design de interior living

Cristina Stroe, tanara arhitecta, cofondator al biroului de arhitectura Laboratorul de Arhitectura si al brandului de mobilier la comanda LINIA Furniture vine cu solutii deco pentru cei care n-au un buget generos, dar si cu sfaturi de design de interior!

Daca ai ajuns in restaurantul FUMETTO si te-ai indragostit de acel design de interior iti putem spune ca de “look-ul” lui s-a ocupat echipa de la Laboratorul de Arhitectura.

Cristina Stroe, unul dintre cofondatorii acestui birou, ne-a raspuns astazi la cateva curiozitati de design de interior pe care le-am strans de-a lungul timpului.

1. Stim de Pinterest si Instagram, dar ne-ar placea sa ne diversificam sursele… Unde ar trebui sa cautam modele de design de interior cand vrem sa facem mici schimbari in casele noastre?

Daca vorbim de mediul online, putem gasi surse de inspiratie pe siteuri de arhitectura si design, dintre care recomand: freshome.com; archdaily.com; plataformaarquitectura.cl; thecoolhunter.net si un site romanesc foarte bine documentat, designist.ro.  Iar daca vorbim despre presa print, atat revistele de design si arhitectura, cat si cele de lifestyle, ofera materiale cu idei foarte bune – enumar pe scurt publicatiile Arhitectura, Igloo, Zeppelin, Caminul dar si ELLE, ELLE Decoration, Vogue etc.

Cristina Stroe despre design de interior: “cu un buget de 1000 de euro as propune reconditionarea mobilierului”

2. De unde ar trebui sa ne cumparam obiectele din casa ca sa aiba personalitate?

Obiecte cu personalitate – un termen destul de vag. Depinde despre ce ii vorbeste acel obiect fiecarui om, depinde de povestea respectivului obiect, de contextul cumpararii sau, de ce nu, gasirii! Eu pot sa rezonez cu obiectele vintage, altii cu obiecte de design minimalist din materiale moderne. Asa ca nu exista un anumit loc de unde sa poti cumpara obiecte cu personalitate. Online gasim cea mai mare diversitate. Lucrand de cativa ani in design interior, ne-am confruntat des cu aceasta problema – de unde sa cumparam obiecte/ mobilier pentru proiectele noastre, alte locuri decat cele bine cunoscute – IKEA, Mobexpert, Kika, etc. In sprijinul clientilor nostri care doresc ceva personalizat am lansat brandul LINIA Furniture, care poate produce de la un simplu obiect de mobilier, pana la un spatiu intreg adaptat la nevoilor si dorintele beneficiarilor.

Design de interior in garsoniera – recomandarile Cristinei Stroe

3. Ce schimbari de design de interior i-ai propune unei persoane care are un buget de doar 1000 de euro pentru garsoniera ei?

Cu un buget de 1000 de euro as propune reconditionarea mobilierului (daca este nevoie) si investirea in mici decoratiuni care pot schimba foarte mult interiorul. De aseamea, as recomanda introducerea anumitor “pete de culoare”: fie vopsirea unor pereti, fie tapetarea lor sau chiar folosirea picturilor/ printurilor, ori inlocuirea perdelelor! Recomand celor cu firi mai creative sa cumpere o panza si sa se joace cu culoarea! Poate fi un mod distractiv de a schimba interiorul!

4. Care este cea mai importanta lectie deco pe care ai invatat-o „jucandu-te” cu designul interior?

Am inteles ca gusturile sunt discutabile si nu vei putea vreodata sa multumesti pe toata lumea!

Design de interior inspirat din marile orase

5. Londra, Paris sau New York? Care sunt orasele de unde merita sa “imprumutam” idei de design de interior?

Probabil cel mai pe gustul meu este New York, dar putem prelua elemente din oricare dintre marile metropole ale lumii. Londra si Paris, de exemplu, sunt metropole cu istorie ampla si cu o identitate foarte bine definita. Sunt orase-extreme, sa le spunem, si sunt greu de imitat. Pana si incercarea de a imita aceste stiluri duce, dupa parerea mea, usor catre kitsch, pentru ca fara o baza nu poti sustine acele influente. De exemplu, nu poti crea un interior clasic, cu decoratiuni specifice pentru tavane, pereti, daca nu ai o cladire cu inaltime mare, care sa iti permita inserarea unor asemenea detalii.

Foto: Cosmin Dragomir