cum sa faci curat in casa rapid

Curatenia nu este pe lista nimanui de hobby-uri, iar sa faci curat devine si mai enervant atunci cand simti ca ti-ai pierdut toata sambata cu asta. De aceea iti propunem sa restrangi aceasta activitate obligatorie, dar nu tocmai placuta, la o singura ora. Pur si simplu seteaza-ti un cronometru pentru fiecare camera si incearca sa te tii de timpii sugerati de noi.

Fireste planul nostru poate esua lamentabil daca ai o casa la fel de mare precum cea a lui Kris Jenner sau o tornada a venit peste ea. In aceste doua cazuri speciale s-ar putea sa ai nevoie de mai mult de o ora ca sa faci curatenie.

Zona 1: Dormitorul. Durata aproximativa: 10 minute pentru dormitor

Da rapid cu matura. Schimba lenjeriile murdare de pat cu unele curate si nu uita sa le pui in cosul de rufe. Incearca sa depozitezi elementele inutile, la vedere, care ocupa spatiu in dulap sau in noptiere. Gandeste-te la o camera de hotel unde cu cat suprafata este mai „spartana” cu atat camera arata mai ordonat.

Sterge praful. Cu o carpa uscata din microfibra, incepe cu o piesa de mobilier dintr-un colt si mergi in sensul acelor de ceasornic pentru a nu rata nimic. Carpa ta trebuie sa atinga doar o data fiecare parte a suprafetelor (miscarile inainte-si-inapoi iti vor manca timp pretios. Daca ai o lampa pe noptiera, sterge-o de sus in jos.

Aspiratorul. Porneste de la un colt din spate si aspira catre iesire, folosind miscari ferme si lungi. Economiseste timp dand cate o singura data pe fiecare bucatica de covor.

Zona 2: baie. Durata aproximativa ca sa faci curat: 9 minute

Pregateste-ti zonele pentru curatenie. Da cu substantele cu care intentionezi sa cureti chiuveta, vasul de WC si cada si lasa-le putin sa actioneze. Astfel rugina si celelalte pete vor fi mai usor de inlaturat. Curata oglinda, incepand din coltul de sus si stegand cu miscari circulare. Pentru locurile greu accesibile din baie foloseste o periuta veche de dinti, iar pentru podea foloseste un mop cu microfibra umezit cu apa. Incepe dintr-un colt indepartat al baii si termina la usa.

Zona 3: Bucatarie. Durata aproximativa: 12 minute

Spala vasele si apoi petrece un minut sau doua inlaturand lucrurile care fac ca intreaga camera sa para dezordonata: adica lucrurile lasate pe spatarul scaunelor, pe masa sau pe blatul de bucatarie. Ai descoperit diverse pete greu de sters? Foloseste pentru ele un card bancar care a expirat si/sau un burete abraziv, special conceput pentru astfel de momente. Nu uita sa cureti bine cu o carpa umeda din microfibra blatul de bucatarie, dar si frigiderul, masina de spalat si aragazul. Da cu matura putin pentru a lua firimiturile de pe jos, apoi sterge rapid si cu mopul. Regula e aceeasi: incepi din coltul cel mai indepartat catre iesire.

Zona 4: Camera de zi. Durata aproximativa: 15 minute

Fa ordine. Scaneaza rapid camera pentru a vedea ce nu e la locul lui. Asaza pe masuta televizorului telecomanda, DVD-urile frumos in sertare si cartile pe masuta de cafea. Sterge praful. Incepe dintr-un colt al camerei si curata in sensul acelor de ceasornic si de sus in jos, astfel incat praful sa cada pe podea.

Pentru a curata suprafetele de sticla, folositi un spray special pentru ele pulverizat pe o carpa curata si stergeti cu miscari circulare, largi. Porneste de la un colt din spate si aspira catre iesire, folosind miscari ferme si lungi. Economiseste timp dand cate o singura data pe fiecare bucatica de covor.

Citeste si: „5 reguli ca sa pastrezi ordinea in casa”!

Foto: iStockphoto