare an ratezi, desi nu ti-ai dori, anumite filme foarte bune. Poate esti plecata din tara atunci cand ruleaza, poate sunt doar o saptamana in cinematografe sau poate pur si simplu n-ai avut starea de spirit necesara pentru a le urmari in momentul in care s-au lansat. Din fericire, la Best Film Fest mai ai o sansa sa le vezi la cinema. In acest an festivalul unde sunt difuzate cele mai bune filme din 2015 se desfasoara la Cinemateca Union, iar in weekend poti vedea Birdman, Aferim!, Leviatan, Salt of the Earth, Mommy si Winter Sleep. Festivalul continua si saptamana viitoare si se incheie pe 4 februarie.

Documentarele care te vor face sa privesti lumea cu alti ochi

Intre 29 si 31 ianuarie 2016, Astra Film on Tour aduce la Bucuresti, la Muzeul National al Taranului Roman, 6 documentare de top din programul AFF 2015. Proiectiile sunt programate in fiecare zi cu incepere de la ora 18:00.

Filmele programate sambata, 30 ianuarie 2016, urmaresc puterea ecranului, ca mediu de transmitere si intelegere a realitatii. The Wolfpack (regia Crystal Moselle) face cunoscuta viata a sase frati adolescenti a caror tata a decis ca trebuie sa-i protejeze de societate, asa ca nu le-a permis niciodata sa paraseasca apartamentul in care locuiesc situat in centrul New York-ului, in schimb le-a dat unda verde la colectia sa de filme de fictiune. Adolescentii isi petrec timpul vizionand filme si reconstituind scenele lor preferate. De la ora 19:30, I am the People (regia Anna Roussillon) urmareste modul in care Farraj, un om simplu care se ocupa cu cultivatul pamantului, traieste revolutia egipteana din fata televizorului, in comparatie cu conationalii sai aflati in miezul revoltei.

Duminica, 31 ianuarie 2016, ultima zi de proiectii, incepe cu filmul Left on Purpose (regia Justin Schein), portretul unui fost activist parasit de colegii alaturi de care candva milita pentru cauze comune si care luptandu-se cu despresia clinica, alcoolul si drogurile se teme sa nu devina o povara pentru ceilalti. Ideea sinuciderii ca ulltim act politic se contureaza cu tot mai multa forta in mintea sa. De la ora 19:30, filmul The Seven Dwarfs of Auschwitz (regia Ursula Macfarlane) face cunoscut cazul a sapte frati pitici din Maramures, cantareti si interpreti, care ajung in timpul ocupatiei naziste cobai pentru experimentele doctorului Mengele, in mod miraculos, tocmai acesta fiind si motivul pentru care scapa cu viata.

Proiectiile vor avea loc in Studioul Horia Bernea din cadrul Muzeului National al Taranului Roman – soseaua Kiseleff 3, Sector 1, Bucuresti. Accesul publicului este liber la toate proiectiile.

Citeste si: “Oscar 2016 – pronosticuri. Cine vor fi castigatorii?”!

Foto: PR