De ce ne afecteaza despartirea dintre Angelina Jolie si Brad Pitt.

Despartirea dintre Angelina Jolie si Brad Pitt poate fi considerata despartirea anului. Mass-media si retelele de socializare s-au umplut imediat de titluri si opinii despre divortul celor doi. Majoritatea celor care s-au exprimat au facut-o cu regret, ca si cand un mit al dragostei eterne ar fi fost spulberat. De ce?

Cuplul format din Angelina Jolie si Brad Pitt s-a destramat dupa doi ani de casnicie si 12 ani de relatie. Si alte celebritati s-au mai despartit, dar reactiile au fost mult mai ample in cazul acestui cuplu. De la oameni simpli, la critici din showbiz si colegi de breasla ai celor doi, toata lumea si-a dat cu parerea despre despartirea dintre Angelina Jolie si Brad Pitt.

Oricine le-a urmarit parcursul personal – si cine nu a fost cu ochii pe Brad Pitt dupa ce a parasit-o pe Jennifer Aniston pentru Angelina Jolie? – a suferit macar putin la auzul vestii ca cei doi divorteaza. Relatia si despartirea dintre Angelina Jolie si Brad Pitt ofera exemplul cel mai clar ca oamenii se ataseaza de vedete si relatiile dintre acestea. De ce? Pentru ca, cu cat ne uitam mai mult in vietile persoanelor publice, cu atat devenim mai atasati de ele.

Despartirea dintre Angelina Jolie si Brad Pitt, motiv international de tristete

“Avem o nevoie innascuta de a ne conecta cu ceilalti, iar celebritatile indeplinesc multor oameni aceste nevoi”, este de parere April Masini, specialist american in relatii si reguli de eticheta. Este, de fapt, o incredere care se creeaza intre celebritati si fanii lor.

Asadar, de ce ne afecteaza si de ce vorbim asa mult despre despartirea dintre Angelina Jolie si Brad Pitt? Pentru ca, desi nu recunoastem, aveam incredere ca cei doi vor ramane impreuna mereu. Cei care acum sunt afectati de acest divort sunt oamenii care – intr-un fel sau altul – au investit emotional in aceasta relatie.

Despartirea anului nu e numai pe buzele oamenilor obisnuiti. Si alte celebritati sunt afectate. “Brad si Angelina. Cum se presupune ca ar trebui sa ma mai duc la job astazi?”, spunea modelul american Chrissy Teigen la aflarea vestii, potrivit Elitedaily.com.

Teoria relatiilor parasociale – in care un individ investeste timp, energie si emotii intr-o relatie mai mult sau mai putin fictiva cu o persoana care nici nu stie de existenta primeia – a aparut prin anii ’50, odata cu televiziunea.

Ce inseamna, de fapt, o relatie parasociala? Inseamna, de exemplu, sa investesti emotie si timp urmarind tot ce face la TV si pe alte canale de socializare o vedeta – sa zicem Brad Pitt. Si, in cazul de fata, sa urmaresti tot ce face cuplul Angie – Brad. De aceea, unii oameni nu numai ca isi dau cu parerea acum in legatura cu despartirea dintre Angelina Jolie si Brad Pitt, ci chiar sufera odata cu ei.

Relatiile parasociale ar putea inlocui relatiile interpersonale?

Vedetele au puterea de a crea relatii cu fanii. Depinde de ele cat de mult ne lasa sau nu sa patrundem in vietile lor personale. Efectele sunt atat de mari in unele cazuri, incat unii cercetatori s-au intrebat daca relatiile parasociale ar putea inlocui relatiile interpersonale.

Cei de la Elitedaily.com au intrebat-o pe April Masini daca acest risc este unul real. “Sa te intereseze comportamentul uman nu e ceva negativ. Poate fi vorba doar despre curiozitate. Cand vedem in relatiile altora ceva ce ne-ar putea fi de folos –  fie sa ne confirme unele banuieli, fie sa ne dea solutii pentru o problema – consideram aceste relatii valoroase”, spune ea.

“Cand o familie cu sase copii se regaseste in aceasta situatie din cauza divortului, e interesant. Noi toti cunoastem familii cu copii care au divortat si fiecare dintre noi se compara cu persoanele publice care trec prin situatii similare. Cine nu compara relatiile celebritatilor cu propria relatie? Eu o fac, mai ales cand e vorba de vedete pe care le admir. Curiozitatea e parte a naturii umane”, a mai zis ea.

Dar, daca te simti trista la aflarea vestii despre despartirea dintre Angelina Jolie si Brad Pitt, ce inseamna asta? Inseamna ca ceva nu e in regula in viata ta personala? Nu neaparat. “Vietile vedetelor imblanzesc multe procese traumatizante prin care trecem cu totii: divorturi, moarte, dependenta de droguri, boli”, incheie specialista.

Ea este de parere ca, urmarind vietile si relatiile celebritatilor, ajungem sa ne simtim partasi la ceva mare, mai mare decat rutina propriilor vieti.

FOTO: IMDB.com

Citeste si: Marion Cottilard, marul discordiei dintre Angie si Brad?