care sunt Cele mai bune filme romanesti de dupa revolutie

Cinematografia din Romania a devenit una recunoscuta pe plan mondial. Regizori precum Cristian Mungiu, Corneliu Porumboiu, Cristi Puiu, Radu Muntean, Calin Netzer si Radu Jude au regizat unele dintre cele mai bune filme romanesti de dupa revolutie. Rezultatul? Premii mari la festivaluri de prestigiu precum Cannes, Berlin si Karlovy Vary.

Daca te intereseaza sa vezi mai multe productii autohtone, asa cum iti recomand, pentru ca multe dintre ele sunt intense si minunate, atunci poate o sa te ajute o lista cu cele mai bune filme romanesti de dupa Revolutie. Toate sunt titluri multi-premiate, care prezinta realitatea romaneasca in aspectele ei dramatice, dar si umoristice!

5 dintre cele mai bune filme romanesti de dupa Revolutie

4 luni, 3 saptamani si 2 zile. Productia regizata de Cristian Mungiu prezinta povestea a doua tinere din perioada comunismului, care cauta solutii pentru o intrerupere de sarcina – in ilegalitate. Actorii Anamaria Marinca si Vlad Ivanov au ajuns sa aiba cariere internationale de succes dupa ce filmul, cu titlul prescurtat “432”, a castigat Palme d’Or-ul la Cannes.

Moartea domnului Lazarescu. Pelicula de Cristi Puiu este o critica dura, dar plina de umor, a sistemului medical din Romania. Un pacient, domnul Lazarescu din titlu, este purtat de la spital la spital. Situatiile din film sunt usor de recunoscut pentru oricine a avut, din pacate, de a face cu spitalele din tara.

A fost sau n-a fost? Comedia lui Corneliu Porumboiu analizeaza cu ironie obsesia romanilor pentru talk show-uri, dar si pentru ce s-a petrecut la Revolutie. Rezultatul provoaca hohote de ras!

Pozitia copilului. Pelicula de Calin Petre Netzer a cucerit Ursul de Aur la Festivalul de la Berlin. Este o poveste despre coruptia din Romania si filmul ii are in rolurile principale pe unii dintre cei mai buni actori romani ai momentului: Luminita Gheorghiu, Bogdan Dumitrache si Vlad Ivanov.

Aferim! Productia alb-negru si de epoca a lui Radu Jude este de fapt despre cum unele lucruri nu s-au schimbat in Romania nici in ultimii 150 de ani. Printre aceste lucruri de care nu mai scapam sunt rasismul, dar si felul in care sunt tratate femeile. Filmul Aferim! a fost premiat cu Ursul de Argint pentru scenariu, anul trecut, la Berlin.

Ti-am deschis apetitul pentru filme? Iata care sunt filmele din 2016 pe care le asteptam cu nerabdare!

Foto: Cinemagia