efecte negative ale facebook

Facebook este o modalitate minunata de a ne conecta la lumea ce ne inconjoara si totusi exista efecte negative ale Facebook atat de puternice incat iti pot distruge viata.

Facebook este campionul incontestabil al retelelor de socializare, cu peste doua miliarde de oameni inregistrati. Dintre acestia, peste 200 de milioane sunt in SUA (care are 383 de milioane populatie). Te ajuta sa tii legatura cu prietenii care sunt departe, sa afli informatii de pe tot globul, sa fii la curent cu tot ce e nou si important.

Totusi, am descoperit si patru efecte negative ale Facebook. Odata ce afli cum aceasta retea de socializare te face nefericita, vei fi mai motivata sa limitezi timpul petrecut cu ochii in newsfeed!

  1. Relatia de cuplu este mereu in pericol

Un studiu realizat la Facultatea din Missouri a descoperit ca o persoana, cu cat petrece timp pe Facebook, cu atat este mai predispusa sa aiba conflicte si certuri in relatia de cuplu.

O explicatie a unuia dintre cele mai toxice efecte negative ale Facebook in cuplu: oamenii isi cauta sau analizeaza potentiali parteneri daca li se pare ca actuala relatie nu functioneaza.

O persoana poate fi mai inclinata sa insele, sa fie geloasa sau sa ajunga la divort daca se uita neincetat pe Facebook la alte cupluri cu care intra in competitiei.

  1. Poti fi concediata

Ai pus un selfie compromitator? Conform Careerbuilder, citat de Your Tango, pana la 70% din managerii ce analizeaza candidatii pentru un job le verifica acestora conturile de Facebook.

Chiar daca esti deja anagajata si ai un loc de munca stabil, nu te relaxa prea mult. Printre cele patru efecte negative ale facebook se numara si posibilitatea de a fi concediata din cauza comportamentului pe care il ai in social media. Orice replica nu tocmai politicoasa, care lezeaza pe cineva, o postare rasista, agresiva, jignitoare poate ajunge sub ochii sefului tau.

  1. Unul dintre cele mai nocive efecte negative ale Facebook: poti deveni victima usor!

I se poate intampla oricui posteaza pe Facebook. Pareri personale, crezuri religioase ori politice pot duce la conflicte pe Facebook. Aceste conflicte au degenerat in amenintari cu moartea chiar, hartuire sau distrugerea reputatiei.

Ai grija ce scrii pe Facebook pentru ca indiferent daca tu ai sters o postare, cineva e posibil sa o fi salvat si sa detina dovada compromitatoare!

  1. Facebook iti afecteaza sanatatea mintala

E probabil cel mai trecut cu vederea dintre toate aceste efecte negative ale Facebook. Insa e si cel mai periculos! S-a dovedit ca Facebook iti poate distruge stima de sine, intrucat majoritatea oamenilor posteaza doar intamplarile si evenimentele placute. Implicit, poti crede ca vietile altora sunt mai frumoase decat a ta. Vacante, mariaje, petreceri, copii. Vezi la altii si tinzi sa crezi ca viata ta nu este suficient de buna doar pentru ca nu e ca a lor.

De asemenea, un alt efect negativ al Facebook este faptul ca ne hraneste latura narcisista. Ne confera un sens (gresit) de validare exterioara, de reusita, vanand aprecieri si popularitate.

Unul dintre cele mai intalnite efecte negative ale Facebook este faptul ca oamenii ajung sa se bucure mai mult de pozele de vacanta decat de vacanta in sine! Mai mult de numarul prietenilor, decat de calitatea lor! Mai mult de ce li s-a scris pe Facebook, in vazul tuturor, decat ce li s-a spus prin viu grai, intr-o intalnire tete-a-tete.

In concluzie, Facebook iti poate ruina casnicia, iti poate distruge reputatia, poate duce la pierderea locului de munca. Si atunci de ce il folosim? De ce avem nevoie de aceasta platforma sociala? Avem nevoie de Facebook sau justificam o nevoie inexistenta?

Citeste si: 6 semne ca iubitul tau are o aventura pe Facebook

Foto: Guliver