culori calde si culori reci casa baloane

Cand vine vorba despre amenajarea locuintei, designerii folosesc mereu termeni precum culori calde si culori reci, dar ce inseamna de fapt? Intelegerea acestor termeni  te va ajuta sa alegi culorile potrivite atunci cand vrei sa iti reamenajezi locuinta.

Este foarte util sa stii ce inseamna culori calde si culori reci atunci cand decizi sa schimbi culorile in anumite incaperi. Designerii sunt de parere ca toate aceste culori pe care le folosesti iti pot da o stare de bine sau, din contra, o stare de disconfort.

Culori calde si culori reci

Culorile calde se refera la portocaliu, rosu si galben si la toate combinatiile intre aceste culori. Asa cum indica si numele acestora, te duc cu gandul la caldura, la soare, la o zi de vara. Culorile calde pot face orice dormitor sa para mai intim sau mai primitor, in functie de paleta pe care o alegi.

Culorile reci se refera la albastru, verde si violet, iar acestea ajuta la crearea unei stari de calm. Totodata, ajuta si la crearea impresiei unui spatiu mai mare. De exemplu, daca ai un dormitor mic, poti opta pentru albastru deschis.

Un lucru foarte important pe care trebuie sa il stii atunci cand folosesti culori calde si culori reci este acela ca nicio camera nu trebuie sa cuprinda doar o singura culoare. Este esential sa creezi un echilibru si sa te joci cu contrastele astfel incat sa obtii rezultatul dorit.

Colorlovers.com vorbeste despre roata culorilor, o inventie destul de veche, creata de Isaac Newton in anul 1966. Este un spectru in forma de cerc care cuprinde culori de la rosu la violet si care te ajuta sa alegi precis acele culori care arata bine impreuna. Roata culorilor este foarte utila celor care vor sa isi decoreze locuintele. Astfel, este foarte usor sa alegi o combinatie de culori care nu e prea obositoare si care incanta privirea.

Culorile primare – sunt cele trei culori de baza, care nu pot fi obtinute prin combinarea altor culori si care alcatuiesc un triunghi echilateral pe roata culorilor: rosu, galben si albastru.

Culorile secundare – sunt obtinute prin combinarea a doua culori primare: verde, portocaliu si violet.

Culorile tertiare – se obtin prin combinarea unei nuante primare cu una secundara sau prin combinarea a doua nuante secundare: rosu – portocaliu, galben – portocaliu, galben – verde, albastru – verde, albastru – violet, etc.

Culorile complementare – sunt cele care se gasesc diametral opus de cerc (rosu si verde). Atentie: folosirea a doua culori complementare creeaza un contrast puternic.

Culorile analog – sunt culorile care se gasesc una langa cealalta pe cerc. Se pot folosi doua, trei culori analog sau chiar mai multe, in functie de tema aleasa. Trecerea de la o culoare la alta se face gradat, precum in natura, astfel incat rezultatul sa nu fie ceva obositor pentru privire.

Vrei sa decorezi ca o profesionista? Iata 6 idei practice!

Foto: Guliver